19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ανεξάρτητοι ειδικοί αμφισβητούν τις καταγγελίες των Ουκρανών για χημικά

Ημερομηνία:

Εμπειρογνώμονας χημικών όπλων, μέλος του βρετανικού think tank άμυνας και ασφάλειας, «Royal United Services Institute» (Rusi) προτρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Μαριούπολη και εξηγεί το γιατί…

Χρησιμοποιήσαν, τελικά, χημικά όπλα οι Ρώσοι στη Μαριούπολη ή όχι; Οι αναφορές για χρήση χημικών όπλων ήταν πολλές τις τελευταίες ώρες, γεγονός που προκάλεσε την δημόσια παρέμβαση τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Βρετανίας.

Μετά τις σχετικές αναφορές από διάφορους χρήστες στο twitter για χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη, όπου γράφεται η πιο δραματική σελίδα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τη «σκυτάλη» πήρε το Τάγμα Αζόφ, το οποίο υποστήριξε ότι τρεις στρατιώτες του τραυματίστηκαν από «δηλητηριώδη ουσία» σε επίθεση τη Δευτέρα στο εργοστάσιο μετάλλων Azovstal. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς παραστρατιωτικούς, «άγνωστη ουσία ερρίφθη από μη επανδρωμένα αεροσκάφη drone στην πόλη και τα θύματα παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και διαταραχή στο συντονισμό της κίνησης».

Για χημικά όπλα, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει τη χρήση τους, μίλησε στη συνέχεια η ουκρανή υφυπουργός Άμυνας, Χάνα Μαλιάρ, δηλώνοντας πως το Κίεβο ελέγχει ανεξακρίβωτες πληροφορίες ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά την πολιορκία της Μαριούπολης.

Λίγη ώρα αργότερα, όμως, ανασκεύασε και μίλησε για βόμβες φωσφόρου.

«Οι πληροφορίες για πιθανή χρήση χημικών όπλων από Ρώσους εισβολείς στη Μαριούπολη ερευνώνται για να επαληθευθούν, αυτή τη στιγμή εικάζεται ότι οι ρατσιστές χρησιμοποίησαν βόμβες φωσφόρου», δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας σε εθνικό κανάλι, σύμφωνα με το Ουκρανικό Πρακτορείο Ukrinform και συνέχισε: «Η τελική επίσημη ενημέρωση θα γίνει αργότερα. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι ο κίνδυνος χρήσης χημικών όπλων υπάρχει, είναι αρκετά υψηλός».

Από την πλευρά του ο σύμβουλος του Δημάρχου της Μαριούπολης, δεν επιβεβαίωσε τη χημική επίθεση, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, χωρίς να σημαίνει ότι ήδη το έπραξαν.

Τι είπε εμπειρογνώμονας χημικών όπλων για το αν χρησιμοποιήθηκαν χημικά στη Μαριούπολη

Ο εμπειρογνώμονας χημικών όπλων, Νταν Κασζέτα, μέλος του βρετανικού think tank άμυνας και ασφάλειας, «Royal United Services Institute» (Rusi) προτρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα κατά τη διάρκεια της ρωσικής επίθεσης στο λιμάνι της Μαριούπολης, σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να υπάρχει «σπανιότητα πληροφοριών» για το τι ακριβώς συνέβη.

Ο κ. Κασζέτα είναι «νόμιμα δύσκολο» να αξιολογηθούν αυτές οι καταστάσεις εξ αποστάσεως, ιδιαίτερα όταν βασιζόμαστε κυρίως σε αναφορές από δεύτερο ή τρίτο χέρι αντί για πραγματικά στοιχεία από το πεδίο της μάχης. Τα συμπτώματα που φέρεται να παρουσιάζουν οι Ουκρανοί στρατιώτες, όπως δυσκολία στην αναπνοή, «δεν μας λένε πολλά», είπε. Αυτό που πραγματικά ξέρουμε είναι ότι οι άνθρωποι ζαλίζονται. Αυτό που δεν έχουμε είναι τα συμπτώματα (και κάθε είδους ιατρικά διαγνωστικά) που περιορίζουν την εστίαση της έρευνας στα χημικά, πόσω μάλλον σε έναν συγκεκριμένο παράγοντα χημικού πολέμου.

Διαβάστε το thread που έκανε στο twitter:

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι οικοδόμοι των Χανίων στηρίζουν τον Δημήτρη Ανθούση

Τον δημοτικό σύμβουλο Πλατανιά και επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης"  Δημήτρη...

Ευχαριστήριο οικογένειας Μαρινάκη για τη στήριξη στην περιπέτεια της κόρης τους

Ανακοίνωση οικογένειας Μαριανάκη Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθεις...

Δήμος Χανίων: Ενημέρωση για τους πολιτικούς γάμους

Από τον Δήμο Χανίων γνωστοποιείται ότι το Γραφείο των...