20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ανοίγει στον “ανταγωνισμό” και η αγορά ενέργειας σε Κρήτη και Ρόδο

Ημερομηνία:

Σε ανακοίνωση προχώρησε ο ΔΕΔΔΗΕ, ως Διαχειριστής Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ), για το άνοιγμα της Αγοράς ΜΔΝ που αφορά στα ηλεκτρικά συστήματα Κρήτης και Ρόδου, στα πλαίσια του Κώδικα ΜΔΝ.

Πιο αναλυτικά, ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι σε συνέχεια της από 07.05.2014 Ανακοίνωσής του, ως Διαχειριστή ΜΔΝ, σχετικά με τη συμμετοχή στην Αγορά ΜΔΝ Εκπροσώπων Φορτίου, τίθεται υπόψη των ενδιαφερομένων ότι από 01.09.2015 ξεκινά το άνοιγμα της Αγοράς που αφορά στα Ηλεκτρικά Συστήματα Κρήτης και Ρόδου των ΜΔΝ

Αυτό σημαίνει ότι το άνοιγμα συμπίπτει με το τέλος της τουριστικής περιόδου, οπότε στην πραγματικότητα ελάχιστα πράγματα θα μπορέσουν να γίνουν για τη φετινή χρονιά.

Για το άνοιγμα της αγορά στα μη διασυνδεμένα νησιά, η Ελλάδα, όπως και άλλες κοινοτικές χώρες, είχε λάβει εξαίρεση από το καθεστώς απελευθέρωσης της αγοράς και κατάργησης του μονοπωλίου. Με βάση τους όρους που έθετε η αρχική κοινοτική οδηγία, σε νησιά με μεγάλες καταναλώσεις όπως η Κρήτη, θα μπορούσε να πάψει να ισχύει η εξαίρεση, δηλαδή θα μπορούν να δραστηριοποιούνται και ανεξάρτητοι προμηθευτές.

Σύμφωνα με τα όσα έχει υπόψιν του το Euro2day.gr, στην περίπτωση της Ελλάδας η δυνατότητα κατάργησης της εξαίρεσης, ισχύει από πέρυσι. Έτσι μετά την ολοκλήρωση και επικύρωση του Κώδικα για τα Μη Διασυνδεμένα Νησιά στις 11 Φεβρουαρίου 2014, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε την διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου μια εταιρεία προμήθειας να μπορέσει να δραστηριοποιηθεί στις αγορές αυτές. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε αντιρρήσεις για ορισμένες από τις διατάξεις του Κώδικα και ξεκίνησε αλληλογραφία η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα νησιά με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες προσφέρουν όντως ευκαιρίες για δραστηριοποίηση των ανεξάρτητων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Η προοπτική δραστηριοποίησης ανεξάρτητων παραγωγών κυρίως στην Κρήτη, έχει μεγαλύτερη ακόμη σημασία καθώς το νησί σε λίγα χρόνια θα διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα, οπότε οι ανεξάρτητοι προμηθευτές θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η πρόσβαση σε ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους, μέσω των δημοπρασιών λιγντικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής (δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ).

Τέλος να σημειωθεί ότι στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας δραστηριοποιούνται εταιρείες όπως η Elpedison (μικτή εταιρεία των ΕΛ.ΠΕ. και της ιταλικής Edison), η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου ΜΥΤΙΛ +1,58%, η Ήρων του ομίλου της ΤΕΡΝΑ, η Watt and Volt και άλλες.

euro2day.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ