28.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Ανοιχτά Πανιά 2023: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία και παραγωγή νέων έργων

Ημερομηνία:

Ο Δήμος Χανίων και η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., εκκινούν την τρίτη χρονιά «Ανοιχτά Πανιά» καλούν καλλιτέχνες να σχεδιάσουν και να προτείνουν νέες δημιουργίες που θα υλοποιηθούν και θα παρουσιαστούν στο κοινό στα Χανιά από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο 2023.

Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ που επικεντρώνεται στις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές, ενώ το πρόγραμμά του απαρτίζεται αποκλειστικά από πρωτότυπα καλλιτεχνικά έργα που δημιουργούνται με αναφορά και αφετηρία τα Χανιά. Η πόλη των Χανίων, η ιστορία και η παράδοσή τους, αποτελούν τον συνδετικό ιστό και την κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη των έργων που παρουσιάζονται, δίνοντας αφορμές και ιδέες για σύγχρονη, καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά και διατομεακές καλλιτεχνικές συνέργειες. Στα «Ανοιχτά Πανιά», το κοινό έρχεται σε επαφή με όλες τις μορφές τέχνης: χορό, θέατρο, εικαστικά, μουσική, κινηματογράφο. Οι καλλιτεχνικές δράσεις πλαισιώνονται από εκπαιδευτικά εργαστήρια, ξεναγήσεις, ανοιχτές συζητήσεις και πολλές άλλες παράλληλες δράσεις.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες, καλλιτεχνικές ομάδες και φορείς που δραστηριοποιούνται σε ποικίλα πεδία Τεχνών και έχουν ή επιθυμούν να συνδέσουν το έργο τους με τα Χανιά και την Κρήτη.

Στα «Ανοιχτά Πανιά 2023» και ειδικά για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, εντάσσεται η νέα θεματική ενότητα: «Φυγόκεντρος» που αποσκοπεί στην ενεργή σύνδεση των καλλιτεχνών με τοπικές κοινότητες περιοχών εκτός του αστικού ιστού των Χανίων. Η θεματική αφορά καλλιτεχνικές δράσεις εμπνευσμένες ή και χωροθετημένες σε περιαστικές περιοχές και χωριά του Δήμου Χανίων. Καθώς η διάδραση με την κοινωνία και διαφορετικές κοινωνικές ομάδες αποτελεί βασικό ζητούμενο του Φεστιβάλ «Ανοιχτά Πανιά, οι δράσεις που θα προταθούν πρέπει απαραιτήτως να ενσωματώνουν και το σχεδιασμό παράλληλων δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Αναλυτικές πληροφορίες για τους άξονες και τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τη χρηματοδότηση, την αξιολόγηση των προτάσεων και τη νέα θεματική «Φυγόκεντρος», βρίσκονται στον σύνδεσμο: https://www.chania-culture.gr/anoichta-pania-2023-prosklisi-ekdilosis-endiaferontos-gia-ypovoli-kallitechnikon-protaseon-15-fevrouariou-24-martiou/

Η περίοδος υποβολής καλλιτεχνικών προτάσεων θα ξεκινήσει στις 15 Φεβρουαρίου 2023. Οι προτάσεις θα κατατίθενται ηλεκτρονικά, μέσω του συνδέσμου https://form.jotform.com/230436064028348, έως και τις 24 Μαρτίου 2023, στις 20:00.

*Το Φεστιβάλ «Ανοιχτά Πανιά» εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2021 από τον Δήμο Χανίων, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και με τη συνεργασία μεγάλων τοπικών Φορέων, όπως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, η Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου, το Μουσείο Τυπογραφίας, το Παράρτημα Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων, τη Συναγωγή Ετζ Χαγίμ και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

10 χρόνια κάθειρξη στον 43χρονο Ηρακλειώτη που σκότωσε την 31χρονη φίλη του

Σε θανατηφόρα σωματική βλάβη μετέτρεψε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης  την...