15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ανοιχτή επιστολή-κάλεσμα Νίκου Ηγουμενίδη για μέτωπο ενάντια στο νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ

Ημερομηνία:

Με ανοιχτή επιστολή προς υγειονομικούς, αυτοδιοίκηση, Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, Επιμελητήρια, ΠΕΔ, Περιφέρεια και μια σειρά ακόμη από φορείς και συλλογικότητες του Νομού Ηρακλείου παρεμβαίνει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης με στόχο ένα κοινό μέτωπο ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αφορά όλη τη κοινωνία. Μας μεταφέρει στην προ-ΕΣΥ εποχή», όπως εξηγεί για το λόγο που απευθύνεται σε ένα ευρύ μέτωπο συστράτευσης σχετικά με το νομοσχέδιο που εισέρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής «άρον-άρον από την Κυβέρνηση» την ερχόμενη Πέμπτη. «Κύριο στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η άρση της θεμελιώδους εργασιακής συνθήκης του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να ασκούν και ιδιωτικό έργο και να συνεργάζονται με ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Αλλάζει άρδην όλη η φιλοσοφία του δημόσιου συστήματος υγείας».

Με την ανοιχτή επιστολή ο βουλευτής υπογραμμίζει σήμερα «την κρίσιμης σημασίας ανάγκη για ένα ευρύτατο συνδικαλιστικό, κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο ενάντια στα σχέδια διάλυσης του ΕΣΥ. Αυτός είναι ο λόγος που απευθύνομαι στην αυτοδιοίκηση όλων των βαθμών, στην Περιφέρεια, στους Δήμους, στις δημόσιες δομές Υγείας του Νομού Ηρακλείου, αλλά και στο σύνολο των εργαζομένων μέσω του Εργατικού Κέντρου, των Επιμελητηρίων και του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ του Νομού Ηρακλείου».

«Όλοι από τη θέση μας μπορούμε να συμβάλλουμε σε ένα ευρύ πλειοψηφικό μέτωπο  το οποίο έχει τη δύναμη να διατρανώσει το «κάτω τα χέρια από το ΕΣΥ» και να διεκδικήσει  το πάνδημο αίτημα για στήριξη του δημόσιου Συστήματος Υγείας. Αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να γίνει νόμος του κράτους», αναφέρει στην επιστολή του ο βουλευτής.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης αποστέλλει την επιστολή μεταξύ άλλων σε Περιφέρεια Κρήτης, ΠΕΔ Κρήτης, Δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων του Νομού Ηρακλείου, Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου, Οδοντιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου, Φαρμακευτικό Σύλλογο Ηρακλείου, Διοικήσεις των νοσοκομείων ΠαΓΝΗ και Βενιζέλειου, Συλλόγους Εργαζομένων των νοσοκομείων ΠαΓΝΗ και Βενιζέλειου, Τριμελείς Επιτροπές και Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου, Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής Ηρακλείου, Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, Οικονομικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος -Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, Νομαρχιακό τμήμα ΑΔΕΔΥ Νομού Ηρακλείου.

Ολόκληρη η επιστολή για “ένα ευρύτατο συνδικαλιστικό, κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο ενάντια στα σχέδια διάλυσης του ΕΣΥ”:

Την ερχόμενη Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου εισέρχεται προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας το οποίο αποτελεί μια ριζική ανατροπή σε όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και σε βάρος της δωρεάν και δημόσιας υγείας.

Παρά τις έντονες ενστάσεις των εργαζομένων και των υγειονομικών που υπηρετούν με αυταπάρνηση το χώρο της δημόσιας υγείας και οι οποίοι έβαλαν πλάτη στο ΕΣΥ τόσο κατά τη μνημονιακή περίοδο που έφερε το ΕΣΥ στα πρόθυρα της λειτουργικής κατάρρευσης, όσο και κατά την τραυματική πανδημική κρίση, η σημερινή Κυβέρνηση παραμένει ιδεολογικά αταλάντευτη υπέρ της πλήρους διάλυσης της δημόσιας περίθαλψης.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αφορά όλη τη κοινωνία. Μας μεταφέρει στην προ-ΕΣΥ εποχή. Η κυβέρνηση επιμένει στις πολιτικές που πρόσφατα (στην πενταετία 2010 – 2014), απέκλεισαν 2.500.000 συμπολίτες από την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Κύριο στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η άρση της θεμελιώδους εργασιακής συνθήκης του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να ασκούν και ιδιωτικό έργο και να συνεργάζονται με ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Αλλάζει άρδην όλη η φιλοσοφία του δημόσιου συστήματος υγείας. Από την καθολική, ισότιμη και δωρεάν  φροντίδα την οποία διασφάλιζε ο γιατρός-δημόσιος λειτουργός που ήταν αποκλειστικά απασχολούμενος στις δημόσιες δομές υγείας και αφοσιωμένος στη περίθαλψη χωρίς οικονομική συναλλαγή, περνάμε σε γιατρούς αλλά και σε ασθενείς διαφορετικών ταχυτήτων εντός του ΕΣΥ.

Όλα όσα διακυβεύονται, συνοψίζονται στην φράση: ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΘΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΟΥΝ.

Η κυβέρνηση οδηγεί τον πολίτη στο να βάζει ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίσει το αυτονόητο και θεμελιώδες δικαίωμα στην υγεία. Στη χώρα με το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας της Ευρώπης, η κυβέρνηση λέει ωμά στους ασθενείς, ότι θα αντιμετωπίσουν νέα εμπόδια πρόσβασης σε αξιόπιστη φροντίδα και θα επιβαρυνθούν οικονομικά για να εξυπηρετηθούν σε ιδιωτικές δομές.

Δεν πρόκειται λοιπόν για μια απλή αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, που, όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση, δίνει στο σύστημα ευελιξία και στους ασθενείς ευχέρεια επιλογής. Πρόκειται για τη «χαριστική βολή» στο δημόσιο σύστημα υγείας. Σε μια συγκυρία που η κοινωνία στενάζει, είναι επιτακτική η γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ σε μόνιμο προσωπικό και υποδομές, η αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων, η συνολική αναβάθμιση της δημόσιας φροντίδας υγείας.

Επειδή το δικαίωμα της δωρεάν, καθολικής, ισότιμης πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, δεν μπορεί να «κλείνεται» στο στενό περιβάλλον της κοινότητας των υγειονομικών.

Επειδήδεν μπορεί να γίνει ανεκτή η ακραία ανισότητα στη φροντίδα υγείας και η «υγειονομική φτώχεια».

"google ad"

Με την σημερινή ανοιχτή επιστολήθα ήθελα να υπογραμμίσω σήμερα στους υγειονομικούς και σε όλους τους εργαζόμενους,την κρίσιμης σημασίας ανάγκη για ένα ευρύτατο συνδικαλιστικό, κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο ενάντια στα σχέδια διάλυσης του ΕΣΥ. Αυτός είναι ο λόγος που απευθύνομαιστην αυτοδιοίκηση όλων των βαθμών, στην Περιφέρεια, στους Δήμους, στις δημόσιες δομές Υγείας του Νομού Ηρακλείου, αλλά και στο σύνολο των εργαζομένων μέσω του Εργατικού Κέντρου, των Επιμελητηρίων και του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥτου Νομού Ηρακλείου.

Όλοι από τη θέση μας μπορούμε να συμβάλλουμε σε ένα ευρύ πλειοψηφικό μέτωπο  το οποίο έχει τη δύναμη να διατρανώσει το «κάτω τα χέρια από το ΕΣΥ» και να διεκδικήσει  το πάνδημο αίτημα για στήριξη του δημόσιου Συστήματος Υγείας. Αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να γίνει νόμος του κράτους.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ