16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Αντίθετη στο σχεδιαζόμενο έργο της ΑΔΜΗΕ Α.Ε για την ηλεκτρική διασύνδεση Χανιά- Δαμάστας η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν.Χανίων

Ημερομηνία:

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν.Χανίων εκφράζει την αντίθεσή της στο σχεδιαζόμενο έργο της ΑΔΜΗΕ Α.Ε για την ηλεκτρική διασύνδεση Χανιά- Δαμάστας.Η ηλεκτρική διασύνδεση  μεταφοράς υψηλής τάσης 150 kV, προβλέπει την εγκατάσταση τεράστιων πυλώνων (400τμ βάση, 35μ ύψος), που  θα διασχίσει όλο τον Αποκόρωνα, δίπλα από τα όρια των οικισμών και πάνω από κατοικίες εκτός οικισμού.

Είναι φανερό ότι το έργο θα επηρρεάσει το περιβάλλον, θα αλλάξει η φυσιογνωμία μιας περιοχής τεράστιου φυσικού πλούτου, ενώ κανείς δεν απαντάει τί επιπτώσεις θα έχει η ακτινοβολία που θα εκπέμπεται ,στην Υγεία των κατοίκων της περιοχής. Το συγκεκριμένο έργο δεν θα εξασφαλίσει φτηνή ενέργεια για τα λαϊκά στρώματα της περιοχής , αντίθετα θα ικανοποιήσει τις ανάγκες των “πράσινων” επενδυτών που περιμένουν στην σειρά για μεγαλύτερα κέρδη. Αποτελεί πρόκληση να ακούμε να μιλάνε για την ενεργειακή αναβάθμιση του νησιού, για την μετατροπή της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο , την ίδια στιγμή που το ρεύμα πωλείται σαν πανάκριβο εμπόρευμα, με συνέπεια εκατοντάδες οικογένειες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των λογαριασμών, να ζουν με τον φόβο της διακοπής.

Βλέπουμε το κράτος να εμφανίζεται πολύ αποτελεσματικό όταν είναι να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας που το 2022 παρουσίασαν αύξηση κατά 50% στα κέρδη τους. Αντίθετα εμφανίζεται αναποτελεσματικό όταν είναι να προστατευθεί το εισόδημα μας, να μειωθεί το αγροτικό ρεύμα ώστε να μπορούμε να μείνουμε στα χωριά μας και να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας. Η κυβέρνηση μπροστά στις διεκδικήσεις των βιοπαλαιστών αγροτών που όλο το προηγούμενο διάστημα βγήκαν στα μπλόκα του αγώνα, επικαλέστηκε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ξύσει τον πάτο του βαρελιού. Οι εξελίξεις δείχνουν όμως που πάει ο αφρός….

Τα χρήματα βρίσκονται όταν είναι να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις των λίγων. Μάλιστα όταν ολόκληρη η κοινωνία απαιτεί να προστατευθεί το περιβάλλον, η υγεία των κατοίκων,  ο ίδιος ο τόπος που ζούμε και καλλιεργούμε από γενιά σε γενιά, μπαίνει σε προτεραιότητα το κόστος και το σφιχτό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου.

Καλούμε τους Αγροτικούς Συλλόγους, τα μέλη μας , όλο τον Αποκορωνιώτικο λαό και τους φορείς του να ορθώσουν τείχος αντίστασης  στην ορμητική επίθεση των Μονοπωλίων Ενέργειας στον τόπο μας. Αν νομίζουν ότι θα δεχτούμε να πληρώνουμε πανάκριβο ρεύμα και ο τόπος μας να μετατραπεί σε νταμάρι είναι βαθιά γελασμένοι! Απαιτούμε να μην προχωρήσει η σχεδιαζόμενη επένδυση και να σχεδιαστεί η υλοποίηση με υπογειοποίηση του καλωδίου.

Όλοι και όλες στην συγκέντρωση Διαμαρτυρίας την Κυριακή 31 Μαρτίου!

Προσυγκέντρωση στα Κυριακοσέλια της Ραμνής Αποκορώνου, όπου βρίσκεται το σημείο εισόδου της γραμμής μεταφοράς στον Αποκόρωνα, στις 3:00 μ.μ. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει συγκέντρωση στον αύλειο χώρο του ιδρύματος “Αγία Σοφία” στους Άγιους Πάντες στις 5:00μ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...