20.8 C
Chania
Wednesday, April 17, 2024

Ανταρσία στα Χανιά: Όχι στη μετατροπή του 1ου ΓΕΛ σε Πειραματικό / Πρότυπο

Ημερομηνία:

Είναι γνωστό το κτιριακό πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του ευρύτερου Δήμου Χανίων. Τα σχολεία φιλοξενούν πολύ μεγαλύτερους αριθμούς μαθητών από τις προδιαγραφές τους, έτσι οι μαθητές κυριολεκτικά «ξεχειλίζουν» από τις αίθουσες και κάθε χώρος που μπορεί να φιλοξενήσει μαθητές να έχει μετατραπεί σε αίθουσα διδασκαλίας.

Αποτέλεσμα αυτών είναι να έχουν καταργηθεί τα εργαστήρια πληροφορικής και φυσικών επιστημών, οι βιβλιοθήκες, οι αίθουσες εκδηλώσεων κλπ. Σε αυτό το στεγαστικό πρόβλημα, το οποίο είναι γνωστό τόσο στον Δήμο όσο και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν έχει δοθεί καμία ουσιαστική λύση τα τελευταία χρόνια.

Όσες φορές έχει πιεστεί ο Δήμος να πάρει θέση και να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για κατασκευή νέων σχολικών μονάδων, η εκπαιδευτική κοινότητα εισέπραξε αόριστες υποσχέσεις. Να τονίσουμε εδώ, ότι το μετά το σχολικό συγκρότημα στην παλιά ΑΒΕΑ που στεγάζει το 1ο Λύκειο και το 5ο Γυμνάσιο στο μακρινό 2005 και το 7ο Γυμνάσιο το 2007, καμία άλλη σχολική αίθουσα δεν έχει χτιστεί στο νομό Χανίων.

Εδώ και 12 χρόνια περιμένουμε το 2ο Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας ενώ και το Λύκειο Νέας Κυδωνίας ασφυκτιά, καθώς οι γύρω περιοχές δεν μπορούν να καλυφθούν  από τις υπάρχουσες σχολικές μονέδες και το πρόβλημα κάθε χρόνο θα γίνεται και πιο έντονο.

Σαν να μην έφτανε αυτό, τις τελευταίες μέρες μια νέα είδηση ήρθε σαν γροθιά στο στομάχι των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών και έρχεται να συμπληρώσει τα τεράστια προβλήματα που ήδη βιώνουν τα σχολεία, με τις μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών (ειδικά στην Ειδική Αγωγή).

Υπάρχει το σχέδιο, να μετατραπεί το 1ο Λύκειο Χανίων σε Πειραματικό. Αλλά τι σημαίνει αυτό;

α) Το 1ο Λύκειο παύει να είναι το σχολείο της γειτονιάς. Για τους 118 μαθητές της φετινής Γ΄ Γυμνασίου που θα αποφοιτήσουν από 5ο Γυμνάσιο (το οποίο βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το 1ο Λύκειο) και τους γονείς τους, σημαίνει ότι δε θα μπορούν αυτοδικαίως να εγγραφούν στο διπλανό κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει το 1ο Λύκειο, μια και αυτό το δικαίωμα το έχουν οι απόφοιτοι της Γ΄ Γυμνασίου του αντίστοιχου Πειραματικού Γυμνασίου.

Οι θέσεις που θα περισσέψουν από αυτές που δεν θα καταληφθούν από τους μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου θα δοθούν με κλήρωση στους υπόλοιπους  απόφοιτους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου που επιθυμούν να εγγραφούν στο 1ο (Πειραματικό) Λύκειο από το σύνολο των σχολείων του νομού.

Είναι προφανές ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό αποφοίτων του 5ου Γυμνασίου θα έχει τελικά τη δυνατότητα εγγραφής στο 1ο Λύκειο. Τα παιδιά που δε θα έχουν την τύχη να κληρωθούν ώστε να εγγραφούν στο διπλανό κτιριακό συγκρότημα (όπως μέχρι σήμερα γίνονταν) θα πρέπει να αναζητήσουν άλλα σχολεία. Λύκεια όμως κοντινά στην περιοχή της Νέας Χώρας ,ως γνωστό δεν υπάρχουν.

Τεράστιο πρόβλημα δημιουργείται επίσης στους γονείς των δεκάδων μαθητών που αναγκαστικά θα πρέπει να αναλάβουν χρέη μεταφορέα τις πρωινές ώρες αιχμής σε άλλα σχολεία (με αντίκτυπο και στο ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης), ενώ τραγική θα είναι η κατάσταση των οικογενειών που θα έχουν ένα παιδί στο 5ο Γυμνάσιο και ένα παιδί στο αγνώστου τόπου Λύκειο «μετανάστευσης».

Να μην ξεχνάμε ότι το να έχει ένα σχολείο το χαρακτηριστικό του «σχολείου της γειτονιάς» είναι πολύ σημαντικό για την τοπική κοινωνία, καθώς ενισχύει τη διάθεση των νέων να παραμείνουν στην περιοχή αλλά και ο τοπικός πληθυσμός προσφέρει μια ασπίδα προστασίας στο σχολείο όπως συνέβη και συνεχίζει να συμβαίνει στα σχολεία της ΑΒΕΑ όπου οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έχουν γίνει μια γροθιά απέναντι στα συμφέροντα των ξενοδόχων που έχουν κυκλώσει το σχολικό συγκρότημα και με κάθε ευκαιρία προσπαθούν να οικειοποιηθούν ζωτικούς χώρους γύρω από το σχολείο προς όφελος των ξενοδοχείων.

β) Για τα υπόλοιπα Λύκεια της πόλης η επιβάρυνση θα είναι επίσης δυσβάσταχτη. Τα Λύκεια που αναμένεται να «απορροφήσουν» τον μεγάλο όγκο των μαθητών που δε θα μπορούν να εγγραφούν στο (πρώην) 1ο Γενικό Λύκειο θα είναι το Γενικό Λύκειο Νέας Κυδωνίας και το 2ο Γενικό Λύκειο Χανίων. Δυο σχολεία τα οποία έχουν ήδη ξεπεράσει (όπως και τα υπόλοιπα Λύκεια του Δήμου) κατά πολύ τη δυνατότητα τους σε φιλοξενία μαθητών. Άμεση συνέπεια θα είναι η υποβάθμιση της λειτουργίας τους, τόσο σε επίπεδο διαχείρισης του μαθητικού δυναμικού, όσο και σε μορφωτικό επίπεδο.

γ) Για τους εκπαιδευτικούς οι συνέπειες θα είναι σε πολλά επίπεδα. Καταρχάς ακυρώνονται οι οργανικές θέσεις του σχολείου που θα μετατραπεί σε Πειραματικό, και οι εκπαιδευτικοί που θα υπηρετούν στο σχολείο αυτό δεν θα είναι σταθεροί αλλά θα εναλλάσσονται με κάποια διαδικασία επιλογής ανά δύο έτη. Αυτό επηρεάζει ταυτόχρονα τόσο τις προσλήψεις νεοδιόριστων, όσο και τις μεταθέσεις αλλά και τις αποσπάσεις από άλλους νομούς καθώς θα φαίνονται λιγότερα οργανικά κενά στο σύστημα. Επίσης εκπαιδευτικοί που υπηρετούσαν στο 5ο Γυμνάσιο και συμπλήρωναν το ωράριο τους στο διπλανό 1ο λύκειο, τώρα θα πρέπει να αναζητήσουν άλλα, ενδεχομένως, απομακρυσμένα σχολεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος μετακίνησης τους κλπ.

Ως Δημοτική κίνηση «Ανταρσία στα Χανιά» δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχτούμε το κλείσιμο μιας σχολικής μονάδας (γιατί ουσιαστικά γι’ αυτό πρόκειται) αλλά απαιτούμε από τον Δήμο και την πολιτεία την άμεση λύση του στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν όλες οι βαθμίδες των σχολείων του Δήμου. Απαιτούμε να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών του Δήμου με το άμεσο χτίσιμο νέων σχολείων με ίδιους ή κρατικούς πόρους,  ώστε και τα ήδη υπάρχοντα σχολεία να λειτουργήσουν έτσι όπως προβλέπεται, με τα εργαστήρια, τις βιβλιοθήκες και τους βοηθητικούς χώρους. Ειδικά για τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες περιοχές δυτικά της πόλης, απαιτείται η δημιουργία τουλάχιστον ενός ακόμη Γυμνασίου και ενός Λυκείου που θα καλύπτει την περιοχή της Παρηγοριάς και το Βαμβακόπουλο.

"google ad"

  • Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή του 1ου ΓΕΛ σε πειραματικό και τον εξαναγκασμό των κατοίκων και των παιδιών σε εκδίωξη από την περιοχή!
  • Θέλουμε άριστα σχολεία για όλα τα παιδιά!

Υποψήφιος Δήμαρχος Ειρηναίος Μαράκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...