27.8 C
Chania
Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου, 2026

Αντιδράσεις για το κόστος του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής στα Χανιά: Τα πυρά της Μαρίας Χίνου για τα 186.000 ευρώ και η συζήτηση για τις πολιτιστικές επιχορηγήσεις του Δήμου

Ημερομηνία:

Νέο κύκλο συζητήσεων γύρω από τα κριτήρια κατανομής των δημόσιων πόρων και τις προτεραιότητες της πολιτιστικής πολιτικής στα Χανιά ανοίγει η δημόσια παρέμβαση της αρχιτέκτονος, Μαρίας Χίνου.

Αντικείμενο της κριτικής αποτελεί ο προϋπολογισμός του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής του Δήμου Χανίων, συνολικού ύψους 186.000 ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τη δημοτική αρχή και την Περιφέρεια Κρήτης για τη δημιουργία επτά γλυπτών από ισάριθμους καλλιτέχνες.

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον πρόσφατο θεσμικό διάλογο που αναπτύχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων σχετικά με τις αποκλίσεις στις χρηματοδοτήσεις τοπικών καλλιτεχνικών διοργανώσεων, αναδεικνύοντας τις ευαισθησίες της τοπικής κοινωνίας απέναντι στη διαχείριση των δημοτικών κονδυλίων.

Η κατανομή των 186.000 ευρώ και το κόστος ανά καλλιτέχνη

Στην ανάρτησή της, η κ. Χίνου εστιάζει στην οικονομική διάσταση της διοργάνωσης, παραθέτοντας αναλυτικά τα ποσά που δεσμεύθηκαν από τους δύο αυτοδιοικητικούς βαθμούς: 148.800 ευρώ από τον Δήμο Χανίων και 37.200 ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης.

Υπολογίζοντας το κόστος ανά έργο και καλλιτέχνη στα 26.571 ευρώ —ποσό που περιλαμβάνει και τις δαπάνες διοργάνωσης—, εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στο τελικό οικονομικό αποτύπωμα του εγχειρήματος:

«Συγγνώμη, αλλά όσο και να αγαπώ την τέχνη και τους καλλιτέχνες, όταν αυτή και αυτοί προσβάλλουν με το κόστος ύπαρξής τους τις δημόσιες ανάγκες, ταπεινά με απωθεί. […] 7 έργα από 7 καλλιτέχνες για 186.000 ευρώ. Δηλαδή 26.571 έξοδα ανά έργο/ανά καλλιτέχνη, που θα εγκατασταθούν σε ανοικτή διάδραση για ένα μήνα στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας και μετά θα παραδοθούν τα 7 έργα που θα κάνουν στον περιβάλλοντα χώρο του Ιστορικού Κήπου. Θα μου πεις είναι και τα έξοδα διοργάνωσης… φυσικά… απλά το απλοποιώ για να γίνει όμως αντιληπτό ότι τελικά όλο αυτό έχει αυτό το ατυχές και προκλητικό οικονομικό αποτύπωμα».

Η ίδια χαρακτηρίζει την ιδέα ενός συμποσίου γλυπτικής ως κατ’ αρχήν «φανταστική» και «συγκινητική», υποστηρίζει ωστόσο ότι η υλοποίησή της υπό τους συγκεκριμένους όρους απομακρύνεται από τον κοινωνικό της ρόλο, καθώς στερείται ευρείας συμμετοχικότητας και περιορίζεται σε έναν κλειστό αριθμό δημιουργών.

Δημοτικές υποχρεώσεις, κρατικά κονδύλια και χορηγίες

Εμβαθύνοντας στον θεσμικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τουπογραμμίζει ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις του δήμου οφείλουν να ανταποκρίνονται με συνέπεια στις ανάγκες των δημοτών.

Όπως σημειώνει, η αμοιβή και η ανάδειξη συγκεκριμένων διακεκριμένων καλλιτεχνών θα έπρεπε να αποτελεί μέριμνα της κεντρικής διοίκησης και όχι επιβάρυνση του δημοτικού ταμείου:

«Ένα συμπόσιο γλυπτικής που βασίζεται κυρίως στη στήριξη από τα χρήματα του Δήμου, όταν δεν αποκτά χαρακτήρα κοινωνικά διευρυμένο, συμμετοχικό σε μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών και εν πάση περιπτώσει προκαλεί και με το χρηματικό ποσό που αποδίδεται για τη διαχείριση αποκλειστικά και μόνο 7 διακεκριμένων καλλιτεχνών, τότε αυτό το συμπόσιο δεν τιμάει την πόλη ούτε την τέχνη. […] Εάν υπάρχουν συγκεκριμένοι καλλιτέχνες που πρέπει να τιμηθούν ή να πρωτοστατήσουν σε όλο αυτό και πρέπει να πληρωθούν για αυτό, αυτό είναι υποχρέωση του κράτους και όχι ενός Δήμου. Τα έξοδα ενός Δήμου οφείλουν να έχουν συνέπεια απέναντι στους δημότες του. Εάν ο Δήμος εξασφάλιζε επιπλέον κρατικά κονδύλια για αυτό, θα ήταν δεκτό. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να αποτελεί χορηγία της καλλιτεχνικής κοινότητας προς το Δήμο και όχι το ανάποδο».

Το προηγούμενο του Δημοτικού Συμβουλίου: Οι ανισότητες στις επιχορηγήσεις φεστιβάλ

Η συζήτηση για το κόστος του Συμποσίου Γλυπτικής συνδέεται ευθέως με τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων της 30ής Ιουλίου, κατά την οποία τέθηκαν στο μικροσκόπιο οι επιχορηγήσεις προς πολιτιστικές διοργανώσεις της πόλης.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης είχε βρεθεί τότε η έγκριση χρηματοδότησης ύψους 62.000 ευρώ για την πέμπτη διοργάνωση του «Festum Π». Η συγκεκριμένη απόφαση είχε ληφθεί σε έκτακτη, διά περιφοράς συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, διαδικασία που επικρίθηκε από τη δημοτική σύμβουλο Ζωή Γεωργούλα, η οποία υποστήριξε ότι η μέθοδος αυτή απέκλεισε την ουσιαστική συζήτηση και την τεκμηρίωση των δαπανών.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης, μέλη του σώματος είχαν αντιπαραβάλει το ποσό των 62.000 ευρώ με τις ενισχύσεις άλλων ιστορικών θεσμών της πόλης:

  • Τα 16.700 ευρώ που διατέθηκαν στο διεθνές φεστιβάλ σύγχρονου χορού «Dance Days», το οποίο μετρά 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας.

  • Την εισήγηση για επιχορήγηση 6.000 ευρώ προς το «Chania Rock Festival», παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές είχαν υποβάλει αίτημα για ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ