Αντιπεριφερειάρχης Χανίων: Δημοπρατήθηκε ένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία του νομού Χανίων αλλά και όλης της Κρήτης

Κανένα σχόλιο

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προκηρύχθηκε διαγωνισμός ΣΔΙΤ για τα «Έργα αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού του Ταυρωνίτη Ποταμού ΠΕ Χανίων Κρήτης». Είχε προηγηθεί η έγκριση του έργου από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ και η ένταξή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2022 με προϋπολογισμό 267.099.910€ (215,4 εκ. € συν Φ.Π.Α.).

Το έργο που προκηρύχθηκε προβλέπει την κατασκευή 2 Φραγμάτων στους παραπόταμους Ντεριανό (με χωρητικότητα  25,6 εκατ.m3) και Σεμπρωνιώτη (με χωρητικότητα  5 εκατ.m3) τα οποία θα είναι διασυνδεδεμένα μέσω σήραγγας μήκους 4.436m.

Επίσης περιλαμβάνει την κατασκευή:

"Sponsored links"

  • των έργων μεταφοράς και διανομής του νερού για την άρδευση καλλιεργούμενων περιοχών των Δήμων Πλατανιά και Κισσάμου (εξωτερικά δίκτυα συνολικού μήκους 147 χιλιομέτρων, δεξαμενές, αντλιοστάσια και έργα διανομής). Η συνολική έκταση για την ενίσχυση της άρδευσης είναι της τάξης των 140.000 στρεμμάτων (100.000 στρέμματα στις Δ.Ε Κουμβαρίου -Βουκολιών και Πλατανιά, καθώς και 40.000 στρέμματα στην δυτική Κίσαμο,  στα νότια της πόλης και στον Κόλπο Κισάμου).
  • των έργων Επεξεργασίας και Μεταφοράς Νερού για την ενίσχυση της ύδρευσης των οικισμών των Δήμων Πλατανιά (παραλιακή ζώνη Κολυμπάρι -Πλατανιάς) και Κισσάμου (Κίσαμος, Γραμβούσα, Πλάτανος), τα οποία περιλαμβάνουν την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) δυναμικότητας 23.000 m3/day και δίκτυα συνολικού μήκους 63 χιλιομέτρων περίπου και τις απαραίτητες δεξαμενές και αντλιοστάσια.

Σημειώνεται ότι, το έργο χαρακτηρίζεται ως μη ανταποδοτικό για τον ανάδοχο που θα προκύψει, ο οποίος δεν θα έχει δικαίωμα στην εμπορική εκμετάλλευση του έργου, ούτε θα δικαιούται να αξιώσει οποιαδήποτε πρόσοδο από τους τελικούς χρήστες. Το αντάλλαγμα που δικαιούται, θα συνίσταται αποκλειστικά στις πληρωμές διαθεσιμότητας που θα του καταβάλει η Αναθέτουσα Αρχή, δηλαδή το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ουσιαστικά, ο σχεδιασμός του δημοπρατούμενου έργου περιλαμβάνει το σύνολο των επεξεργασμένων προτάσεων που υπέβαλε η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τους δήμους Πλατανιά και Κισάμου. Πλέον, η προσοχή μας στρέφεται στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού και στην υπογραφή της σύμβασης, μετά και την περιβαλλοντική αδειοδότηση των μελετών, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Χανιώτη Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, του οποίου ήταν προσωπική δέσμευση η υλοποίηση αυτού του έργου που αποτέλεσε ένα μεγάλο όραμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, έναν πρωτοποριακό σχεδιασμό του μελετητή Παύλου Παυλάκη και ένα πάγιο αίτημα των τελευταίων 30 και πλέον ετών  για τον τόπο μας.

Επίσης, ευχαριστεί τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, τον Υφυπουργό Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη, την Βουλευτή Χανίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς και κάθε άλλο πολιτικό πρόσωπο που συνέβαλε στην εξέλιξη του έργου.

Τέλος, ο κ. Καλογερής ευχαριστεί για την συνεργασία στην δρομολόγηση του έργου, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Πλατανιά κ. Γιάννη Μαλανδράκη, τον Δήμαρχο Κισάμου κ. Γιώργο Μυλωνάκη, καθώς  και τον Γενικό Διευθυντή Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών κ. Αντώνη Κοτσώνη και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live