Ανύπαρκτοι

Κανένα σχόλιο

Οι μέρες περνούν και κανείς, κανείς υπεύθυνος δε βγαίνει να πάρει θέση για τις εκρήξεις που αναστάτωσαν ένα ολόκληρο νομό. Το τι ακριβώς συνέβη περνά πλέον σε δεύτερη μοίρα. Aυτό που μένει είναι η αδυναμία, ή η ανικανότητα ή η μη θέληση εκ μέρους των αρχών να απευθυνθούν στους πολίτες τους οποίους υποτίθεται εκπροσώπουν.

Στα Χανιά, ξανά με αυτή την ευκαιρία, έγινε εμφανές ένα ουσιαστικό έλλειμμα αντιπροσώπευσης. Κρίση δημοκρατίας, εγώ το λέω.

Επειδή όμως, έστω και με την πλήρη άρνηση των αρχών να συντελέσουν στη διαφώτιση της κοινής γνώμης, η δημοσιογραφική έρευνα συνεχίζεται, θα σημειώσουμε μία τελευταία πληροφορία που ήρθε από την ιστοσελίδα sadentrepese.blogspot.gr.

"Sponsored links"

44 μαχητικά αεροσκάφη στη βάση των ΗΠΑ στη Σούδα;

Σύμφωνα λοιπόν με την ιστοσελίδα, «44 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F/A-18 έφτασαν ‘‘μυστικά’’ στην Κρήτη σπάζοντας επανειλλημένως το φράγμα του ήχου ανοικτά του κόλπου των Χανίων και της Κισσάμου».

Αν κι εφόσον η πληροφορία ευσταθεί, η οποία σύμφωνα με τον διαχειριστή της ιστοσελίδας είναι πέρα για πέρα αληθινή, τότε έχουμε την επαλήθευση των στοιχείων που συλλέξαμε στο ρεπορτάζ μας τις τελευταίες δύο ημέρες για πρόκληση «sonic boom» από αεροσκάφη των ΗΠΑ.

Για ποιο λόγο όμως; Επειδή είναι ηλίθιοι; Επειδή, «διάολε, και τι έγινε κι αν ανησυχήσουν οι ιθαγενείς, λογαριασμό θα τους δώσουμε;» Επειδή, πραγματοποιούσαν κάποια προσομοίωση εναέριας μάχης; Επειδή, συνέβη κάποια πραγματική αερομαχία; Άγνωστο.

Οι ανύπαρκτες αρχές του νομού

Τώρα, αν κι εφόσον τα αεροσκάφη έφθασαν «μυστικά» είναι λογικό οι αρχές της βάσης των ΗΠΑ να μη θέλουν να αποκαλύψουν τους σκοπούς τους. Όμως, το ίδιο δεν ισχύει για τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές ούτε βεβαίως για τους εκπροσώπους της πολιτικής εξουσίας.

Αυτοί είχαν καθήκον, εφόσον η «μυστική» έλευσή τους για την πραγματοποίηση κάποιας άσκησής ή για το οτιδήποτε άλλο συνέβη δεν ήταν τελικά και τόσο μυστικό, να ζητήσουν εξηγήσεις για το τι ακριβώς έγινε, υπό ποιες συνθήκες και για ποιους λόγους και αμέσως μετά να προβούν σε ενημέρωση των πολιτών. Κάτι που ποτέ δεν έκαναν.

Και πώς θα μπορούσε να συμβεί άλλωστε;

Οι «μοιραίοι» εδώ και χρόνια

"Sponsored links"

Από αυτή την εφημερίδα εδώ και χρόνια φωνάζουμε για τη διολίσθηση που παρατηρούμε αναφορικά με τη στάση των αρχών του τόπου σε μια σειρά ζητήματα και ειδικά σε σχέση με τη λειτουργία της βάσης της Σούδας. Τότε, λίγοι έδιναν σημασία.

Τονίζαμε από τότε ότι το ζήτημα είναι πέραν του ρόλου των στρατιωτικών βάσεων και σχετίζεται με την ποιότητα της ίδιας της δημοκρατίας μας και την υποβάθμιση του ρόλου του πολίτη.

Πιο πρόσφατη αναφορά μας, αυτή σε άρθρο με τίτλο «Οι ‘‘μοιραίοι’’ του νομού Χανίων και η Βάση της Σούδας», στις 3 Ιουνίου 2011. Το άρθρο δημοσιεύθηκε με αφορμή τις αποκαλύψεις Wikileaks για τις σχέσεις εξάρτησης μεταξύ τοπικών παραγόντων και του αμερικάνικου παράγοντα στο νησί.

Οι σχέσεις εξάρτησης στο νομό Χανίων

Σημείωνα τότε:

«Η χαρά που εκφράζει ο αμερικάνος πρέσβης για την αλλαγή στάσης που παρατηρείται με τον τότε νέο νομάρχη Χανίων Γρηγόρη Αρχοντάκη είναι χαρακτηριστική αυτής της νέας πραγματικότητας. Επιτέλους, ενώ έως εκείνο το σημείο, οι τοπικοί άρχοντες ανεχόντουσαν απλά ή ήταν εχθρικοί προς την παρουσία των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων, βρέθηκε ο μοιραίος άνθρωπος ο οποίος σηματοδότησε και την ολοκληρωτική υποτέλεια στον ξένο παράγοντα».

Και παρακάτω:

«Σε αυτή την κατάσταση, οι ΗΠΑ βρήκαν εύφορο έδαφος για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Δημιούργησαν τις συνθήκες μιας εξάρτησης που πέρασε από το πολιτικό και στρατιωτικό σκέλος, σε αυτό  της οικονομίας και εν τέλει στην κοινωνία. Η θέση τους πλέον διασφαλίστηκε απόλυτα».

Πώς λοιπόν, σήμερα, θα μπορούσαμε να περιμένουμε μία διαφορετική στάση από τις αρχές;

Όσο για αυτούς που μένουν έκπληκτοι από την απουσία αντιδράσεων, υπήρχαν εποχές που αντιδρούσαν για τις «μόνιμες διαμαρτυρίες» των ίδιων αρχών που σήμερα καυτηριάζουν την απουσία τους.

Κανένα δικαίωμα να δηλώνουμε έκπληκτοι

Στα Χανιώτικα Νέα με ημερομηνία 01/03/2006, στη σελ.2, έγραφαν:

«Στα Χανιά μόνιμα διαμαρτυρόμαστε για τις ξένες στρατιωτικές βάσεις»… Ενώ, «στην Κέρκυρα υποδέχθηκαν τους 5.000 περίπου άνδρες αμερικάνικου αεροπλανοφόρου». Συμπέρασμα; «Εμείς στον αγώνα και άλλοι στην…κονόμα».

Νωρίτερα την ίδια περίπου περίοδο, στις 26/02/2006 (Α.τ.Κ.), ο γιατρός Νάσος Γαλής, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων είχε εστιάσει σε εισήγησή του σε διεθνές συνέδριο για την ειρήνη «στην προσπάθεια που γίνεται επηρεασμού της βάσης από τα τοπικά ΜΜΕ, ακόμα και στα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά και στην εν γένει ζωή του τόπου και με τη λειτουργία ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού».

Οι προειδοποιήσεις του είχαν μικρή ανταπόκριση τόσο από τις αρχές όσο και από τους πολίτες.

Υποτέλεια: Ανεξέλεγκτη δράση, ουδεμία κριτική, ανύπαρκτος έλεγχος

Και ήταν λογικό λοιπόν ότι μετά από ένα σημείο, ουδείς έλεγχος μπορούσε να τους ασκηθεί, ουδεμία κριτική ήταν ανεκτή. Εν μέρει και οικειοθελώς. Συγχρόνως, κάποια συμφέροντα, μεγάλα και μικρά, εξυπηρετήθηκαν πολλαπλώς.

Κι έτσι, τώρα, όπως αναφερόταν και σε σχετικό απόσπασμα από τα έγγραφα των Wikileaks, οι αρχές των στρατιωτικών αρχών των ΗΠΑ αισθάνονται πανίσχυροι αφού: «Δεν γνωρίζουμε περιορισμούς καθ’ οποιαδήποτε χρονική στιγμή στην πρόσβαση, τις υπερπτήσεις ή την ανάπτυξη ακόμη και των πιο ευαίσθητων στρατιωτικών υλικών στη βάση».

Κι ουδείς διαμαρτυρήθηκε, όπως και ουδείς δικαιούται να δηλώνει έκπληκτος σήμερα.

Ψιλά γράμματα θα μου πείτε σε μία χώρα που η οικονομική της κατάρρευση προϋποθέτει την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, τη συρρίκνωση των όποιων δημοκρατικών λειτουργιών, και την καρατόμηση των δικαιωμάτων των πολιτών της.

UPDATE: Στη σημερινή ειδησεογραφία κυριαρχεί  η μαζική αποστολή αεροσκαφών σε βάσεις των ΗΠΑ μεταξύ αυτών και στη Σούδα ενόψει μίας πιθανής στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή του Κόλπου.

Αναλυτικά το σχετικό δημοσίευμα εδώ:   [www.onalert.gr]

Οι τοπικές αρχές παραμένουν άφαντες.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live