28.8 C
Chania
Friday, July 19, 2024

Απάντηση της Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κισσάμου στις “σκέψεις για την Κίσσαμο” της Δημοτικής Συμβούλου Ελένης Τσατσαρωνάκης

Ημερομηνία:

Με κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Πολιτική Προστασία του Δήμου Κισσάμου απαντά σε ανάρτηση της της Δημοτικής Συμβούλου κα Ελένης Τσατσαρωνάκης σχετικά με το πρώτο Δίκτυο Πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία.

Τι αναφέρει στη δημοσίευσή της η κ. Ελένη Τσατσαρωνάκη:

Σκέψεις για την Κίσαμο

Για να κατανοήσουμε πολλές φορές γιατί αρκετά πράγματα δεν συμβαίνουν σε έναν τόπο, εν προκειμένω στην Κίσαμο, ή γίνονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, χρειάζεται να δούμε τον τρόπο που λειτουργεί, οργανώνει, σχεδιάζει και προγραμματίζει τα πράγματα μία Δημοτική Αρχή.

Στην εποχή που ζούμε, εποχή των σημαντικών κλιματικών μεταβολών -άλλοι κάνουν λόγο για κλιματική αλλαγή και άλλοι για κλιματική κρίση- έχουμε ήδη απτά παραδείγματα της δύναμης της φύσης. Τον Φεβρουάριο του 2019 οι δύο θεομηνίες που σημειώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές και στην Κίσαμο. Όλοι τις θυμόμαστε. Όπως θυμόμαστε τι συνέβη στη Θεσσαλία.

Πριν από λίγο καιρό, 92 Δήμοι της χώρας ίδρυσαν το πρώτο Δίκτυο Πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού και δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου.

Όπως έγινε γνωστό, η πρωτοβουλία δημιουργίας του Δικτύου εντάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών και εθνικών στρατηγικών για τη μείωση των καταστροφών και αποσκοπεί στη δημιουργία κοινοτήτων ικανών να αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική κρίση, αλλά και να προωθούν τη σημασία της μείωσης του κινδύνου των καταστροφών ως συστατικό στοιχείο της αειφόρου ανάπτυξης. Στόχος είναι η στήριξη και η ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο έργο της για κοινωνίες ασφαλείς και ανθεκτικές.

Αναζήτησα με ενδιαφέρον τους 92 Δήμους – ιδρυτικά μέλη του Δικτύου (https://spay.gr/nea/to-diktyo-anthektikon-poleon-gennietai-me-92-idrytika-meli-dimoys/). Διαπίστωσα ότι σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο Δήμος Χανίων και ο Δήμος Πλατανιά, όχι όμως και ο Δήμος Κισάμου.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, που δεν είναι το μοναδικό, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο Δήμος μας δείχνει, δυστυχώς, εδώ και χρόνια, μια εσωστρέφεια και μία αδυναμία συμμετοχής με αξιώσεις σε αυτοδιοικητικές συνέργειες, οι οποίες έχουν στόχο την ουσιαστική προώθηση κρίσιμων θεσμικών ζητημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι μία συμπεριφορά που αδικεί την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας, άρα και τους δημότες, όλες και όλους εμάς.

Αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε. Κάθε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση θα έχει τη στήριξή μου.

Η απάντηση Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κισσάμου:

Τις προηγούμενες ημέρες η Δημοτική Σύμβουλος κα Τσατσαρωνάκη, με αφορμή την ίδρυση από Δήμους του Δικτύου Πόλεων Πολιτικής Προστασίας, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία (ότι και εάν σημαίνει αυτό), βρίσκει ευκαιρία με ανακοίνωση της να κατακεραυνώσει τον Δήμο για μη συμμετοχή του στο δίκτυο αυτό, κατηγορώντας τον επίσης για εσωστρέφεια, μη προώθηση κρίσιμων θεμάτων εν όψει της κλιματικής αλλαγής και των καταστροφών που προκαλεί.

Είναι πολύ λυπηρό ένας ντόπιος επιχειρηματίας με την θεσμική ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου να εμφανίζει πλήρη άγνοια και αδιαφορία στα θέματα Πολιτικής προστασίας και στον θεσμικό ρόλο του Δήμου και των Δημοτικών Συμβούλων.

Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ο Δήμος Κισσάμου στο πλαίσιο της βελτίωσης του Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας είναι ο μοναδικός Δήμος με τον Δήμο Καλαμάτας οι οποίοι υλοποίησαν σχετικό πρόγραμμα βελτίωσης θεμάτων Πολιτικής Προστασίας (Πυρκαγιές – Πλημμύρες) με επιστημονική συμμετοχή εκπόνησης σχεδίου από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στο αμφιθέατρο του Δήμου Κισσάμου έγιναν δύο παρουσιάσεις, μία προετοιμασίας και μία τελικής παρουσίασης του ολοκληρωμένου σχεδίου. Για τις φάσεις αυτές υπήρξε δημοσιότητα και δημόσια πρόσκληση σε κοινό και φορείς, όπως επίσης πρόσκληση στους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους. Δυστυχώς η κυρία Δημοτική Σύμβουλος δεν μας τίμησε δια της παρουσίας της αλλά από όσα υποστηρίζει φαίνεται ότι δεν γνωρίζει, ούτε ενδιαφέρθηκε να μάθει τι είναι αυτό το πρόγραμμα και ποια η χρησιμότητά του.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψηφιακό «μπλακ άουτ»: Πώς μια αποτυχημένη αναβάθμιση προκάλεσε παγκόσμιο χάος – Πότε θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση

Δεκάδες συστήματα υπολογιστών αεροδρομίων, τραπεζών, ακόμα και συστημάτων υγείας...

Προς τον Δήμο Χανίων: Απάνθρωπο να εργάζονται οι σκουπιδιάρηδες στο καταμεσήμερο

Δεν ξέρουμε ποιοι κανονίζουν τα ωράρια των εργαζόμενων στον...

Στον Αλικιανό και φέτος τα Ερευνητικά εργαστήρια Periplus

Μετά την περυσινή επιτυχία των δύο κύκλων ερευνητικών εργαστηρίων Periplus,...

Δουλειές με… φούντες ξανά στον Μυλοπόταμο

Συνολικά 7 μικρές χασισοφυτείες, με περίπου 200 δενδρύλλια κάνναβης συνολικά,...