17.4 C
Chania
Τρίτη, 31 Μαρτίου, 2026

Απάντηση Χρυσοχοΐδη σε ερώτηση Βιρβιδάκη για το ΕΣΠΑ

Ημερομηνία:

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννη Μανιάτη, με θέμα «Έργα ΕΣΠΑ Νομού Χανίων», είχε καταθέσει στις 15 Απριλίου 2014 ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης.
Στην ερώτησή του ο κ. Βιρβιδάκης ερωτούσε τους αρμόδιους Υπουργούς για την εξέλιξη της πορείας τριών έργων του Νομού Χανίων και συγκεκριμένα για τα ακόλουθα:

α) «Επέκταση Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Χανίων»

β) «Επέκταση Κτιρίου Αεροσταθμού, Λοιπές Βοηθητικές Εγκαταστάσεις και Διαμόρφωση Περιβάλλοντα Χώρου στον Κρατικό Αερολιμένα Χανίων ‘Ι. ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ’»

γ) «Εκσυγχρονισμός και Επέκταση Συστήματος Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων Νομού Χανίων».

Όσον αφορά το έργο «Επέκταση Κτιρίου Αεροσταθμού, Λοιπές Βοηθητικές Εγκαταστάσεις και Διαμόρφωση Περιβάλλοντα Χώρου στον Κρατικό Αερολιμένα Χανίων ‘Ι. ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ’», ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

« Το αρχικό χρονοδιάγραμμα του έργου, εγκρίθηκε με την υπ. αρ. 1345/δ/45/19.08.2013 Απόφαση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου, ΕΥΔΕ Α/Δ Νοτίου Ελλάδας.

Από τον Δεκέμβριο του 2013, το έργο υλοποιείται μέσω δύο Πράξεων ενταγμένων στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Η πρώτη αφορά το τμήμα του έργου, το οποίο βάσει απόφασης της Γεν. Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνιστά Κρατική Ενίσχυση ( Κτίριο, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, κατασκευή αμαξοστασίου κ.λ.π.), ενώ η δεύτερη Πράξη αναφέρεται στον Πύργο Ελέγχου και σε δύο (2) Χώρους Στάθμευσης (προσωπικού και τουριστικών λεωφορείων, χωρίς αντίτιμο), του Α/Δ Χανίων.

Με χρόνο αναφοράς τα μέσα Απριλίου 2014, έχουν εκτελεστεί χωματουργικές εργασίες και εργασίες θεμελίωσης της ανατολικής επέκτασης του κτιρίου αεροσταθμού. Έχει επίσης ολοκληρωθεί ο χώρος στάθμευσης λεωφορείων και ο φέρων οργανισμός του κτιρίου του πυροσβεστικού σταθμού.

Υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση των εργασιών του έργου, δεδομένου ότι στις αρχές του 2014 κατά την εκσκαφή της ανατολικής επέκτασης του κτιρίου του αεροσταθμού, αποκαλύφθηκαν μεγάλα καρστικά έγκοιλα εντός του ασβεστολιθικού πετρώματος στην περιοχή θεμελίωσης και ως εκ τούτου μετά από κοινή σύσκεψη της ΕΥΔΕ Α/Δ Νοτίου Ελλάδας με την ΥΠΑ και τους Μελετητές, αποφασίστηκε για λόγους στατικής επάρκειας, η διακοπή των εργασιών θεμελίωσης της ανατολικής επέκτασης έως ότου πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες γεωφυσικές έρευνες για τη διερεύνηση του φαινομένου.

Ήδη, δόθηκε εντολή για τη διενέργεια των γεωτεχνικών ερευνών, από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης και στην παρούσα χρονική στιγμή τα αποτελέσματα της έρευνας αξιολογούνται, προκειμένου να δοθούν αρμοδίως οδηγίες για την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών.

Για την αναπλήρωση των καθυστερήσεων, που εκτιμώνται σε 2,5 περίπου μήνες, η ΕΥΔΕ Α/Δ Νοτίου Ελλάδας σε συνεργασία με τον Αερολιμένα, προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες κατασκευής και της Δυτικής επέκτασης, ήτοι επτά (7) μήνες νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, χωρίς να διαταραχθεί η λειτουργία του Αερολιμένα κατά την τουριστική περίοδο.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι η χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ είναι πλήρως εξασφαλισμένη μέχρι τις 31.12.2015, οπότε και λήγει η ισχύς του προγράμματος.»

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπιτικές προτάσεις

Αρνάκι ή κατσικάκι με άγρια μάραθα Στις Μαργαρίτες (Άνοιξη) είναι...

Βιωματικές δράσεις για την έμφυλη ισότητα μέσα από το παραμύθι «Το Δέντρο της Ισότητας» στην Περιφέρεια Κρήτης

Η Περιφέρεια Κρήτης υλοποιεί βιωματικές δράσεις με τίτλο «Ένα ξεχωριστό δώρο για τη μαμά μου» βασισμένες στο παιδικό βιβλίο «Το Δέντρο της Ισότητας» σε σχολεία του Ηρακλείου.

Ολοκληρώθηκαν οι εκπαιδευτικές δράσεις για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιολάδο «Κρήτη» σε Άδελε και Κριτσά

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο ολοκλήρωσαν εκπαιδεύσεις για το ελαιόλαδο σε Άδελε και Κριτσά. Νέες δράσεις προγραμματίζονται σε Αρχάνες και Αγγελιανά.