Απίστευτες καταγγελίες Σωματείου Επισιτισμού Χανίων: Απολύουν εργαζόμενους επειδή διεκδικούν τα δικαιώματά τους, εργάζονται 8ώρα αλλά πληρώνονται ημιαπασχόληση, κρατούν τα φιλοδωρήματα των σερβιτόρων

Κανένα σχόλιο

Μία εργασιακή πραγματικότητα ασυδοσίας με αφορμή την κρίση του κορωνοϊού περιγράφει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού ν. Χανίων. Θύματα, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι στην ανάγκη τους να διατηρήσουν την θέση εργασίας τους βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατάργηση των δικαιωμάτων τους. Και όταν αντιδρούν; Τότε απολύονται.

Το Σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους να γίνουν μέλη και να ξεπεράσουν τον φόβο ότι η εγγραφή τους θα έχει συνέπειες από την εργοδοσία σημειώνοντας ότι η δυνατότητα των εργατών να αγωνίζονται είναι “δικαίωμα και προνόμιο”.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

"Sponsored links"

«Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό βιώνουμε ήδη τις συνέπειες της νέας οικονομικής κρίσης.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ικανοποιεί μία προς μία όλες τις απαιτήσεις των μεγαλοξενοδόχων και της μεγαλοεργοδοσίας ,ακόμα και σήμερα δεν εντάσσονται στον μηχανισμό στήριξης οι εποχικά εργαζόμενοι στον επισιτισμό.

Ταυτόχρονα όσοι είναι «τυχεροί» και δουλεύουν έρχονται αντιμέτωποι με την εργοδοτική αυθαιρεσία σε πολλούς χώρους δουλειάς.

Η μεγαλοεργοδοσία εκμεταλλεύεται τις πλάτες της κυβέρνησης που δεν έχει ορίσει ως υποχρεωτική την ΣΣΕ στον επισιτισμό, παρόλο που έχει υπογραφτεί από τον περασμένο Δεκέμβρη. Η εργασιακή ζούγκλα που επικρατούσε στον επισιτισμό τα προηγούμενα χρόνια, νομιμοποιείται μέρα με την μέρα στο όνομα της νέας οικονομικής κρίσης.

Στο σωματείο μας έρχονται καταγγελίες για:

 • Αυθαίρετες απολύσεις συναδέλφων με δικαιολογία πτώσης της δουλειάς, ή ακόμα χειρότερα επειδή κάποιοι τόλμησαν να μιλήσουν και να διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα.
 • Κρατήσεις μέρους ή του συνόλου των φιλοδωρημάτων των σερβιτόρων.
 • Μεροκάματα που δεν δίνονται επειδή ο εργαζόμενος δεν χτύπησε την κάρτα του όταν μπήκε ή βγήκε στον χώρο εργασίας.
 • Μαγειρέματα ώστε οι υπερωρίες των εργαζόμενων να βαφτίζονται δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων, επιδόματος άδειας ,ακόμα και ως πριμ παραγωγικότητας.
 • Καθιέρωση ενός και μόνο ωρομίσθιου που περιλαμβάνει μέσα άδειες ,επιδόματα Πάσχα ,Χριστουγέννων ,επίδομα άδειας, υπερωρίες , αναρρωτικές άδειες και εργατικά ατυχήματα, βραδινά ωράρια και εργασία Κυριακής και αργίας. Στην ουσία η μόνη υποχρέωση για πληρωμή είναι οι ώρες που έχει εργαστεί ο υπάλληλος.
 • Εκβιασμός ώστε οι εργαζόμενοι να υπογράφουν συμβάσεις ημιαπασχόλησης ,ενώ εργάζονται κάθε μέρα 8 ,10 , ή και παραπάνω ώρες.
 • Πιέσεις για έξτρα κρατήσεις για την ασφάλιση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα από χώρο δουλειάς : για να σου βάλω πλήρη ασφάλιση θα σου κρατάω από το ωρομίσθιο που περιλαμβάνει όσα είπαμε παραπάνω 80 ή 70 ευρώ το μήνα .Αλλιώς σε περνάω τετράωρο και σου κρατάω μόνο 35 ευρώ το μήνα.
 • Εργαζόμενοι να κρύβονται σε αποθήκες και δρόμους μέχρι να φύγει πιθανός έλεγχος ,εφόσον σχεδόν ποτέ το πραγματικό ωράριο δε συμπίπτει με το ωράριο που είναι δηλωμένος ο εργαζόμενος στον ΕΡΓΑΝΗ.

Θέλουν να μας πείσουν ότι για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς ευθύνεται η πανδημία, ότι πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε υπομονή ώστε να ξαναέρθει η «ανάπτυξη». Λένε ότι όλοι μαζί «ζοριζόμαστε» την ίδια στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια βλέπαμε σε όλο τον Νομό Χανίων να επεκτείνονται οι αλυσίδες της εστίασης, να ανοίγουν καινούρια μαγαζιά το ένα μετά το άλλο.

Κάθε σαιζόν στην Κρήτη οι εργαζόμενοι έχτιζαν το «τουριστικό» θαύμα και το πλήρωναν με εντατικοποίηση της εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά ήλιο με ήλιο. Φέτος που υπάρχει η ανάγκη για περισσότερα εργατικά χέρια σε κάθε πόστο ,ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα , τα εστιατόρια, τα μεγάλα ταχυφαγεία και οι αλυσίδες τις εστίασης δουλεύουν υποστελεχωμένα ,ώστε να καλυφθεί η «ζημιά» με την εντατικοποίηση της εργασίας των ίδιων των εργαζομένων.

Εχθρός των εργαζομένων δεν είναι η πανδημία που τόσο μεθοδικά προσπαθούν να μας πείσουν. Είναι η πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι η πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα με την καθοδήγηση της ΕΕ. Είναι η πολιτική που κατάργησε την σταθερή δουλειά με δικαιώματα, το 8ωρο, το 5μερο, που μας οδηγεί σε μια σύνταξη φτώχειας στα 67 χρόνια.

Η ίδια πολιτική εφαρμόζεται και σήμερα από την κυβέρνηση της Ν.Δ που δεν εκμεταλλεύτηκε  την προσπάθεια που έκανε ο λαός μας και πειθάρχησε στα μέτρα αποστασιοποίησης μέσα στην καραντίνα. Ακόμα και σήμερα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι ανοχύρωτο, δεν καλύφθηκαν επουδενί τα χιλιάδες κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα Δημόσια Νοσοκομεία. Ελάχιστες είναι οι ΜΕΘ που λειτουργούν στην Κρήτη, την ίδια στιγμή που βρισκόμαστε μπροστά σε έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας.

"Sponsored links"

Το Δ.Σ του Σωματείου Επισιτισμού Νομού Χανίων κάνει κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου μας!

Οργανωνόμαστε στο σωματείο μας!

Διεκδικούμε την ισχύ της ΣΣΕ!

Ενημερωνόμαστε Από το σωματείο μας για τα δικαιώματα μας!

Καταγγέλλουμε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία!

Η εγγραφή και η επαφή με το σωματείο μας δεν είναι κάτι που μας σημαδεύει στην εργοδοσία, είναι δικαίωμα και προνόμιο όλων των εργατών!

Οι εργαζόμενοι δικαιούνται : Δώρο Πάσχα ,Χριστουγέννων, Επίδομα άδειας, πληρωμένη άδεια, 25% βραδινό ωρομίσθιο μετά τις 22:00.

75% Κυριακές και αργίες, 50% υπερωρία!

Δεν χαρίζουμε τα δικαιώματα μας στην εργοδοσία!

Η επιτυχία της συναυλίας αλληλεγγύης που οργάνωσαν από κοινού τα ταξικά σωματεία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Επισιτισμού με την στήριξη της Σ.Ε Χανίων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η εργατική τάξη.

Η εργατική τάξη έχει αρχές και αξίες που είναι σφυρηλατημένες στον καθημερινό αγώνα για το μεροκάματο. Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί ενάντια σε κάθε απόλυση ή άδικη συμπεριφορά απέναντι σε συναδέλφους μας!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

 • Όλα τα πόστα να στελεχωθούν επαρκώς, με κριτήριο την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής εργαζομένων και πελατών!
 • Καμία εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας. Εφαρμογή της ΚΣΣΕ ως βάση για αυξήσεις στους μισθούς.
 • Ένταξη στον μηχανισμό στήριξης όλων των ελαστικά απασχολούμενων. Να καταβληθούν τα επιδόματα χωρίς άλλη καθυστέρηση.
 • Ακύρωση χρεώσεων σε ΔΕΗ, Νερό, Τηλέφωνο, Εφορία, Τράπεζες, Απαγόρευση πλειστηριασμών .
 • Μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για όλους τους εργαζόμενους. Δωρεάν τα τεστ για τον Covid-19 για όλους τους εργαζόμενους.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Δημόσια Νοσοκομεία.»

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις