23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Απεβίωσε η κρητικιά συγγραφέας Κλεοπάτρα Πρίφτη

Ημερομηνία:

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) πληροφορήθηκαν με βαθιά τους θλίψη το θάνατο της Κλεοπάτρας Πρίφτη, στις 13 Αυγούστου 2015, ύστερα από μακρόχρονη ασθένεια. Σύμφωνα με την τελευταία της επιθυμία, αποτεφρώθηκε και η τέφρα της θα διασκορπιστεί στο Κρητικό Πέλαγος σε ευθετότερο χρόνο.

Γεννήθηκε το 1925 στη Νέα Υόρκη από Κρήτες γονείς. Έζησε από το 1929 έως το 1945 στα Χανιά και στη συνέχεια στην Αθήνα. Ακολούθησε σπουδές στα νομικά, τη μουσική, το τραγούδι και το θέατρο.

Αφιέρωσε τη ζωή της στη συγγραφή πολυάριθμων έργων για την Κρήτη, για την ελληνική ιστορία, για το θέατρο και προπάντων για τον Νίκο Καζαντζάκη.

Στις 30 Μαΐου 1956, σε μια επιστολή του από την Αντίμπ, γράφει ο Καζαντζάκης (τον είχε γνωρίσει προσωπικά στην Αθήνα το 1945): «Με μεγάλη συγκίνηση, με μεγάλη χαρά διάβασα το θερμό γράμμα Σας. Χαίρουμαι που υπάρχουν τέτοιες ψυχές –μεγάλη αμοιβή για όποιον φωνάζει μέσα στην ερημία».

Έδωσε δεκάδες διαλέξεις για το μεγάλο Κρητικό, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέχρι και τη μακρινή Ισλανδία. Υπήρξε δωρήτρια του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη και γραμματέας του διοικητικού του συμβουλίου. Χρημάτισε επί σειρά ετών Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ. Τόσο το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, όσο και η ΔΕΦΝΚ την ανακήρυξαν επίτιμο μέλος τους.

Απευθύνουμε στους συγγενείς της τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Ανακοινώνουμε επίσης ότι θα της αποτίσουμε φόρο τιμής στην Αθήνα, στις 11 Οκτωβρίου 2015.

Μυρτιά και Γενεύη, 19 Αυγούστου 2015.

Στέλιος Ματζαπετάκης

Πρόεδρος

του Διοικητικού Συμβουλίου

του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη

Γιώργος Στασινάκης

Πρόεδρος

"google ad"

της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων

Νίκου Καζαντζάκη

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...