22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Απεργιακό δελτίο: Στον χορό των κινητοποιήσεων και οι νοσοκομειακοί

Ημερομηνία:

«Φουντώνει» το απεργιακό μέτωπο, καθώς στον «χορό» των κινητοποιήσεων ενάντια στη διαθεσιμότητα μπηκαναπό χθες οι νοσοκομειακοί γιατροί με τριήμερη απεργία, ενώ και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία από σημερα. Στο μέτωπο των καθηγητών η μαζική απεργία τη Δευτέρα δίνει ώθηση για τη συνέχεια. Μάλιστα η ΟΛΜΕ προχωρά στη δημιουργία απεργιακού ταμείου για τη στήριξη της κλιμάκωσης του αγώνα. Στο μεταξύ με πολλά ιδρύματα στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης να υπολειτουργούν οι πρυτάνεις συνεδριασαν χθες εκτάκτως για το ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων. Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν σημερα και αύριο με τη 48ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τον δημόσιο τομέα. Με τετράωρη στάση εργασίας θα συμμετάσχει και η ΓΣΕΕ.
Τριήμερη Πανελλαδική από τους γιατρούς
Τη σκυτάλη των απεργιακών κινητοποιήσεων παίρνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, αντιδρώντας στην αλλαγή χρήσης νοσοκομείων. Προχωρούν σε τριήμερη πανελλαδική απεργία από έως και την Πέμπτη.
Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) καλεί τα μέλη της «στην ανάληψη τοπικών κινηματικών πρωτοβουλιών, ακόμη και λειτουργικών καταλήψεων μαζί με τους άλλους Κοινωνικούς Φορείς, για να υπερασπίσουμε» , όπως αναφέρει, «τα Νοσοκομεία και τις δομές υγείας που απειλούνται να κλείσουν».
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συντάσσεται με τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, διατυπώνοντας ένα βροντερό «όχι»:

  • Στη διάλυση των Δημόσιων Δομών Υγείας, στην αποδυνάμωση των Νοσοκομείων, στις απολύσεις εργαζομένων υγειονομικών,
  • Στις περικοπές των δαπανών υγείας με οριζόντιο τρόπο που θέτουν σε κίνδυνο την ασφαλή περίθαλψη του ελληνικού λαού,

Στη μετακίνηση του κόστους της περίθαλψης στις τσέπες των ασφαλισμένων.
Στο «χορό» των κινητοποιήσεων στην Υγεία μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αποφάσισε 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας την Πέμπτη από 11:00 π.μ. έως 15:00 μ.μ. και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας.
Επίσης, αποφάσισε να συμμετάσχει στην 48ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Συνεχεια κινητοποιήσεων σε παιδεία και ασφαλιστικά ταμεία
Συνεχίζονται στο μεταξύ οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον χώρο της παιδείας αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία. Υπενθυμίζεται πως οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποιούν πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΛΜΕ, η συμμετοχή των καθηγητών στη απεργία ξεπέρασε το 90% πανελλαδικά, ωστόσο παράγοντες του υπουργείου κατεβάζουν το ποσοστό αυτό σε 70% με 75%.
Σε 48ωρη απεργία βρίσκονται και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (ΟΙΕΛΕ), ενώ σημερα και αύριο απεργούν και οι δάσκαλοι.
Σε ό,τι αφορά την ανώτατη εκπαίδευση, οι διοικητικοί υπάλληλοι πραγματοποιούν  μέχρι και την Παρασκευή απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της επικείμενης διαθεσιμότητας 1.500 εργαζομένων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
Για το θέμα συνεδρίασε χθες εκτάκτως η σύνοδος πρυτάνεων ΑΕΙ. Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων στην πλειονότητά τους έστειλαν τη Δευτέρα στο υπουργείο Παιδείας τις εκθέσεις διοικητικής αξιολόγησης, στις περισσότερες από τις οποίες προκύπτει έλλειμμα διοικητικού προσωπικού και όχι πλεόνασμα.
Για την διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων ωστόσο θα τοποθετηθούν επισήμως την Τρίτη οι διοικήσεις των πανεπιστημίων.
Παράλληλα, σε πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη 618 υπαλλήλων σε καθεστώς κινητικότητας.

Διήμερη αποχή των δικηγόρων
Αποχή από καθήκοντά τους και σήμερα έχουν εξαγγείλει οι δικηγόροι, με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση του νέου Κώδικα Δικηγόρων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ