21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Αποκαλυπτική απάντηση Κομισιόν σε Νίκο Χουντή για την παιδεία στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

  • 24% οι μειώσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών, μόνο το 2012.
  • 25% οι μειώσεις δαπανών για την Παιδεία.
  • Οι περικοπές θα οδηγήσουν σε αύξηση της πρόωρης εγκατάλειψη του σχολείου.
  • Ενεδεχόμενη κατάργηση και των μηχανισμών υποστήριξης φτωχών μαθητών-φοιτητών.

Ενώ 8 ΑΕΙ παραδίδουν τα κλειδιά στην Κυβέρνηση λόγω των απολύσεων και των περικοπών, η Κομισιόν, σε απάντησή της στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή, επιβεβαιώνει τις τεράστιες μειώσεις στις εκπαιδευτικές δαπάνες, αλλά και στους μισθούς των εκπαιδευτικών, που έχει επιβάλλει η Μνημονιακή πολιτική.

Η Κομισιόν στην απάντησή της, αναγνωρίζει ότι οι τεράστιες περικοπές στην Παιδεία, θα οδηγήσουν σε αύξηση της «πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου» και θα επηρεάσουν «τη φοίτηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» και επίσης προαναγγέλει την αναστολή «υποστηρικτικών μηχανισμών» σε φτωχούς σπουδαστές, όπως η επιδότηση στέγασης, γευμάτων και μεταφοράς μαθητών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής σε ερώτησή του έθετε το θέμα της υποχρηματοδότησης της Παιδείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα στην Ελλάδα που «βρίσκεται στον τρίτο χρόνο οικονομικής προσαρμογής, με τεράστιες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των σχολείων και των πανεπιστημίων να υπολειτουργούν». Στη συνέχεια της ερώτησής του, ο έλληνας ευρωβουλευτής ζητούσε από την Κομισιόν πληροφορίες σχετικά με τις «σωρευτικές μειώσεις (2009-2012) στους μισθούς των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα και για τους τρεις κλάδους της εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια)», καθώς επίσης, «ποια είναι η σωρευτική μείωση (2009-2012) στις δαπάνες για την εκπαίδευση γενικά».

Στην απάντησή της, εξ ονόματος της Κομισιόν, η Επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής που έχει επιφέρει η εφαρμογή του Μνημονίου στην Εκπαίδευση, παραθέτοντας στοιχεία και εκτιμήσεις για τις μειώσεις δαπανών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...