17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Από “γεράκι του πολέμου” στο ΝΑΤΟ, “γεράκι της οικονομίας” στο ΔΝΤ ο Στόλτενμπεργκ;

Ημερομηνία:

Η νορβηγική τηλεόραση υποστηρίζει ότι ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είναι το φαβορί των ΗΠΑ για να ηγηθεί του χρηματοπιστωτικού οργανισμού που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ θα μπορούσε να γίνει ο νέος επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετέδωσε ο νορβηγικός τηλεοπτικός σταθμός TV 2 την Τετάρτη, επικαλούμενος «αξιόπιστες» πηγές εντός της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Επί του παρόντος, επικεφαλής του ΔΝΤ είναι η Βουλγάρα οικονομολόγος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η θητεία της οποίας λήγει το 2024

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ έπρεπε να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο, αλλά η θητεία του παρατάθηκε μέχρι το τέλος του 2023 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη διάδοχος στη θέση αυτή, πολλά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι ο Στόλτενμπεργκ θα μπορούσε να παρατείνει την θητεία του πέρα ​​από το 2023.

Μάχη για το τιμόνι του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ

Ωστόσο, αρκετοί υψηλόβαθμοι πολιτικοί εξετάζουν προτάσεις για νέο Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας. Το ΝΑΤΟ φέρεται να στοχεύει να βάλει μια γυναίκα στο τιμόνι του για πρώτη φορά και μεταξύ των υποψηφίων αναφέρονται η Σλοβάκα πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας και η πρώην πρόεδρος της Κροατίας Ολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς.

Οι New York Times ανέφεραν στις αρχές Νοεμβρίου ότι η «κορυφαία υποψήφια» που προτιμάται από την Ουάσιγκτον για να αντικαταστήσει τον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ είναι η κα. Κρίστια Φρίλαντ, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών του Καναδά.

Η ίδια είναι γνωστή για την έντονη φιλοουκρανική και αντιρωσική της στάση, είναι η εγγονή του Μιχαήλ Τσόμτζακ, ο οποίος εξέδιδε φιλοναζιστική και αντισημιτική εφημερίδα στην κατεχόμενη πολωνική πόλη της Κρακοβίας, υπενθυμίζει το RT.

«Η υποστήριξη οποιουδήποτε υποψηφίου προς την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, θα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες», γράφουν οι New York Times.

Το ρωσικό δίκτυο RT, ανταποκρινόμενο στις φήμες, επεσήμανε πρόσφατα ότι η Καναδή πολιτικός είναι η εγγονή του Μιχαήλ Τσόμτζακ, ο οποίος εξέδιδε φιλοναζιστική και αντισημιτική εφημερίδα στην κατεχόμενη πολωνική πόλη της Κρακοβίας.

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Πηγή: Politika.rs

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...