22.8 C
Chania
Sunday, June 22, 2025

Από 12 έως και 21 Μαΐου διεθνής ομάδα επιστημόνων μελέτησε στην Κίσσαμο τα αρχαιότερα αποτυπώματα προανθρώπου στον κόσμο

Ημερομηνία:

Μελέτη διεθνούς βαρύτητας πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως και τις 21 Μαΐου στην περιοχή του Τράχηλα Κισσάμου Χανίων, με αντικείμενο τα διάσημα απολιθωμένα ίχνη δίποδης βάδισης, τα οποία θεωρούνται τα αρχαιότερα γνωστά στον κόσμο. Η αποστολή συγκέντρωσε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Curtin της Αυστραλίας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) και την Εφορεία Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας, σε μια προσπάθεια αναλυτικής επανεξέτασης των ευρημάτων με σύγχρονες τεχνικές.

Ποιοι συμμετείχαν στη νέα διεθνή αποστολή

Από την αυστραλιανή πλευρά συμμετείχαν κορυφαίοι επιστήμονες:

  • Ο καθ. Martin J. Van Kranendonk, πρόεδρος της Σχολής Επιστημών της Γης και Πλανητικής Γεωλογίας

  • Ο καθ. Uwe Kircher, ειδικός στον παλαιομαγνητισμό και τις χρονολογήσεις

  • Ο καθ. Chris Kirkland, ειδικός στη γεωχρονολόγηση

  • Ο καθ. Milo Barham, ειδικός στην ιζηματολογία

  • Η καθ. Petra Helmholz, ειδική στην τρισδιάστατη και ψηφιακή απεικόνιση

Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν:

  • Ο γεωλόγος του ΜΦΙΚ, Χαράλαμπος Φασουλάς

  • Ο παλαιοντολόγος της Εφορείας Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας, Αθανάσιος Αθανασίου

  • Οι γεωλόγοι του ΜΦΙΚ, Έλλη Σκουλουδάκη και Ιωάννης Φανουράκης

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κ.κ. Kircher, Φασουλάς και Αθανασίου ήταν μέλη των πρώτων ερευνητικών ομάδων που ανέλυσαν τα ίχνη στο παρελθόν, αποτελώντας γέφυρα γνώσης και συνέχειας με τη νέα επιστημονική αποστολή.

Στόχος η επαναξιολόγηση με σύγχρονες τεχνικές

Η αποστολή επικεντρώθηκε στην εκ νέου αποτύπωση των ιχνών με υψηλής ακρίβειας μεθόδους, όπως τρισδιάστατη απεικόνιση και γεωχρονολόγηση, προκειμένου να επιβεβαιωθεί με απόλυτη ακρίβεια η ηλικία και η προέλευση των απολιθωμάτων.

Στόχος είναι η παγκόσμια επιστημονική αναγνώριση της σημασίας τους, αλλά και η κατοχύρωση της πολιτισμικής και επιστημονικής τους αξίας για την Κρήτη και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες έρευνες, τα ίχνη στον Τράχηλα χρονολογούνται στα 6 εκατομμύρια έτη και αποδίδονται σε προγονική μορφή του ανθρώπου. Το γεγονός αυτό καθιστά τα αποτυπώματα τα αρχαιότερα ίχνη δίποδης βάδισης ανθρώπινου τύπου παγκοσμίως, προκαλώντας διαρκές επιστημονικό ενδιαφέρον και συζητήσεις στην παλαιοανθρωπολογική κοινότητα.

Διεθνές ενδιαφέρον και επιτακτική ανάγκη προστασίας

Η παρουσία πολυθεματικής και διεθνούς επιστημονικής αποστολής από την Αυστραλία, αλλά και η συνεργασία με ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Σουηδία, υπογραμμίζει την καθολική σημασία των ευρημάτων και τη δέσμευση της επιστημονικής κοινότητας για την ανάδειξη και προστασία τους.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, με ανάρτησή του, σημειώνει πως τα ευρήματα του Τράχηλα είναι πολιτιστικό και επιστημονικό κεφάλαιο διεθνούς εμβέλειας, τονίζοντας την ανάγκη για προστασία, ανάδειξη και κατάλληλη θεσμική θωράκιση του χώρου, ώστε να διασφαλιστεί η μελλοντική του αξιοποίηση και προβολή.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίθεση των ΗΠΑ σε 3 πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι «Ολοκληρώσαμε...

Κύπρος: Το ΑΚΕΛ καταγγέλει σαρωτικές εξαγορές μεγάλων εκτάσεων γης από Ισραηλινούς

Τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη πώληση ακινήτων της Κύπρου...

Ποιος κλέβει το ψωμί στη Γάζα;

Του Αλέξανδρου Λιτσαρδάκη Ποιος είναι ο λήσταρχος της Γάζας και...