Σε μια περίοδο όπου ακροδεξιά και φασιστικά μορφώματα επιστρέφουν με δυναμική στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, η Ελλάδα οφείλει να διατηρεί ανοιχτό και ενεργό το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Αυτό είναι το σαφές μήνυμα του Αριστομένη Συγγελάκη, συγγραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Πίσω Σελίδες» στον Μάριο Διονέλλη.
Ο κ. Συγγελάκης επανέφερε στο προσκήνιο το πρόσφατο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο επανεξετάζει τη στάση του Βερολίνου για τις αποζημιώσεις, με αφορμή την έντονη λαϊκή αντίδραση που καταγράφηκε στην Κάνδανο τον περασμένο Οκτώβριο κατά την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Ο τρόπος που μίλησε ο Γερμανός πρόεδρος στην Κάνδανο ήταν προσβλητικός για τον ελληνικό λαό. Προσπάθησε να βάλει ταφόπλακα σε ένα ανοιχτό και δίκαιο ζήτημα».
Η στάση Μητσοτάκη και η “λησμονημένη” εθνική γραμμή
Ο Αριστομένης Συγγελάκης άσκησε δριμεία κριτική στην πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γερμανία, επισημαίνοντας πως κατά τις συνομιλίες του με τον νέο καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς δεν τέθηκε κανένα θέμα σχετικό με τις γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα, αφήνοντας το μείζον αυτό ζήτημα εκτός ατζέντας.
«Κάθε πρωθυπουργός έχει χρέος να κρατά το ζήτημα των αποζημιώσεων ζωντανό. Όταν φασιστικά κόμματα αναβιώνουν στην Ευρώπη, δεν μπορείς να αφήνεις το μήνυμα ότι μπορείς να εγκληματείς χωρίς συνέπειες», υπογράμμισε, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ιστορικού αναθεωρητισμού.
Παράλληλα υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε δηλώσει πως «η διεκδίκηση είναι δύσκολη, αλλά οι Έλληνες που υπήρξαν θύματα δικαιούνται αποζημιώσεις». Σήμερα, ωστόσο, αυτή η στάση φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί, με τον κ. Συγγελάκη να σχολιάζει: «Με το να κάνουμε τα ‘καλά παιδιά’, δεν πρόκειται να κερδίσουμε τίποτα».
Η υπόθεση Αμφιλόχιου και η κυβερνητική παρέμβαση
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Συγγελάκης και στο θέμα της εκλογής νέου μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, συνδέοντας την παρέμβαση της κυβέρνησης για το «αμετάθετο» με την περίπτωση του αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιου.
Ο αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γερμανού Προέδρου στην Κάνδανο, έθεσε με θάρρος και σαφήνεια το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, πράξη για την οποία είχε τιμηθεί από την Εκκλησία της Κρήτης.
Ο Αριστομένης Συγγελάκης άφησε αιχμές για την πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την κυβερνητική απόφαση, επισημαίνοντας:
«Η κυβέρνηση όφειλε να είναι πιο προσεκτική. Η κίνησή της μπορεί να εκληφθεί ως απόπειρα απομάκρυνσης ενός προσώπου που έχει ταχθεί υπέρ της ιστορικής διεκδίκησης».
Με φόντο τις σκιές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα εγκλήματα του ναζισμού και το αίτημα για δικαιοσύνη, ο δημόσιος διάλογος για τις γερμανικές αποζημιώσεις όχι μόνο δεν πρέπει να ατονήσει, αλλά να ενισχυθεί, υπενθυμίζει ο Αριστομένης Συγγελάκης. Διότι η ιστορική μνήμη δεν μπορεί να παραδοθεί στη λήθη, ούτε να παρακαμφθεί στο όνομα της «διπλωματικής ευγένειας».