Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος: “Δεν θα κάνω το μουσειοφύλακα” – Τα μηνύματα προς τους Κρητικούς και την Ουκρανία

Κανένα σχόλιο

Βαρυσήμαντο μήνυμα ενότητας και ειρήνης προς κάθε κατεύθυνση, μέσα στους δύσκολους καιρούς που όπως είπε διανύουμε, έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος Β΄ στην πρώτη του συνέντευξη στο Ράδιο Κρήτη και τον Λευτέρη Βαρδάκη μετά την ενθρόνισή του. Παράλληλα αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει και το άνοιγμα που θα επιχειρήσει στην κοινωνία και τους νέους για το καλό του νησιού μας βασιζόμενος όπως είπε στην ενότητα σε όλα τα επίπεδα.

Όλοι μαζί για το καλό του νησιού μας

Δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του ως νέου Αρχιεπισκόπου, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι δική του μέριμνα και ευθύνη είναι να καλλιεργηθεί το πνεύμα της ενότητας τόσο στην Εκκλησία της Κρήτης όσο και ευρύτερα στην κοινωνία.

"Sponsored links"

“Πρέπει να διακρατήσουμε την οντότητά μας, την ιστορία μας και το φρόνημά μας, τον Ορθόδοξο πολιτισμό μας καθώς σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής μακριά από διχαστικές λογικές για το καλό του νησιού μας” επεσήμανε.

“Δεν ήρθα να κάνω τον μουσειοφύλακα”

Παράλληλα ο Αρχιεπίσκοπος αναφερόμενος στους στόχους του είπε ότι η εξωστρέφεια της Εκκλησίας είναι αναγκαία ενώ μίλησε και για τους νέους και την ανάγκη για ανανέωση Ενοριών και Εκκλησιαστικών Συμβουλίων.

Αισθάνομαι την ευθύνη βαριά και δεν ήρθα εδώ να κάνω το μουσειοφύλακα γιατί η Εκκλησία δεν είναι μουσείο αλλά τρόπος και στάση ζωής. Οι ενορίες θα στελεχωθούν από νέους ανθρώπους όπως και τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια για να μάθουν τον τρόπο διοίκησης εκ των έσω και να ζήσουν την πραγματικότητα και όχι το μύθο σημείωσε με νόημα ο Αρχιεπίσκοπος.

Για την Ουκρανία: “Ο πόλεμος απειλή για την ανθρωπότητα”

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κρήτης δήλωσε συγκλονισμένος από τον πόλεμο στην Ουκρανία και ιδιαίτερα για το θάνατο αμάχων και μικρών παιδιών.

“Ένας πόλεμος στους καιρούς μας δεν έχει να κάνει με δύο πόλεις που αντιμάχονται μεταξύ τους αλλά έχει και παγκόσμιες διαστάσεις.Δεν είναι μόνο το μεταναστευτικό αλλά όλα εκείνα που δεν έχουν σύνορα όπως ο κίνδυνος της πυρηνικής ανάφλεξης”ανέφερε χαρακτηριστικά με αφορμή την επίθεση των Ρώσων στο Πυρηνικό εργοστάσιο στα Ζαπορίζια της Ουκρανίας.

“Θα περίμενε κανείς, συνέχισε, ότι μετά τις πρώτες ημέρες θα επικρατούσε ο διάλογος και να μην έχουμε το θάνατο αμάχων. Ένας ολόκληρος λαός και όχι μόνο οι ένοπλες δυνάμεις πλήττονται καθημερινά και η συνείδησή μας υψώνει φωνή διαμαρτυρίας ενάντια σε κάθε πολεμική ενέργεια απ΄όπου και αν προέρχεται και έχει επίπτωση στον άμαχο πληθυσμό και ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά που στα πρόσωπά τους είναι ζωγραφισμένη η φρίκη του πολέμου και δεν μπορεί να μην σκιρτήσει η καρδιά σου και ίσως φτάνει και στην αγανάκτηση γι αυτούς που σκέφτονται και λειτουργούν έτσι”, σημείωσε με νόημα ο Αρχιεπίσκοπος.

Θυμήθηκε το δράμα της οικογένειάς του

"Sponsored links"

Με συγκίνηση ο κ.κ Ευγένιος αναφερόμενος στο δράμα των παιδιών του πολέμου, θυμήθηκε την περιπέτεια που έζησε η δική του οικογένεια που εκδιώχτηκε μαζί με εκατομμύρια Έλληνες από Μικρασία πριν από 100 χρόνια.

“Στο πρόσωπο αυτών των παιδιών βλέπω τον πατέρα μου” ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, που 8 χρονών έζησε τη φρίκη του πολέμου και γι αυτό βλέπω στο πρόσωπο του κάθει παιδιού τον ίδιο μου τον πατέρα”.

Μήνυμα κατά του Πολέμου με προσευχή

Ο Σεβασμιώτατος είπε επίσης στη συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη ότι μετά από εισήγησή του η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης αποφάσισε μετά τους πρώτους Χαιρετισμούς την ερχόμενη εβδομάδα να διαβαστεί μήνυμα στους ναούς του νησιού στο οποίο θα καλεί το λαό να προσευχηθεί ώστε να σταματήσει ο παραλογισμός του πολέμου.

“Μετείχα στη Σύνοδο για την Αυτονομία της Ουκρανικής Εκκλησίας”

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης είπε ακόμη ότι μετείχε στην ιστορική Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά την οποία αποφασίστηκε η Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας καθώς εκατομμύρια Ουκρανών δεν ήθελε να ανήκουν στη Ρωσική Εκκλησία και να είναι ένα ανεξάρτητο κράτος.

“Μακάρι ο λαός της Ρωσίας να τάσσεται κατά του πολέμου γιατί οι ηγέτες που συμπεριφέρονται έτσι δολοφονούν τον ίδιο τους το λαό” επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ακούστε όλη την συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου Β΄ στο Ράδιο Κρήτη:

ekriti.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live