20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Αυστραλία: Συμβιβασμός Facebook και κυβέρνησης – Μετά τη συμφωνία οι μικρές επιχειρήσεις media θα μπορούν να λαμβάνουν περισσότερα χρήματα

Ημερομηνία:

Πριν τέσσερις ημέρες οι Αυστραλοί ενημέρωναν τον πλανήτη πως θα γίνουν η πρώτη χώρα, η οποία θα παίρνει χρήματα από το Facebook και το Google, για την αναπαραγωγή ειδήσεων ή περιλήψεων αυτών που δημοσιεύονται σε media της χώρας -και αναδημοσιεύονται στις πλατφόρμες. Δια νόμου. Η εξέλιξη της ιστορίας αφορούσε το γενικό black out ειδήσεων του Facebook που αφορούσαν το έθνος (από και προς αυτό -με μπλοκάρισμα και σελίδων της κυβέρνησης όπως του Υπουργείου Υγείας που επρόκειτο να ανακοινώσει πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί για το Covid-19), με το Google να επιλέγει να διαχειριστεί περισσότερο ψύχραιμα το θέμα, συνάπτοντας συμφωνίες με μέσα της χώρας.

Οι αναλυτές είχαν εξηγήσει πως το Facebook επέλεξε να πηδήσει στο γκρεμό (με την ακραία αντιμετώπιση) και ότι όλος ο κόσμος περίμενε να δει πού θα προσγειωθεί.

Πώς έγινε το re-friend του Facebook στην Αυστραλία

Αιτία υπήρξε η νομοθέτηση στην Αυστραλία της υποχρέωσης του Facebook και της Google να πληρώνουν κατόπιν διαπραγμάτευσης με τις εκδοτικές επιχειρήσεις και τα Αυστραλιανά ΜΜΕ για το ενημερωτικό περιεχόμενο των, το οποίο και αναρτούν.

Κι ενώ η Google, παρά την αρχικά έντονη αντίδραση, τελικά υποχώρησε και διαπραγματεύθηκε συμβόλαια αξίας δεκάδων εκατομμυρίων με Αυστραλιανά ΜΜΕ, το Facebook, φοβούμενο πως αυτή η νομοθεσία θα αποτελέσει προηγούμενο ώστε διεθνώς να ζητήσουν αντίστοιχες πληρωμές και άλλες χώρες, επέλεξε την οδό της -προσωρινής όπως αποδεικνύεται- σύγκρουσης.

Τελικώς, σήμερα, Τρίτη 23/2 ο Υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας, Τζος Φράιντενμπεργκ ανακοίνωσε πως οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμό, μετά τις συνεχείς επαφές που είχαν μέσα στο σαββατοκύριακο. Εξήγησε πως ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ τον διαβεβαίωσε πως η εταιρία του είναι ήδη σε διαπραγματεύσεις, με εταιρίες media. Η ακριβής του δήλωση, για την ‘ειρήνη’ ήταν “το Facebook έκανε re-friended την Αυστραλία”.

Βάσει του συμβιβασμού, το Facebook θα προχωρήσει σε αποκατάσταση των ειδήσεων από τα αυστραλιανά media εντός των προσεχών ημερών, καθώς η κυβέρνηση συμφώνησε να αλλάξει το νόμο (έχει περάσει από την κάτω Βουλή και βρίσκεται στη Γερουσία) , εφόσον το Facebook κάνει ό,τι και το Google: υπογράψει δηλαδή, συμφωνίες με εταιρίες media, τις οποίες θα πληρώνει για τη χρήση του περιεχομένου τους.

Η κυβέρνηση συμφώνησε επίσης, πως το Facebook και οι άλλες πλατφόρμες που αφορούσε η νομοθεσία, θα έχουν προθεσμία ενός μήνα για να συνταχθούν με τα νέα δεδομένα. Ο εκπρόσωπος της Facebook Inc στην Αυστραλία, Ουίλ Ίστον είπε πως “είμαστε ευτυχείς που είχαμε τη δυνατότητα να καταλήξουμε σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Αυστραλίας και εκτιμούμε τις εποικοδομητικές συζητήσεις που είχαμε με τον Υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό, την περασμένη εβδομάδα. Συμφωνήσαμε επί σειράς αλλαγών και εγγυήσεων που αφορούν τις κύριες ανησυχίες μας, για το ελεύθερο των εμπορικών συμφωνιών που αναγνωρίζουν την αξία των πλατφορμών μας και παρέχουν στους εκδότες την αξία, την οποία λαμβάνουμε από εκείνους”.

Επί μήνες, οι δύο εταιρείες επιχειρούσαν να αποτρέψουν την ψήφιση του νόμου.

Ποιες είναι οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν

Πριν την όποια απόφαση αφορά πλατφόρμα και το νόμο θα λαμβάνεται υπ’ όψιν αν η ψηφιακή πλατφόρμα έχει συμβάλει σημαντικά στη βιωσιμότητα της βιομηχανίας ειδήσεων της Αυστραλίας, μέσω εμπορικών συμφωνιών με επιχειρήσεις ειδήσεων.

Η όποια ψηφιακή πλατφόρμα θα ενημερώθηκε για τις προθέσεις της κυβέρνησης επί της όποιας υπόδειξης, πριν την τελική απόφαση. Η απόφαση δεν θα προκύπτει νωρίτερα από το πέρας ενός μήνα, αφότου γίνει η κοινοποίηση.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να επιβάλει το νόμο στη Facebook Inc σε εύθετο χρόνο, ο κολοσσός θα αποσύρει και πάλι την ειδησεογραφία από τη χώρα. Μετά τη συμφωνία οι μικρές επιχειρήσεις media θα μπορούν να λαμβάνουν περισσότερα χρήματα, ανά άρθρο, χωρίς να μπορούν οι μεγάλες εταιρίες να επικαλεστούν ρήτρες μη διαφορικού λογισμού, για να απαιτήσουν καλύτερες συμφωνίες. Επίσης, θα υπάρχουν δυο μήνες προθεσμίας για τη διαιτησία τελικής προσφοράς, στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία καλή τη πίστη.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...