30.8 C
Chania
Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2026

Αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή – Από το βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου «Οι νεκροί περιμένουν» (τελευταίο μέρος)

Ημερομηνία:

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα με μια αναφορά, όπως την έχει συγκρατήσει η μνήμη μου, γεγονότος αποδεικτικού πως η καταστροφή της Μικράς Ασίας, η γενοκτονία, η λεηλασία του πλούτου της, το πλιάτσικο των νοικοκυριών τους, ήταν σχεδιασμένη, όπου συνέβαλλαν σε αυτό εξωτερικοί παράγοντες που εξωθούσαν τους Τούρκους (αλλά και την Ελλάδα) γι’ αυτήν την καταστροφή.

Έκαναν –γράφει– μεγάλη προσπάθεια οι Γερμανοί επιχειρηματίες να εξαφανίσουν τις μικρότερες επιχειρήσεις. Προς όφελος των μεγάλων ξένων εταιρειών.

Και αυτό με εντυπωσίασε γιατί βρήκα την απόλυτη ομοιότητα με το σήμερα. Τα γερμανικά μνημόνια, την ΑΑΔΕ, που είναι ανεξάρτητη (!) αρχή δημοσίων εσόδων (sic!), εξαρτώμενη από Γερμανία, την καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την επιβολή των πολυεθνικών. Και μετά την Οικονομική επίθεση έρχεται και η ολική επίθεση και το ξέσχισμα των ιματίων της χώρας μας όπως έγινε και με την Μικρασιατική Καταστροφή. Και σε κάθε καταστροφή του Ελληνισμού έχει βάλει και η Γερμανία το χεράκι της.

Και κλείνω την αναφορά μου με μια αποστήθιση που έκανα, γιατί με συγκίνησε αυτό το κομμάτι από τα “Ματωμένα Χώματα” της Διδώς Σωτηρίου:

«Καρσί στα μικρασιατικά παράλια, αναβοσβήνουνε φωτάκια, αναβοσβήνουν μάτια.

Καρσί αφήσαμε συγυρισμένα σπίτια, κλειδωμένες σερμαγιές, στεφάνια στο κονοστάσι, προγόνους στα κοιμητήρια.

Αφήσαμε παιδιά και γονιούς κι αδέρφια, νεκροί άταφοι, ζωντανοί χωρίς σπίτια, βρικολακιασμένα όνειρα. Εκεί καρσί ήταν μέχρι χθες η πατρίδα μας».

Και η Αγγέλα Παπάζογλου στο βιβλίο της «Τα χαΐρια μας εδώ» γράφει, γράφει, γράφει για ‘’τα ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης’’.

Ξεπεράστε τις ιδεολογικές γραμμές, τις διαφορές, μπροστά στη σωτηρία της χώρας μας που κινδυνεύει να καταστραφεί όπως τότε η αμέριμνη Μικρά Ασία. Ερήμην στις αποφάσεις του λαού της και των πολιτικών της. Επικίνδυνα, θανατηφόρα, αθώα, στηριζόμενη στις ξένες δυνάμεις που άλλαξαν τόσο εύκολα πλευρό!

ΤΕΛΟΣ

Άννα Κωνσταντουδάκη – Αγγελάκη

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρακολουθήστε ζωντανά την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη από το Ηράκλειο της Κρήτης για τα 52 χρόνια ΠΑΣΟΚ

Στο Ηράκλειο της Κρήτης βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης για...

Ο Νίκος Καλογερής συγχαίρει τον νέο Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνο – Αλκέτα Ουγγρίνη

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής συγχαίρει τον Κωνσταντίνο – Αλκέτα Ουγγρίνη για την εκλογή του ως Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ευχές και στον απερχόμενο Μιχάλη Ζερβάκη.

Χρηματοδότηση 205.300 ευρώ από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στον Δήμο Χανίων για σχολικές υποδομές στα Περιβόλια

Το Υπουργείο Μετανάστευσης ενέκρινε 205.300 ευρώ στον Δήμο Χανίων για προσωρινές σχολικές υποδομές στα Περιβόλια. Προκατασκευασμένοι οικίσκοι και αναδιαμόρφωση χώρων.