21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Αφρικανική σκόνη: Με βρογχικό άσθμα ένα στα δέκα παιδιά στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Την ώρα που σε πανελλαδικό επίπεδο το ποσοστό των παιδιών με βρογχικό άσθμα δεν ξεπερνά το 8,5% στην Κρήτη αγγίζει έως και το 10,3 όπως αποκαλύπτει μελέτη του πανεπιστημίου Κρήτης που εστιάζει στις επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης

  •     Με βρογχικό άσθμα ένα στα δέκα παιδιά στην Κρήτη
  •     Βαρύ το αποτύπωμα της έξαρσης και σε καρδιολογικούς ασθενείς
  •     Η ακτινογραφία των επιπτώσεων στην υγεία των Κρητικών
  •     Επεισόδια έξαρσης, αυξάνουν κατά 25% τις εισαγωγές παιδιών με άσθμα στα νοσοκομεία
  •     Μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης κατέγραψε τα ανησυχητικά δεδομένα

Το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης «τυλίγει» συχνά την Κρήτη και ευρύτερα την νοτιοανατολική Ευρώπη επηρεάζονται την καθημερινότητα, αλλά και την υγεία των πολιτών σε απροσδόκητο βαθμό.

Την ίδια ώρα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία μελέτης του Πανεπιστημίου Κρήτης μέσω του προγράμματος Μήδεια, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και καταγράφει τις επιπτώσεις στην πορεία της υγείας των παιδιών με βρογχικό άσθμα, αλλά και των ασθενών με καρδιακές αρρυθμίες που έχουν βηματοδότη.

Ειδικότερα για τα παιδιά με βρογχικό άσθμα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται κατά 25% τις ημέρες έξαρσης των συγκεντρώσεων σκόνης στην ατμόσφαιρα, ενώ παρόμοια είναι τα ποσοστά για τους ασθενείς με αρρυθμίες που έχουν βηματοδότη.

Η μελέτη απέδειξε πως με μέτρα προφύλαξης και αποφυγής εξωτερικών χώρων τις ημέρες αυτές, οι επιπτώσεις στην υγεία περιορίζονται σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό.

Το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης, «τυλίγει» συχνά την Κρήτη και ευρύτερα την νοτιοανατολική Ευρώπη, επηρεάζοντας την καθημερινότητα, αλλά και την υγεία των πολιτών σε απροσδόκητο βαθμό.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης μέσω του προγράμματος Life Meden, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, καταγράφει τις επιπτώσεις στην πορεία της υγείας των παιδιών με βρογχικό άσθμα, αλλά και των ασθενών με καρδιακές αρρυθμίες που έχουν βηματοδότη και παρακολουθούνται από την καρδιολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ.

Αυξημένα τα ποσοστά στην Κρήτη

Ένα στα δέκα παιδιά μέσα σε μία σχολική τάξη στην Κρήτη παρουσιάζουν βρογχικό άσθμα, καθώς στην Κρήτη τα ποσοστά είναι αυξημένα. Από 9,8 έως 10,3% των μαθητών, ενώ στην υπόλοιπη χώρα το ποσοστό δεν ξεπερνάει το 8,5%.

Δεκατέσσερα σχολεία στις Βούτες, τον Κρουσώνα και το Ηράκλειο συμμετείχαν στο πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου τοποθετήθηκαν μηχανήματα δειγματοληψίας της σκόνης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Τα παιδιά με συχνή παρακολούθηση πνευμονολόγων και καθοδήγηση εκπαιδευτικών, έμαθαν να προστατεύονται παραμένοντας σε κλειστούς χώρους τις ημέρες με μεγάλη συγκέντρωση σκόνης, ενώ το ένα τρίτο των παιδιών παρέμειναν σε χώρους που διέθεταν φίλτρο καθαρισμού του αέρα.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς οι νοσηλείες ειδικότερα των παιδιών με βρογχικό άσθμα μειώθηκαν κατά 20 έως 25%. Το ίδιο παρατηρήθηκε και για τους καρδιοπαθείς με αρρυθμία, καθώς η ποιότητα ζωής τους βελτιώθηκε σημαντικά.

Με βάση τα αποτελέσματα του προγράμματος, προτείνεται η δημιουργία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των ευπαθών ομάδων και η λήψη μέτρων προστασίας για τον πληθυσμό. (βίντεο)

neakriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ