24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Αύξηση της έντασης των αντιδράσεων για το Μεταφορικό Ισοδύναμο στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Η μείωση της ενίσχυσης του Μεταφορικού Ισοδύναμου για την Κρήτη, που αποφασίστηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από φορείς και τοπικές αρχές του νησιού.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Σητείας, Σελίνου, Τυμπακίου και Ιεράπετρας απέστειλαν κοινή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Ναυτιλίας, ζητώντας την άμεση αναθεώρηση της απόφασης. Στην επιστολή τους, οι αγροτικοί σύλλογοι κάνουν λόγο για “εχθρική και άδικη αντιμετώπιση” της Κρήτης και ζητούν να εναρμονιστεί η απόφαση με τις πραγματικές ανάγκες του νησιού.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, η οποία με ανακοίνωσή της καταδικάζει τη μείωση της ενίσχυσης και χαρακτηρίζει την απόφαση “στοχευμένη”. Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων ζητά από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση και να εξασφαλίσει την δίκαιη αντιμετώπιση της Κρήτης.

Οι αντιδράσεις για το Μεταφορικό Ισοδύναμο στην Κρήτη αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, καθώς οι φορείς και οι τοπικές αρχές του νησιού καταβάλλουν προσπάθειες για να πιέσουν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση.

Όπως τονίζει η Ομοσπονδία:

“Μετά από μεγάλη προσπάθεια όλων των κλάδων, του επιχειρείν και των φορέων του και για τον πρωτογενή τομέα,  την μεταποίηση και τις υπηρεσίες της Κρήτης, η κυβέρνηση μερικώς έλυσε αυτό το πρόβλημα και συμπεριέλαβε και την κρητική οικονομία στις διαδικασίες του μεταφορικού ισοδύναμου.

Αυτή η εχθρική και άδικη αντιμετώπιση του νησιού της Κρήτης, δημιουργεί άνιση συμπεριφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά της χώρας.

Έστω και με τους μισούς ΚΑΔ, η οικονομία της Κρήτης μπορούσε να συνεργάζεται πλέον με όλα τα νησιά της επικράτειας και την ηπειρωτική χώρα, προς όφελος όλων.

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, με τα τέσσερα επιμελήτήρια  ζητούσαμε, δικαιωματικά επιπλέον ΚΑΔ για μια πιο εύρυθμη συνεργασία των οικονομιών.

Και αντ’ αυτού με την ΚΥΑ 4113.80-02/1501 29-12-2023, χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα, αφού δημιουργούνται πληθυσμιακά δεδομένα και συντριπτικές μειώσεις σε όλα τα στοιχεία και μάλιστα αναδρομικά για το έτος 2023.

Αυτό είναι απαράδεκτο και άδικο για την οικονομία της Κρήτης, αφού ουσιαστικά μένει εκτός του μεταφορικού ισοδύναμου, δημιουργώντας μεγάλα θέματα σ’ όλο το φάσμα της οικονομίας του νησιού, σε σχέση με τα άλλα νησιά και θεωρούμε ότι  κατάφωρα ευνοούνται οι μεγάλες εταιρείες της κέντρο κεντρικής οικονομίας, σε βάρος της Κρήτης. Το θεωρούμε απαράδεκτο και στοχευμένο”.

Σημειώνουμε ότι και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, με αναφορά του στον Υπουργό με αφορμή την επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας, Σελίνου, Τυμπακίου και του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, τάσσεται απέναντι στην “πρόσφατη απόφαση να μειωθεί δραματικά το ποσοστό επιδότησης κόστους μεταφοράς προϊόντων στις θαλάσσιες μεταφορές αδικούνται κατάφορα μόνο οι επιχειρήσεις της Κρήτης και για αυτό επιθυμούν να ανασκευαστεί άμεσα αυτή η απόφαση και να εναρμονιστεί πλήρως με τις πραγματικές ανάγκες του Νησιού.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ