17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Βαθαίνουν οι αντιθέσεις εντός της ΕΕ για τη χρηματοδότηση του «Ταμείου Ανάκαμψης» για τον κορονοϊό – Δανεια με όρους (μνημόνια), όχι επιχορηγήσεις θέλουν οι Βόρειοι

Ημερομηνία:

Βαθαίνουν οι αντιθέσεις στις τάξεις των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το «Ταμείο Ανάκαμψης», ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θεωρητικά θα δοθεί μέσω από επιχορηγήσεις και δάνεια μνημονιακών δεσμεύσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στις χώρες της Ένωσης που έχουν πληγεί οικονομικά. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, η οποία αποτελεί χώρα – «δορυφόρο» των κεντρικών αποφάσεων που λαμβάνονται από τη Γερμανία, Μαρκ Ρούτε, υπογράμμισε πως είναι πιο λογικό οι χρηματοδοτήσεις του ταμείου να γίνονται ως δάνεια παρά ως επιχορηγήσεις.

Συνεχίζονται εντός της Κομισιόν οι αντιθέσεις και οι διαφωνίες για το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης» που θα έχει ύψος 750 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα διατεθεί για την ενίσχυση των οικονομιών που έπληξε η πανδημία του κορονοϊού, μέσα από χορήγηση δανείων και επιχορηγήσεων.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Euractiv, υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις για ένα «Ταμείο Ανάκαμψης» της Ένωσης έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν πριν από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αυτό τον μήνα.

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές έχουν στόχο να διατηρήσουν το μέγεθος του προτεινόμενου ταμείου ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, αλλά να μειώσουν οριακά το μέγεθος του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναμένεται να προτείνει έναν προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027 μεταξύ 1,05 δισ. ευρώ και 1,94 δισ. ευρώ, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, συνεχίζει να θεωρεί πως είναι πιο λογικό οι χρηματοδοτήσεις του ταμείου να γίνονται ως δάνεια παρά ως επιχορηγήσεις, κάτι που αποτελεί σημείο τριβής με άλλους, περιλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποστηρίζει ότι το ταμείο πρέπει να προβλέπει επιχορηγήσεις 500 δισ. ευρώ στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού. «Θέλουμε να είναι μόνο δάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρούτε.

Υπενθυμίζεται ότι προ εβδομάδων, η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ σχετικά με τις αποφάσεις για το «Ταμείο Ανάκαμψης», ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αναμένεται να χορηγήσει δάνεια σε οικονομίες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, οδηγήθηκε ουσιαστικά σε αδιέξοδο.

Οι σχετικές αποφάσεις μετατίθενται επί γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ που ξεκινά την 1η Ιουλίου. Η καγκελάριος της Γερμανίας , Άνγκελα Μέρκελ, ζήτησε προ ημερών «να ποσοτικοποιήσουμε την οικονομική ζημία που προκλήθηκε από την πανδημία στο μέτρο του δυνατού».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...