35.8 C
Chania
Thursday, June 13, 2024

Βαρβιτσιώτης με αφορμή τη διάσωση μεταναστών στην Κρήτη: “Δεν μπορούμε να φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης μόνοι μας”

Ημερομηνία:

«Δεν μπορεί η Ελλάδα, δεν μπορεί εμείς που έχουμε ταχθεί να φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης, να συνεχίζουμε αυτό το έργο μόνοι μας» επεσήμανε την Παρασκευή ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Ο υπουργός πρόσθεσε πως «μέχρι σήμερα έχουμε τη συνδρομή στελεχών, πλωτών, εναερίων και επίγειων μέσων του FRONTEX. Αυτή τη συνδρομή θα θέλαμε να δούμε να αυξάνεται τις χρονιές που έρχονται γιατί θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να αντιληφθούν και τα άλλα κράτη – μέλη, να αντιληφθούν και τα στελέχη των άλλων Λιμενικών Σωμάτων της Ε.Ε. τις προκλήσεις που σήμερα εμείς βιώνουμε στο Αιγαίο».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια τελετής στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου επέδωσε τιμητικό έπαινο στο πλήρωμα του πλωτού περιπολικού σκάφους της Λιμενικής Αρχής Σάμου, για τη συνεισφορά του στη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα το 2014, καθώς και στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης των 594 μεταναστών του φορτηγού πλοίου «BARIS» νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, βράβευσε, επίσης, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο ΠΝ Ευάγγελο Αποστολάκη, τον εκπρόσωπο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Υποπτέραρχο ΠΑ Γεώργιο Παρασχόπουλο, την εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, Κατερίνα Κεχαγιόγλου, καθώς και τον Γενικό Διευθυντή της Anangel Maritime Services, Ιωάννη Πλατσιδάκη για την συμβολή τους στη διάσωση των εκατοντάδων μεταναστών στη Κρήτη.

Τιμητικό έπαινο παρέλαβαν ακόμη, ο Επόπτης του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ο Διοικητής της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., ο Διοικητής της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., ο Κυβερνήτης του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης 060 και ο Διοικητής του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου.

Κατά την ομιλία του ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε πως «τα τελευταία χρόνια με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών και την πίεση που νιώθουμε, ιδιαίτερα στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, έχει γίνει καθημερινό το φαινόμενο της διάσωσης ανθρώπων που ενδεχομένως για πρώτη φορά αντιμετωπίζουν το θαλάσσιο πεδίο και που για πρώτη φορά βλέπουν τη θάλασσα».

Και συμπλήρωσε: «Τα στοιχεία, είναι συντριπτικά. Το 2012 είχαμε 29 περιστατικά έρευνας και διάσωσης και 644 διασωθέντες. Το 2013, 110 περιστατικά έρευνας και διάσωσης και 2.511 διασωθέντες και το 2014 -μέχρι σήμερα- 366 περιστατικά και 10.457 διασωθέντες. Είναι σημαντικό και αποτελεί τίτλο τιμής για τη χώρα, για το Λιμενικό Σώμα, για τις Ένοπλες Δυνάμεις, για την Εμπορική Ναυτιλία, το γεγονός ότι από όλα αυτά τα περιστατικά, οι απώλειες ζωών -όσο τραγικές και αν είναι- σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνάνε σε ποσοστό του 1%».

Για τους βραβευθέντες σημείωσε πως «βραβεύουμε το πλήρωμα του πλωτού σκάφους του Λιμενικού Σώματος, το οποίο βρίσκεται στη Σάμο, το Π.Λ.Σ/ 604, το οποίο έχει διαχειριστεί 39 περιστατικά, μέσα στην χρονιά που πέρασε , διασώζοντας 1.322 ανθρώπους. Πιστεύω ότι αξίζει τα στελέχη του, να φοράνε πλέον ως τίτλο τιμής, την διαμνημόνευση που σήμερα θα τους επιδοθεί».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι θα πρέπει «να βρισκόμαστε σε μια διαρκή συνεργασία με τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με τα θέματα των προσφύγων και τα θέματα της μετανάστευσης όπως είναι η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με την οποία έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας και βρισκόμαστε σε καθημερινή συνεργασία για την αντιμετώπιση πολύ δύσκολων περιστατικών».

Για την επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών στη Κρήτη ανέφερε πως «θέλουμε να βραβεύσουμε τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που συμμετείχαν σε μία πολύ δύσκολη επιχείρηση και μέσα από αυτή την επιχείρηση καταφέρανε να σώσουνε και μία ετοιμόγεννη γυναίκα, η οποία σήμερα έχει φέρει στη ζωή ένα υγιέστατο παιδάκι».

Επιπροσθέτως επεσήμανε ότι «είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να αναγνωρίζουμε το έργο των στελεχών όταν αυτό γίνεται σημείο αναφοράς για το Διεθνή Τύπο, όταν αυτό αποτελεί σημείο αναφοράς για τη λειτουργία της χώρας και τη μεγάλη προσφορά την οποία σήμερα παρέχουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος στη φύλαξη των συνόρων μας. Βασικό σημείο αναφοράς και εγγύησης, άλλωστε, στην Ελλάδα και στις ελληνικές θάλασσες αποτελεί το ένα από τα βασικά δόγματα που υπηρετούμε: Καμία ανθρώπινη ζωή χαμένη στη θάλασσα, όσο δύσκολο αν είναι αυτό. Συγχρόνως, όμως, οφείλουμε μέσα από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες να δείχνουμε και στην κοινή γνώμη, τη διεθνή κοινή γνώμη πάνω απ’ όλα, πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της χώρας μας στην αντιμετώπιση ενός τόσου μεγάλου και πολυσχιδούς φαινομένου».

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρωτοβουλία Σφακίων ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών ΒΑΠΕ – Μια σημαντική πρώτη νίκη

H Πρωτοβουλία Σφακιανών ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών ΒΑΠΕ στα...

Ο φωτογράφος που τα έβαλε με το AI και κέρδισε

Από τότε που εμφανίστηκε η Δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη, η διαχρονική μάχη...