Βενιζέλος για Ουκρανία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι proxy war Ρωσίας – Δύσης και ο Ζελένσκι δεν μπορεί να το λύσει αυτό το θέμα | Bίντεο

Η Ευρώπη για μια ακόμη φορά δεν ήταν έτοιμη, ήταν σε λήθαργο παρότι υπήρχαν οι προειδοποιήσεις του 2008 (Γεωργία) και του 2014 (Κριμαία) τόνισε στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθηγητής Συνταγματικού δικαίου, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός.

“Δεν αληθεύει ο ισχυρισμός Πούτιν ότι επεκτάθηκε το ΝΑΤΟ. Πράγματι επεκτάθηκε, αλλά οι ‘επίδικες’ χώρες Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία δεν είναι ούτε μέλη του ΝΑΤΟ ούτε της ΕΕ. Ουδέποτε εφαρμόστηκαν οι υποσχέσεις του ΝΑΤΟ για ένταξη Ουκρανίας και Γεωργίας”.

“Ήταν ενδοτική η Δύση. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που μοιάζει με παραμονές του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου” σημείωσε.

Υπενθύμισε το απόφθεγμα του Ουίνστον Τσώρτσιλ “η κυβέρνηση είχε να επιλέξει ανάμεσα στον πόλεμο και την ντροπή. Διάλεξε την ντροπή θα έχει και πόλεμο”. “Το δίλημμα μας είναι να επιλέξουμε την ντροπή και τον πόλεμο… Υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε στον πόλεμο ντροπιασμένοι” προειδοποίησε, προσθέτοντας πως στην Ευρώπη δεν υπάρχει ιστορική μνήμη.

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο η Γερμανία παραδόθηκε ενεργειακά στη Ρωσία. Παράθυρο ευκαιρίας της Ρωσίας είναι μόνο ο πυρηνικός της εξοπλισμός δεν είναι ούτε αξιακά υπερδύναμη ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά. Παραπληρωματικό ρόλο θα έχει συγκριτικά με την Κίνα τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Δεν εκτίμησε σωστά τη στάση της Δύσης ο Πούτιν.

Επικρίνοντας την ευρωπαϊκή στάση ανέφερε πως “Σολτς και Μακρόν παρακαλούσαν τον Πούτιν την ώρα που ο Μπάιντεν προειδοποιούσε”. “Φτάσαμε σε ασύμμετρο πόλεμο που δε θα τελειώσει εύκολα. Έχει πολλαπλές ασυμμέτριες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι proxy war Ρωσίας – Δύσης δεν μπορεί να το λύσει αυτό το θέμα ο Ζελένσκι”.

Ανέφερε ακόμη ότι ικανή αντιπυραυλική ομπρέλα μπορούν να προσφέρουν μόνο οι ΗΠΑ, καθώς είναι περιορισμένο το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, προειδοποιήσε για απώλεια ελέγχου των κοινοβουλευτικών σωμάτων από τον πρόεδρο Μπάιντεν. “Μπορείτε να φανταστείτε συσχετισμό δυνάμεων με πρόεδρο των Τραμπ ή ιδεολογικό διάδοχό του;” διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο αυτή τη στιγμή η ορθόδοξη Ρωσία επιτίθεται στην ορθόδοξη Ουκρανία με τις ευλογίες του Πατριαρχείου Μόσχας. Στη χώρα μας υπάρχει φιλορωσικός αταβισμός σημείωσε.

Πίσω από την τουρκοφαγική ρητορική, πουτινική διάθεση

Πίσω από την τουρκοφαγική ρητορική κρύβεται φιλοπουτινική διάθεση, φιλοπουτινικός ενδοτισμός είπε ο κ. Βενιζέλος. Πρόκειται για πόλεμο αξιών μαχόμεθα για τη φιλελεύθερη δημοκρατία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αυτό παίζεται σήμερα.

Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, κατέκτησε τη θέση της στη Δύση με το αίμα της και χάρη στο αντιπροσωπευτικό σύστημα βρέθηκαν ηγεσίες για να εξυπηρετήσουν το σκοπό αυτό.

Ουδείς ασχολείται με την Κύπρο γιατί δεν ασχολείται η Ελλάδα αλλά και γιατί η ίδια η Κύπρος έχει απόλυτο στρατηγικό κενό από την κατάρρευση του Κραν Μοντανά δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Η κυβέρνηση, διευκρίνισε, έχει κάνει σαφή δυτική επιλογή αλλά έχουμε στείλει συμβολικά εξοπλισμό, είναι μια συμβολική πράξη.

Κοιτάσματα

"google ad"

“Πρέπει να υπάρξει σοβαρή συζήτηση και βαθύτερη συναντίληψη μεταξύ των κομμάτων” δήλωσε για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. “Αν δεν αξιοποιηθούν τώρα τα κοιτάσματα να αποθέσουμε ένα λουλούδι και να τα ξεχάσουμε. Χρειάζεται σοβαρή συζήτηση” τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Έκανε λόγο για μισό αιώνα αδράνειας, πρόσθεσε όμως ότι ούτε η κοινή γνώμη είναι έτοιμη ούτε το πολιτικό σύστημα είναι, μας καταδιώκει το σύνδρομο Ζυρίχης Λονδίνου γιατί για τις συνθήκες αυτές δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

“Λέμε ότι θέλουμε να πάμε στο διεθνές δικαστήριο το εννοούμε;” χρειάζονται πραγματικές όχι διεκπεραιωτικές διερευνητικές εντολές, χρειάζεται να φθάσουμε σε συνυποσχετικό σημείωσε ο καθηγητής.

Αρνούμενος ότι οι Έλληνες είναι θύματα διεθνών συσχετισμών και θεσμών διερωτήθηκε “ο ελληνικός λαός είναι ενεργούμενο της ιστορίας; Είναι υποκείμενο της ιστορίας όπως ο ουκρανικός λαός”. Ο Ζελένσκι γράφει ιστορία υπογράμμισε.

skai.gr