Βενιζέλος: Ενδοτική η στάση της Ευρώπης απέναντι στη Ρωσία – Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να μας προστατεύσουν – Μίλησε για “πόλεμο αξιών για τη φιλελεύθερη δημοκρατία”

Κανένα σχόλιο

Ως πόλεμο αξιών, για τη φιλελεύθερη δημοκρατία, χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Πρέπει να τραγουδήσουμε κι εμείς τον ύμνο της Ουκρανίας επειδή αυτήν τη στιγμή είναι ο ύμνος της της φιλελεύθερης δημοκρατίας, ο ύμνος των δικαιωμάτων μας, ο ύμνος των κεκτημένων μας. Πρόκειται για πόλεμο αξιών, μαχόμεθα για τη φιλελεύθερη δημοκρατία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αυτό παίζεται σήμερα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια επανέλαβε ότι στις σημερινές συνθήκες μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να προστατεύσουν την Ευρώπη. «Η Ρωσία επικαλέστηκε χωρίς ενσυναίσθηση τα πυρηνικά της όπλα. Αυτό θέλει ανάσχεση. Η Ευρώπη δεν έχει πυρηνικό οπλοστάσιο, αντιπυρηνική ομπρέλα μπορούν να προσφέρουν μόνο οι ΗΠΑ», σημείωσε, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να χάσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, τον έλεγχο των κοινοβουλευτικών σωμάτων στις ΗΠΑ. «Μπορείτε να φανταστείτε συσχετισμό δυνάμεων με πρόεδρο τον Τραμπ ή ιδεολογικό διάδοχό του;» διερωτήθη.

Ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε στη Ρωσία την ευθύνη για τον πόλεμο.

"Sponsored links"

«Δεν αληθεύει ο ισχυρισμός Πούτιν ότι επεκτάθηκε το ΝΑΤΟ, αλλά οι χώρες που ήταν “επίδικες”, που ήταν τέως μέλη της Σοβιετικής Ένωσης, χριστιανικής σλαβικής παράδοσης όπως η Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ ούτε της ΕΕ. Πράγματι επεκτάθηκε αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκαν οι υποσχέσεις του ΝΑΤΟ για ένταξη Ουκρανίας και Γεωργίας», τόνισε.

«Να έχουμε μια αίσθηση των μεγεθών. Η Ορθοδοξία αυτήν τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Γιατί σήμερα η ορθόδοξη εκκλησία, με τα όπλα να έχουν ευλογηθεί από τον πατριάρχη Μόσχας, επιτίθεται στην ορθόδοξη Ουκρανία. Η μόνη βαθυστόχαστη γεωπολιτική προσέγγιση είναι η εκκλησιολογική προσέγγιση που έκανε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος», επεσήμανε.

Ο κ. Βενιζέλος επέκρινε την ευρωπαϊκή στάση και καταλόγισε στην Ευρώπη «ενδοτικότητα» έναντι της Ρωσίας.

«Ήταν ενδοτική η Δύση. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που μοιάζει με παραμονές του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου», είπε και υπενθύμισε τη ρήση του Ουίνστον Τσώρτσιλ πως «η κυβέρνηση είχε να επιλέξει ανάμεσα στον πόλεμο και τη ντροπή. Διάλεξε τη ντροπή θα έχει και πόλεμο», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Το δίλημμά μας είναι να επιλέξουμε τη ντροπή και τον πόλεμο… Υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε στον πόλεμο ντροπιασμένοι».

Αναφερόμενος στη στάση της Ελλάδας σημείωσε πως «η κυβέρνηση έχει κάνει σαφή δυτική επιλογή» και χαρακτήρισε την αποστολή εξοπλισμού συμβολική πράξη.

«Η Ελλάδα κατέκτησε τη θέση της στη Δύση με το αίμα της και χάρη στο αντιπροσωπευτικό σύστημα βρέθηκαν ηγεσίες για να εξυπηρετήσουν τον σκοπό αυτό», τόνισε ενώ μιλώντας για την ελληνική κοινή γνώμη εκτίμησε πως υπάρχει «βαθύτερος φιλορωσικός αταβισμός».

«Πίσω από την τουρκοφαγική ρητορική κρύβεται φιλοπουτινική διάθεση, φιλοπουτινικός ενδοτισμός», επεσήμανε.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των κομμάτων.

«Πρέπει να υπάρξει σοβαρή συζήτηση και βαθύτερη συναντίληψη μεταξύ των κομμάτων», δήλωσε για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. «Αν δεν αξιοποιηθούν τώρα τα κοιτάσματα να αποθέσουμε ένα λουλούδι και να τα ξεχάσουμε. Χρειάζεται σοβαρή συζήτηση», υπογράμμισε σημειώνοντας πως ούτε η κοινή γνώμη ούτε το πολιτικό σύστημα είναι έτοιμοι.

"Sponsored links"

«Μας καταδιώκει το σύνδρομο Ζυρίχης-Λονδίνου γιατί για τις συνθήκες αυτές δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις ο Κωνσταντίνος Καραμανλής», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live