Βιγκανισμός: Οι κίνδυνοι που κρύβει η έλλειψη βιταμίνης B12 για την υγεία

Κανένα σχόλιο

Μια δίαιτα με βιταμίνη Β είναι γενικά υγιής, χαμηλή σε χοληστερόλη και προστατεύει από την καρδιακή νόσο.

Σύμφωνα με τους γιατρούς οι βέγκαν, λόγω των διατροφικών τους προτιμήσεων, αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη βιταμίνης B12.

«Ο Βεγκανισμός μπορεί ενεργά να προκαλέσει ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Υπάρχει κίνδυνος οι νέοι που είναι βέγκαν να μην έχουν την απαραίτητη Β12 και να υποφέρουν από μια σοβαρή πολυνευροπάθεια», σημειώνει ο Tom Sanders, καθηγητής διατροφής και διαιτητικής στο King’s College του Λονδίνου.

"Sponsored links"

Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν τη βιταμίνη Β12 από το γάλα, αλλά τα φυτικά υποκατάστατα δεν έχουν αρκετά υψηλά επίπεδα για να προστατεύσουν τους ενήλικες και τα παιδιά από την περιφερική νευροπάθεια, η οποία είναι μη αναστρέψιμη.

«Το Διαδίκτυο υποστηρίζει ότι οι βέγκαν δεν χρειάζονται επιπλέον B12 αλλά αυτό δεν βασίζονται σε κάποια αποδεικτικά στοιχεία. Ανησυχώ που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι μύθος», συμπληρώνει ο Sanders.

Οι Sanders και Tim Key, καθηγητής επιδημιολογίας και αναπληρωτής διευθυντής της μονάδας επιδημιολογίας του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αντίστοιχα, έχουν μελετήσει την υγεία των ανθρώπων που κάνουν μια vegan δίαιτα εδώ και πολλά χρόνια.

Όπως σημειώνουν, οι χορτοφάγοι θα πρέπει να καλύπτουν την έλλειψη της B12 με την συχνή λήψη δισκίων.

Μπορεί λόγω της διατροφής του να έχουν χαμηλή χοληστερόλη και χαμηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων και καρκίνου, αλλά με βάση την έρευνά τους κινδυνεύουν κατά 30% περισσότερο από σοβαρά κατάγματα οστών εξαιτίας της χαμηλής οστικής πυκνότητας.

«Αυτό μπορεί να έχει κάτι να κάνει με το ασβέστιο αλλά πιθανώς και με την έλλειψη Β12», σημειώνει ο Key.

«Μπορεί επίσης να έχουν υψηλότερα ποσοστά αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι βέγκαν ζουν περισσότερο. Δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στη συνολική θνησιμότητα μεταξύ των vegans και των κρεατοφάγων», καταλήγει ο Key.

Πηγή: Guardian

topontiki.gr

"Sponsored links"

Στα : Υγεια

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις