“Βιώνουμε έναν πραγματικό διωγμό”: Kοινή ανακοίνωση όλων των σωματείων εργαζομένων στην Υγεία στα Χανιά

Κανένα σχόλιο

Με κοινή τους ανακοίνωση ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Ψυχιατρείο Χανίων, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Χανίων και το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Χανίων επισημαίνουν τα πολλαπλά ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί και το σκηνικό καταστροφής που έχει διαμορφωθεί από τη στάση που έχουν τηρήσει οι τελευταίες κυβερνήσεις με τις περικοπές στον τομέα της Υγείας.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, “βιώνουμε έναν πραγματικό διωγμό”, αφού τα εισοδήματα έχουν μειωθεί κατά 40 – 60% τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ δεν έχουν αποπλωρωθεί εφημερίες, υπερωρίες και δεδουλεμένα των τελευταίων τριών ετών πέρα των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό που παρουσιάζονται σε όλο το φάσμα της δημόσιας υγείας.

“Η σωτηρία της Δημόσιας Υγείας δεν μπορεί να εξαρτάται από καμιά διαπραγμάτευση με τους τοκογλύφους δανειστές”, τονίζουν και απαιτούν τη λήψη μέτρων με βάση τις πραγματικές ανάγκες του λαού και των εργαζόμενων και όχι των δανειστών.

"Sponsored links"

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Οι πολιτικές επιλογές όλων των τελευταίων κυβερνήσεων στην Υγεία έχουν διαμορφώσει ένα σκηνικό καταστροφής των νοσοκομείων και κέντρων Υγείας και έχουν φέρει τους λειτουργούς της Δημόσιας Υγείας στα όρια της εξάντλησης και της εξαθλίωσης. Οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στην Ψυχική Υγεία εργαζόμαστε πολύ περισσότερες ώρες από όσο προβλέπει η σύμβαση εργασίας μας για να καλύψουμε τα κενά των συναδέλφων μας που δεν προσλαμβάνονται ή αποχωρούν από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ενώ συγχρόνως βιώνουμε έναν πραγματικό διωγμό: είδαμε τα εισοδήματά μας να μειώνονται κατά 40-60% τα τελευταία 5 χρόνια, είδαμε προτάσεις για την αξιολόγησή μας που θεωρούσαν εκ των προτέρων ένα 15% από εμάς ως περιττό και άχρηστο προσωπικό, είδαμε τους συναδέλφους μας οδηγούς των νοσοκομείων να βγαίνουν σε διαθεσιμότητα .

Σε αυτό το πλαίσιο η αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων εφημεριών, υπερωριών και δεδουλευμένων της τελευταίας τριετίας αποκτά για μας ζωτική σημασία για να ανταπεξέλθουμε στις άμεσες βιοτικές μας ανάγκες!

Είμαστε εκείνοι που αγωνίζονται καθημερινά για να κρατήσουν τα νοσοκομεία όρθια, παρά την μειωμένη τους χρηματοδότηση κατά 2,5 δις ευρώ (!) τα τελευταία 5 χρόνια, παρά τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού – 102 κενές θέσεις μόνιμου ιατρικού και 236 μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού στο Γ.Ν.Χανίων! – και παρά την κατακόρυφη αύξηση της προσέλευσης που φτάνει και στο νοσοκομείο μας το 40% από την αρχή της κρίσης και μετά! Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη κίνηση λόγω και της ραγδαίας υποβάθμισης νοσοκομείων και κέντρων Υγείας με ελλιπή εξοπλισμό και με έναν απαρχαιωμένο και περιορισμένο στόλο ασθενοφόρων.

Η σωτηρία της Δημόσιας Υγείας δεν μπορεί να εξαρτάται από καμιά διαπραγμάτευση με τους τοκογλύφους δανειστές, που θα θεωρείται επιτυχής αν απλά δεν ζητηθούν νέα μέτρα λιτότητας: αν δεν αυξηθεί ο προϋπολογισμός φτώχειας για την Υγεία, αν συνεχίσουν να γίνονται προσλήψεις στα νοσοκομεία με το σταγονόμετρο και αν συνεχίσουν να υφαρπάζονται τα αποθεματικά των νοσοκομείων, δηλαδή ο κόπος και ο ιδρώτας του ελληνικό λαού, για να αποπληρώνονται οι δόσεις της ληστρικής δανειακής σύμβασης.

Η επίθεση στην Δημόσια Υγεία και στα εργασιακά δικαιώματα των υγειονομικών μπορεί να αποκρουστεί μόνο μέσα από ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο των εργαζομένων μακριά από συντεχνιακές λογικές

Απαιτούμε:

  • Άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών, υπερωριών και λοιπών δεδουλευμένων. Σαφές χρονοδιάγραμμα αποζημίωσης των χρωστούμενων ωρών εργασίας. Να εκταμιευθούν άμεσα τα κονδύλια για τους τρεις πρώτους μήνες του 2015.
  • Αλλαγή του καθεστώτος αποπληρωμής εφημεριών και υπερωριών με νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την άμεση καταβολή τους από τον προϋπολογισμό του κράτους και μόνο. Να καταργηθεί το πλαφόν αποζημίωσης των εφημεριών.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες των νοσοκομείων και όχι με βάση τις επιταγές των δανειστών και του Μνημονίου. Να προχωρήσουν άμεσα οι διορισμοί σε όλες τις προκηρυγμένες θέσεις και να επαναπροκηρυχτούν οι θέσεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού που παρέμειναν κενές.
  • Να στηριχτούν με γενναία αύξηση του προϋπολογισμού τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, οι δομές ψυχικής υγείας και το ΕΚΑΒ, ώστε να αποφύγουν την λειτουργική κατάρρευση. Να συντηρηθεί και να ανανεωθεί άμεσα ο στόλος του ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες.
  • Εργασιακή αξιοπρέπεια για όλους τους υγειονομικούς. Καμιά κουβέντα για διαθεσιμότητες, κινητικότητες και απολύσεις. Να καταργηθεί ο νόμος 4250 για την αξιολόγηση. Ένταξη όλων των εργαζόμενων στην Υγεία στα βαρέα και ανθυγιεινά. Απόδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος σε όλους τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ.Ηθική και νομική κάλυψη όλων των εργαζόμενων στα νοσοκομεία.
  • Στήριξη της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Να επιστρέψει η ευθύνη της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας στα νοσοκομεία. Να αναπτυχθούν Κέντρα Υγείας αστικού τύπου.
  • Όχι στις αυθαίρετες και ρουσφετολογικές μετακινήσεις εργαζομένων. Ο κάθε συνάδελφος να υπηρετεί την οργανική του θέση.
  • Δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό χωρίς αποκλεισμούς. Να καταργηθεί η ΕΣΑΝ Α.Ε., να μειωθεί η συμμετοχή των ασθενών σε νοσήλια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να καταργηθούν όλα τα χαράτσια στην Υγεία.

Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων
Σύλλογος Εργαζομένων στο Ψυχιατρείο Χανίων
Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Χανίων
Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Χανίων

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live