13.8 C
Chania
Tuesday, February 27, 2024

Βουλή: Σκληρή κόντρα Πλεύρη – Ξανθού για τη νέα μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα με ολίγον από… Πολάκη

Ημερομηνία:

Μονοπώλησε το ενδιαφέρον και τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής η νέα μελέτη Τσιόδρα Λύτρα για τη μεγάλη θνητότητα όσων νοσηλεύτηκαν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ την εποχή της πανδημίας.

Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης επιχείρησε να υποβαθμίσει την αξία της μελέτης των δύο κορυφαίων επιστημόνων υποστηρίζοντας ότι η μελέτη του κ. Λύτρα που παραπέμπει στην ανάγκη να διερευνηθεί η θνητότητα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που νόσησαν βαριά και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα σε επίπεδο θνητότητας, ήταν κατά βάση κόσμος σε τραγικά μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστος».

Πλεύρης: Κρίσιμος παράγοντας ο εμβολιασμός

«Η μελέτη του κ. Λύτρα δεν ελέγχει τις αιτίες της θνητότητας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι αυτό είναι αντικείμενο άλλης μελέτης», είπε εκ προοιμίου ο υπουργός Υγείας. «Άρα για να γίνει σύγκριση στοιχείων, θα πρέπει να γίνει σύγκριση και άλλων παραγόντων, όπως οι ηλικίες των ατόμων, οι νοσηρότητες. Όταν ακούμε ποσοστά, από μόνα τους, αυτά πρέπει να συνδυαστούν. Λόγου χάρη, μια ΜΕΘ με 10 διασωληνωμένους, 95 ετών με συνοδά προβλήματα, μπορεί να δείξει θνητότητα 80% με 90%. Μια ΜΕΘ, με δέκα ανθρώπους μέσα, που είναι 40 ετών, μπορεί να δείξει μικρότερη θνητότητα», είπε ο Θάνος Πλεύρης και ενημέρωσε την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ότι εξελίσσεται μελέτη και ο ΕΟΔΥΥ βλέπει τους φακέλους για να υπάρχει πλήρης εικόνα τι έχει γίνει στις ελληνικές ΜΕΘ, όχι μόνο στις περιπτώσεις του κορωνοϊού αλλά συνολικά.

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι «πρόβλημα θνητότητας στις ΜΕΘ υπήρχε, όχι μόνο στον κορωνοϊό, αλλά συνολικά» και «αυτό συνδυαζόταν και με άλλου παράγοντες, όπως οι αυξημένες λοιμώξεις μέσα στις ΜΕΘ».

«Όλα αυτά προφανώς δεν τα εξετάζει ο κ. Λύτρας. Ο κ. Λύτρας κάνει μια στατιστική απεικόνιση και ο ίδιος επισημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσει μελέτη»είπε ο υπουργός Υγείας που πρόσθεσε όμως ότι το σημαντικό που βγαίνει από τη μελέτη του κ. Λύτρα είναι πως είναι πολύ κρίσιμο να μην φτάσει κάποιος να διασωληνωθεί. «Αυτό το λέγαμε εξ αρχής. Ότι είναι πολύ σημαντικό να αποτραπεί η διασωλήνωση. Το βασικό όπλο αποτροπής της διασωλήνωσης ήταν ο εμβολιασμός. Και γι΄ αυτό, αυτή τη στιγμή που συζητάμε, με πολύ περισσότερα κρούσματα από όσα είχαμε πέρυσι τέτοια εποχή, αυτή τη στιγμή οι διασωληνωμένοι είναι 80. Γιατί, έχουμε ένα πληθυσμό, που με πολύ σκληρά μέτρα υποχρεωτικότητας, μέτρα που δεν στηρίχθηκαν από κανένα κόμμα, καταφέραμε να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πάνω, στο σκέλος της εμβολιαστικής κάλυψης και σώθηκε πολύς κόσμος»είπε ο κ. Πλεύρης και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, στη θέση που ανέπτυξε σήμερα ο Παύλος Πολάκης, με αφορμή τη μελέτη Λύτρα, με ανάρτησή του στο twitter. «Ο κ. Λύτρας αναφέρει ότι στους διασωληνωμένους, ο εμβολιασμός δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, ως προς τον θάνατο, διότι το εμβόλιο ήταν για να αποτρέψει τη διασωλήνωση και τη βαριά νόσηση. Και γράφει ο κ. Πολάκης, «γιατί του έτυχε αυτή η ατυχία του εμβολιασμένου που διασωληνώθηκε, αφού τα εμβόλια είναι τρομερά αποτελεσματικά να προφυλάσσουν από τη βαριά νόσο; Δεν έτυχε πέτυχε».

«Σήμερα λοιπόν, ο κ. Πολάκης κάνει ανάρτηση κατά του εμβολιασμού», είπε ο υπουργός Υγείας που υπογράμμισε ότι τα εμβόλια προστάτευσαν από τη βαριά νόσηση και γι΄αυτό, αναλογικά, εκείνοι που νόσησαν βαριά, ήταν ανεμβολίαστοι.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαντήσει για την ανάρτηση του κ. Πολάκη σύμφωνα με την οποία, δεν είχε κανένα νόημα η μαζική επιστημονική υστερία να εμβολιαστούν οι ηλικίες 1 έως 18 ετών, που είχαν χαμηλή θνητότητα. Είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έπρεπε να εμβολιαστούν αυτές οι ηλικίες; Πείτε το», είπε ο υπουργός Υγείας, απευθυνόμενος στον Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό, και τόνισε: «όποιος διαβάζει τη μελέτη του κ. Λύτρα, με τον τρόπο που τη διαβάζει ο κ. Πολάκης, δηλαδή ότι ο εμβολιασμένος και ο μη εμβολιασμένος είναι το ίδιο πράγμα, ναρκοθετεί την προσπάθεια που γίνεται. Έχετε το θάρρος να το πείτε αυτό; Έχει μεγάλη σημασία να το πείτε αυτό, γιατί ο κ. Πολάκης θα ήταν ο υπουργός που θα χειριζόταν όλη αυτή τη διαδικασία».

Ξανθός: Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης το αθωράκιστο ΕΣΥ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ  ο τομεάρχης υγείας Ανδρέας Ξανθός σήκωσε το γάντι και απάντησε στον κ. Πλεύρη:  «Όχι δεν είναι αυτή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Το έχουμε πει χίλιες φορές».

«Ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει απροστάτευτο και αθωράκιστο το ΕΣΥ», είπε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός και πρόσθεσε ότι η νέα επιστημονική μελέτη του κ. Λύτρα, αποδεικνύει ότι η ευθύνη για την υγειονομική τραγωδία που ζει αυτή την περίοδο η χώρα και για τους 33 χιλιάδες νεκρούς στην πατρίδα μας, από την πανδημία, έγκειται στη μειωμένη ανθεκτικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας και δεν οφείλεται σε κάποιες αντικειμενικές συνθήκες λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

«Προφανώς δεν οφείλεται σε επιστημονική ανεπάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ, των γιατρών, των νοσηλευτών και όλων των άλλων επαγγελματιών υγείας», είπε ο κ. Ξανθός και κατήγγειλε: «Οφείλεται κυρίως στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει απροστάτευτο και αθωράκιστο το ΕΣΥ, να μην ενισχύσει τα τμήματα πρώτης γραμμής, τις κρίσιμες λειτουργίες του συστήματος, όπως είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η προνοσοκομειακή διαχείριση, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, οι κλινικές covid και βεβαίως οι ΜEΘ».

Εκεί εξελίχθηκε στην αιχμή των επιδημικών κυμάτων, είπε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, ένα δράμα με εκατοντάδες ανθρώπους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, που, όπως απέδειξε η μελέτη, στο 98% έχασαν τη ζωή τους.

«Θεωρούμε ότι το καθοριστικό δεν είναι ούτε οι υποδομές, ούτε ο εξοπλισμός», είπε ο Ανδρέας Ξανθός και συνέχισε: «Το καθοριστικό είναι το ανθρώπινο δυναμικό, είναι η επάρκεια και η εμπειρία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Και προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα σημαντικό στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Δεν αξιοποίησε ούτε τα πορίσματα και τα διδάγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Δεν αξιοποίησε τα πορίσματα της πρώτης φάσης της μελέτης. Άφησε πραγματικά στο έλεος και το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ σε μια κατάσταση λειτουργικού μπλακ άουτ και πλήρους αποδιοργάνωσης των δημόσιων δομών. Θεωρούμε ότι οι πολιτικές ευθύνες του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του είναι πολλές και εγκληματικές. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια δραστική παρέμβαση ενδυνάμωσης του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στις ΜΕΘ και στις κρίσιμες υπηρεσίες. Αυτό απαιτεί αλλαγή στα πολιτικά πράγματα, απαιτεί ένα προοδευτικό σχέδιο, το οποίο θα δώσει την προτεραιότητα που πρέπει στη δημόσια περίθαλψη».

"google ad"

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη: Οι φοβερές γιαγιάδες των Καπετανιανών τάισαν φρέσκα αυγουλάκια τους μετανάστες

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη Τους είδαν να βγαίνουν σαν τα φαντάσματα...

Στ. Αρναουτάκης: “Κλειδί” ο επανασχεδιασμός για το μεταναστευτικό – Ο ρόλος της Κρήτης

Την αναγκαιότητα επανασχεδιασμού στην κατεύθυνση της διαχείρισης του μεταναστευτικού...

Χανιά: Νεκρός 53χρονος μετά από φωτιά σε σπίτι

53χρονος άνδρας βρέθηκε νεκρός σε οίκημα στο Κόκκινο Μετόχι...