Βουλευτές του ΚΚΕ για τα κτίρια του Λόφου Καστέλι: “Να στεγάσουν τις ανάγκες της κοινότητας του Πολυτεχνείου Κρήτης και του λαού των Χανίων

Κανένα σχόλιο

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων αναφορικά με τα κτίρια στον Λόφο Καστέλι, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου, ζητώντας «να στεγάσουν τις ανάγκες της κοινότητας του Πολυτεχνείου Κρήτης και του λαού των Χανίων»

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν:

«Κόντρα στην κοινή γνώμη σύσσωμου του Χανιώτικου λαού είναι η συμφωνία επιχειρηματικής αξιοποίησης του Κτιριακού Συγκροτήματος του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Λόφο Καστέλλι Χανίων, που έχει συναφθεί από το 2017, με σύμβαση ανάμεσα στην ΕΑΔΙΠ του Π.Κ. και μισθώτρια εταιρεία. Η συγκεκριμένη σύμβαση δεν αφορά τα συμφέροντα της Πολυτεχνικής κοινότητας, των φοιτητών και του λαού των Χανίων, αλλά την επιχειρηματική χρήση των κτιρίων και συγκεκριμένα την εκμίσθωσή τους για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας.

"Sponsored links"

Ειδικότερα, το ιστορικό κτίριο της 5ης Μεραρχίας στο Λόφο Καστέλι, (V Μεραρχία, Στρατώνες, Παλαιές Φυλακές) προορίζεται να αξιοποιηθεί ως ξενοδοχειακή- τουριστική μονάδα, μέσω της σύμβασης της «Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας και του Τεχνολογικού Πάρκου του Πολυτεχνείου Κρήτης» (ΕΑΔΙΠ) και συγκεκριμένου επενδυτή. Για την έκβαση αυτή, της ιδιωτικοποίησης, ακολουθήθηκε η πάγια μέθοδος της απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας. Το κτιριακό συγκρότημα στο Λόφο Καστέλι έμεινε αναξιοποίητο, εγκαταλελειμμένο, με σκοπό την ιδιωτικοποίησή του. Μάλιστα, προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος επιστρατεύτηκαν ακόμα και ΜΑΤ για τη βίαιη εκκένωσή του.

Την ίδια στιγμή έχουν επανειλημμένως επισημανθεί από το φοιτητικό κίνημα χρόνια προβλήματα όπως η έλλειψη Φοιτητικών Εστιών, η έλλειψη κτιρίων για τις ανάγκες Σχολών (π.χ σχεδιαστήρια για την Αρχιτεκτονική) και τα προβλήματα που αφορούν γενικότερα τη φοιτητική μέριμνα, στα οποία θα αποτελούσε λύση η αξιοποίηση των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ακόμα, έχει επισημανθεί η δυνατότητα να αξιοποιηθούν τα εν λόγω κτίρια για βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα στην πανδημία ή ακόμα και η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ως χώρος μελέτης ή Πολιτισμού για τις ανάγκες των φοιτητών και της νεολαίας των Χανίων.

Είναι προκλητικό το γεγονός ότι αντί να δοθεί λύση στα παραπάνω, η προτεραιότητα των πρυτανικών αρχών και της κυβέρνησης είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση και προώθηση της επιχειρηματικής δράσης του Ιδρύματος, συνεχίζοντας ουσιαστικά στον ίδιο δρόμο που ακολούθησαν η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι παλαιότερες. Η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει τη διαχρονική πολιτική στην υπηρέτηση των στοχεύσεων του κεφαλαίου για τα ΑΕΙ, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Γι αυτό την ίδια ώρα που μειώνει παραπάνω την κρατική χρηματοδότηση των ΑΕΙ και αφήνει τα κτίρια του Πολυτεχνείου Κρήτης να ρημάζουν, ικανοποιεί τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων ακόμη και με την ιδιωτικοποίηση της περιουσίας των Ιδρυμάτων.

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:

  • Για να ακυρωθεί τώρα η σύμβαση ανάμεσα στην ΕΑΔΙΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης και τη μισθώτρια εταιρεία για το Κτιριακό Συγκρότημα στο Λόφο Καστέλλι Χανίων. Να αντιμετωπιστούν με ευθύνη της κυβέρνησης όλες οι συνέπειες της ακύρωσης της συμφωνίας.
  • Να συντηρηθεί και να διαμορφωθεί κατάλληλα, με ευθύνη της κυβέρνησης και κρατική χρηματοδότηση, το Κτιριακό Συγκρότημα του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Λόφο Καστέλλι Χανίων, ώστε να αξιοποιηθεί για τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών, της νεολαίας και του λαού των Χανίων.
  • Να καλυφτούν ολοκληρωμένα οι ανάγκες όσων ανθρώπων έβρισκαν καταφύγιο στο κτίριο της παλιάς Πρυτανείας και με ευθύνη κυβέρνησης και δημοτικής αρχής να εξασφαλιστούν οργανωμένες δομές φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων.
  • Να εξασφαλιστεί η συντήρηση και η ολοκλήρωση της αποκατάστασης των υπόλοιπων κτιρίων που έχει στην ιδιοκτησία του το Πολυτεχνείο Κρήτης (όπως το κτίριο του Παπαδόπετρου, της Γαλλικής Σχολής, του κολυμβητηρίου, κτλ) και η αξιοποίησή τους προς όφελος του πραγματικού τους ιδιοκτήτη: των φοιτητών, της νεολαίας και του λαού των Χανίων, με δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα».

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live