14.8 C
Chania
Wednesday, January 22, 2025

Βόμβα Δραγασάκη: Να φτιάξουμε δικές μας τράπεζες, που να μην τις ελέγχει η ΕKT!

Ημερομηνία:

Μια… βόμβα έριξε πριν από λίγο στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

«Είναι αναγκαία, αλλά όχι επαρκής η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών», είπε αρχικά ο κ. Δραγασάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Και συνέχισε: «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο σύστημα τραπεζών στην Ελλάδα, που να μην είναι υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Kεντρικής Τράπεζας και που να μην κάνει το σύστημα τόσο συγκεντρωτικό όσο είναι σήμερα. Πρέπει να στηρίξουμε τις συνεταιριστικές τράπεζες στη χώρα και μετά να φτιάξουμε τις δικές μας τράπεζες»!

Οπως ήταν φυσικό, η ομιλία του προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων μεταξύ των βουλευτών, που τον παρακολουθούσαν έκπληκτοι να κάνει λόγο για παράλληλο τραπεζικό σύστημα, όπως δηλαδή είχε κάνει και την άνοιξη ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Κατά τα άλλα, σχολιάζοντας τις αιτιάσεις τις αντιπολίτευσης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «κάνουν λάθος όσοι δεν βλέπουν ότι το προηγούμενο διάστημα διεξήχθη ένας πόλεμος ενάντια όχι στην κυβέρνηση αλλά στη χώρα».

«Πρέπει να αντλούμε μαθήματα και όχι απλώς να καταγγέλλουμε ο ένας τον άλλο», τόνισε.

Στην ομιλία του ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι στα χρόνια της κρίσης δημιουργήθηκε ένας καταστροφικός φαύλος κύκλος ανάμεσα στις τράπεζες και την πραγματική οικονομία και πρόσθεσε ότι «αν δεν βγούμε από αυτό τον κύκλο, θα βουλιάζουμε διαρκώς».

Συνεχίζοντας έκανε λόγο για «οικονομικό κανιβαλισμό», στην αρχή της κρίσης, όταν οι τράπεζες ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και φορτώθηκαν με κρατικά ομόλογα τα οποία αργότερα κουρεύτηκαν με το PSI. Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, το κούρεμα των ομολόγων, η αύξηση των «κόκκινων» δανείων, λόγω της κρίσης και της ανεργίας, καθώς και οι απώλειες καταθέσεων ύψους 120 δισ. ευρώ οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση των τραπεζών.

Ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε αναγκαιότητα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του 2015, διότι το 2016 θα ενσωματωθεί μια οδηγία που θα δημιουργήσει κινδύνους για τις καταθέσεις αλλά και γιατί δεν θα πρέπει η χώρα να μείνει ανοικτή σε εκβιασμούς.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, ανέφερε ότι η προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση δεν έλυσε το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων ούτε ανέκοψε την εξέλιξή τους, και πρόσθεσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται σχέδιο, το οποίο προβλέπει την κατηγοριοποίηση των δανείων, ενώ θα θέτει στις τράπεζες συγκεκριμένους στόχους.

«Η κυβέρνηση θέτει κατ’ αρχήν το κοινωνικό κριτήριο και την προστασία της πρώτης κατοικίας», είπε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι αρνείται κάθε έννοια αγοραπωλησίας δανείων, ενώ εξετάζει την αναδιάρθρωσή τους εφόσον μπαίνουν κεφάλαια και επενδυτές.

Σε ό,τι αφορά το νέο σύστημα εποπτικού ελέγχου, υποστήριξε ότι δημιουργείται ένα σύστημα δημοσίου ελέγχου όπου τον τελευταίο λόγο θα έχει ο υπουργός Οικονομικών και ότι αναζητείται μια νέα ισορροπία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με στόχο την δυναμική συμμετοχή μετόχων ιδιωτών και την ισχυρή παρουσία του δημοσίου.

Τι απαντά η αντιπροεδρία

Στην ενίσχυση του ρόλου των Συνεταιριστικών τραπεζών και στην ανάγκη δημιουργίας Αναπτυξιακής τράπεζες αναφέρθηκε ο Γ. Δραγασάκης στη Βουλή, διευκρινίζουν κύκλοι της αντιπροεδρίας, χαρακτηρίζοντας ανεξήγητο το θόρυβο που προκλήθηκε.

Επί της ουσίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπεραμύνθηκε του ρόλου των Συνεταιριστικών τραπεζών, οι οποίες και σήμερα δεν εποπτεύονται από την ΕΚΤ αλλά από την Τράπεζα της Ελλάδας, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις περιφερειακές ή ειδικού ρόλου τράπεζες που λειτουργούν π.χ. στη Γερμανία. Ειδικά όσον αφορά στη δημιουργία και λειτουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι υπάρχει πίεση και από τους Ευρωπαίους, έτσι ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση της οικονομίας μόλις επιστρέψει σε ενάρετους κύκλους.

Από την άλλη, η αναφορά του Γ. Δραγασάκη στην Τράπεζα Αττικής έγινε μάλλον για την… τιμή των όπλων, καθώς οι μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες που ανέδειξαν τα stress tests (857 εκατ. ευρώ το βασικό σενάριο και 1,021 δισ ευρώ το δυσμενές), είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι μπορούν να καλυφθούν από ιδιωτικά κεφάλαια. Σε αυτή την περίπτωση, η αναδιάρθρωση θα γίνει με χρήμα από το ΤΧΣ, οπότε και ο έλεγχος θα περάσει στην πραγματικότητα στην ΕΚΤ.

iefimerida.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ