22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

«Βόμβα» Κοκλώνη στα «θεμέλια» Γεωργιάδη

Ημερομηνία:

Πολιτικά «απόνερα» στο κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται πως έχει η αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κοκλώνη.

Σημειώνεται ότι με γνωμοδότηση 80 σελίδων ο επικεφαλής της Αρχής για Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ζητεί να ασκηθούν βαρύτατες ποινικές διώξεις τόσο σε βάρος του τηλεοπτικού παραγωγού όσο και των άλλων εμπλεκομένων.

Ειδικότερα, ζητεί την άσκηση δίωξης για απάτη σε βάρος του Δημοσίου, φοροδιαφυγή, φορολογική απάτη, σύσταση εγκληματικής οργάνωση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Επιπλέον διέταξε να δεσμευθεί το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του, όπως επίσης και τα περιουσιακά στοιχεία 7 φυσικών προσώπων και εμπλεκόμενων εταιρειών. Ο τηλεοπτικός παραγωγός φέρεται να οφείλει στο Δημόσιο από φόρους κ.λπ., άνω των 20 εκατομμύριων ευρώ περίπου.

Η επιδότηση με υπογραφή Γεωργιάδη

Υπενθυμίζεται πως μόλις προ ολίγων μηνών είχε προκληθεί σκληρή αντιπαράθεση με επίκεντρο την επιδότηση -με υπογραφή του Άδωνι Γεωργιάδη- με ποσό περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ της υπό σύσταση μονοπρόσωπης εταιρείας τηλεοπτικών παραγωγών του παρουσιαστή,  «BARKINGWELL PROGRESS», η οποία υπάχθηκε στο  καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων.

Ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης είχε σπεύσει να υποστηρίξει πως  η εν λόγω επιχορήγηση έγινε με βάση τις προβλέψεις νόμου που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, επιτιθέμενος παράλληλα στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, που είχε κάνει τις σχετικές καταγγελίες.

Σύμφωνα πάντως με ρεπορτάζ -εκείνης της περιόδου- του Documento, τα πράγματα ήταν αρκετά διαφορετικά από τους ισχυρισμούς του Άδωνι Γεωργιάδη. Συγκεκριμένα, ο επίμαχος νόμος 4399/2016, στον οποίο αναφερόταν ο υπουργός Ανάπτυξης, απέκλειε ρητώς και κατηγορηματικώς επιδότηση τηλεοπτικών παραγωγών, ωστόσο τροποποιήθηκε από τον  Α. Γεωργιάδη ώστε να ενταχθούν σε αυτόν και οι τηλεοπτικές παραγωγές. Άλλωστε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ένα χρόνο νωρίτερα, το 2015, είχε ψηφίσει το νόμο 4487, γνωστό και ως νόμο Κρέτσου, για την επιδότηση τηλεοπτικών παραγωγών.

Συγκεκριμένα στο νόμο 4399/16 και δη στο άρθρο Άρθρο 7, αυτού με τον τίτλο «Υπαγόμενα και εξαιρούμενα επενδυτικά σχέδια» αναγράφεται ρητώς στην παράγραφο 2. «Δεν υπάγονται στα καθεστώτα ενισχύσεων του παρόντος νόμου επενδυτικά σχέδια Με βάση την “Εθνική Ονοματολογία Οικονομικών Δραστηριοτήτων Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας 2008” [υ.α. 1100330/1954/ΔΜ/2008 (Β’ 2149) και Εγκ./ Πολ. 1133/2008], και με την επιφύλαξη των άρθρων 52 έως 58:

  • 90 Δημιουργικές δραστηριότητες, τέχνες και διασκέδαση.
  • 93 Αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας, με την επιφύλαξη της υποπερ. ζζ) της περ. γ) και της περ. στ) της παρ. 4».

Από τη μεριά του,  ο Αδ. Γεωργιάδης ως υπουργός Ανάπτυξης με το νόμο 4864/2021 φρόντισε να τροποποιήσει το νόμο, εντάσσοντας σε αυτόν και τις τηλεοπτικές παραγωγές. Στο άρθρο 32 του συγκεκριμένου νόμου με τίτλο «Υπαγόμενα και εξαιρούμενα επενδυτικά σχέδια Τροποποίηση του άρθρου 7 του ν. 4399/2016» ρύθμισε έτσι το νόμο ώστε να μπορούν να υπαχθούν τηλεοπτικές παραγωγές.

Όλα τα παραπάνω προφανώς αποκτούν διαφορετική διάσταση μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις, καθώς ρίχνει βαριά «σκιά» στην όλη διαδικασία επιδοτήσεων, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπάρχουν υπόνοιες πως πολλές από αυτές είναι «φωτογραφικές».

Τι υποστηρίζει ο Κοκλώνης, τι απαντά το υπουργείο

Ο γνωστός τηλεοπτικός παραγωγός υποστηρίζει ότι ο ίδιος δεν έχει ενημερωθεί για κάποιο έλεγχο ή έρευνα σχετικά με τις οικονομικές του δραστηριότητες.

«Δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά τα τελευταία 20 χρόνια σε περισσότερες από επτά χώρες , έχοντας επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους. Η επαγγελματική μου δραστηριότητα, όπως και οι επιχειρήσεις μου, έχουν ελεγχθεί επανειλημμένα ανά τον κόσμο χωρίς ποτέ να μου καταλογιστεί οτιδήποτε παράνομο… Αποτελεί πάγια αρχή των εταιρειών μου και εμού να συνεργαζόμαστε και να διευκολύνουμε τις αρχές στην άσκηση του έργου τους. Αυτό θα πράξουμε και στο μέλλον όποτε χρειαστεί. Δεν θα επιτρέψω σε κανένα να διαβάλει εμένα ή τις εταιρείες μου, που απασχολούν εκατοντάδες έντιμους εργαζομένους, και θα προβώ σε όλες τις νόμιμες ενέργειες εναντίον όσων δημοσιεύσουν ή αναπαραγάγουν ψευδείς ειδήσεις ή χρησιμοποιήσουν παράνομα προσωπικά ή εταιρικά δεδομένα» αναφέρει, μεταξύ άλλων ο κ. Κοκλώνης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, μετά την αποκάλυψη του πορίσματος της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος και το σάλο που προκλήθηκε, επιβεβαιώνει ότι έχει εγκριθεί η επιδότηση στον τηλεπαρουσιαστή και αναφέρει ότι το υπουργείο δεν έχει εμπλοκή «στην παρούσα υπόθεση», σημειώνοντας ότι «μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα εκ μέρους του φορέα για καταβολή επιχορήγησης, ούτε αίτημα για έλεγχο επί της υλοποίησης, συνεπώς δεν δύναται να λάβει χώρα καμία εκταμίευση ποσού ενίσχυσης».

"google ad"

Αναλυτικότερα, με ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 83271/ΥΠΕ/7/00465/Π/Ν.4399/2016/30-08-2022 απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νόμων και Άμεσων Ξένων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου 4399/2016, όπως ισχύει, και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων των άρθρων 59 έως 61 αυτού (Ε ́ κύκλος), επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «BARKINGWELL PROGRESS MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», που αναφέρεται στην «ίδρυση μονάδας παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων, βίντεο και κινηματογραφικών ταινιών» στο 40,2 χλμ Αττικής Οδού, του Δήμου Παιανίας, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής, συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 9.935.712,09  ευρώ.

H κρατική επιχορήγηση του εν λόγω επενδυτικού σχεδίου σε περίπτωση υλοποίησης του έργου θα ανέλθει σε 2.086.499,54 €. Η καταβολή της δηλαδή εξαρτάται όπως είναι καθολικά γνωστό από την υλοποίηση της επένδυσης. Μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα εκ μέρους του φορέα για καταβολή επιχορήγησης, ούτε αίτημα για έλεγχο επί της υλοποίησης, συνεπώς δεν δύναται να λάβει χώρα καμία εκταμίευση ποσού ενίσχυσης.

Επιπλέον σημειώνεται ότι η τεκμηρίωση της δυνατότητας χρηματοδότησης επενδυτικού έργου που έχει υπαχθεί στον ν. 4399/2016 δεν αποτελούσε προϋπόθεση για την υπαγωγή, το οποίο αποτελούσε αδυναμία του προηγούμενου νόμου που διορθώθηκε στον νέο αναπτυξιακό νόμο 4887/2022.

Επομένως, η εταιρεία «BARKINGWELL PROGRESS» συμφερόντων του κυρίου Κοκλώνη ουδέποτε έλαβε έγκριση επιχορήγησης 9.935.712,09  ευρώ, ουδέποτε προσπάθησε να τα εκταμιεύσει ούτε και θα μπορούσε, αλλά θα μπορούσε να πάρει στο μέλλον μετά από χρόνια, 2 εκατομμύρια, εάν και εφόσον είχε ολοκληρώσει την επένδυση των 9.935.712,09  και εφόσον πιστοποιείτο ότι όλα έχουν γίνει νόμιμα. Κατά συνέπεια καμία εμπλοκή του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν υφίσταται στην παρούσα υπόθεση».

Το παρελθόν Κοκλώνη με την πτώχευση της AirFastTickets

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο Νίκος Κοκλώνης έχει ηδη «στην πλάτη του» την πτώχευση του  διαδικτυακού ταξιδιωτικού πρακτορείου AirFastTickets το 2016, η οποία είχε αφήσει συνολικά χρέη ύψους 4,2 εκατ ευρώ. Αυτά αντιστοιχούσαν σε δεδουλευμένα 103 εργαζομένων και απαιτήσεις αεροπορικών εταιρειών από κόμιστρα εισιτηρίων τα οποία δεν αποδόθηκαν σε αυτές.

Επιπλέον, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» το 2017, η εν λόγω εταιρεία φέρεται να προχώρησε σε «καταδολιευτικές δικαιοπραξίες», στη μεταβίβαση ακινήτων της εις βάρος των οφειλετών της, ενόσω βρισκόταν σε καθεστώς παύσης πληρωμών.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι λίγοι εκείνοι εντός της ΝΔ που εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την εμπλοκή -έστω κι εμμέσως- του ονόματος ενός κορυφαίου υπουργού σε μια τόσο δυσώδη υπόθεση και μάλιστα λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Είναι δε άγνωστο κατά πόσο το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να αντέξει μια ακόμη «υπόθεση» Νικολάου στον δρόμο προς τις κάλπες.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...