Β. Διγαλάκης: Στόχος μας το «Study in Crete» – Τηλεδιάσκεψη με τις Πρυτανικές Αρχές των ΑΕΙ του νησιού

Κανένα σχόλιο

Τηλεδιάσκεψη με τις πρυτανικές αρχές των τριών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) της Κρήτης, τους πρυτάνεις Ευάγγελο Διαμαντόπουλο (Πολυτεχνείο Κρήτης) και Νικόλαο Κατσαράκη (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο – ΕΛΜΕΠΑ), και τον αντιπρύτανη Έρευνας και Ανάπτυξης Μιχάλη Παυλίδη (Πανεπιστήμιο Κρήτης), είχε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021 ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλης Διγαλάκης.

Η συνάντηση εργασίας έγινε με πρωτοβουλία του βουλευτή Χανίων και είχε ως θέμα την ανάδειξη της Κρήτης ως εκπαιδευτικού και ερευνητικού προορισμού, μέσω της ανάπτυξης της συνεργασίας των τριών ΑΕΙ καθώς και με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και τα υπόλοιπα ιδρύματα του νησιού. Βασικός πυλώνας της πρότασης που συζητήθηκε με τους Πρυτάνεις και τον Αντιπρύτανη, είναι η κοινή προώθηση (branding) εκπαιδευτικών προγραμμάτων με αποδέκτες ξένους φοιτητές, προσφέροντας τόσο θερινά και μεταπτυχιακά προγράμματα, όσο πλέον και προπτυχιακά προγράμματα.

Όπως επισήμανε ο κ. Διγαλάκης, το νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4692/2020) για την ίδρυση ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών πρώτου κύκλου υπάρχει, και μάλιστα ενθαρρύνει τη δημιουργία προγραμμάτων σπουδών διπλής ειδίκευσης (jointdegrees) και διπλά προγράμματα σπουδών (doubledegrees) από περισσότερα τμήματα του ίδιου ή άλλου ΑΕΙ, μια δυνατότητα η οποία είναι πλήρως αξιοποιήσιμη και από τα τρία ΑΕΙ της Κρήτης. Σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Διγαλάκης πρότεινε τη σύσταση μιας κοινής επιτροπής και από τα τρία ΑΕΙ για την ανάδειξη της πρωτοβουλίας «StudyinCrete», πρόταση με την οποία συμφώνησαν και οι τρεις εκπρόσωποι των διοικήσεών τους.  

"Sponsored links"

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, τόσο των Τομεακών όσο και του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης, καθώς επίσης και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Σκοπός είναι η ενίσχυση των υποδομών των Ιδρυμάτων, η απόκτηση και αναβάθμισή τους σε τεχνολογικό και επιστημονικό εξοπλισμό, αλλά και η υποστήριξη της φοιτητικής μέριμνας μέσω της αύξησης της δυναμικότητας των φοιτητικών εστιών.

Σημαντικό μέρος της ιδιαίτερα εποικοδομητικής ανταλλαγής απόψεων που υπήρξε, αφιερώθηκε στην ανάπτυξη των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας, για τα οποία ο κ. Διγαλάκης υπογράμμισε ότι η γεωγραφική γειτνίαση των τριών ιδρυμάτων ευνοεί τη δημιουργία συνεργατικών σχημάτων. Όπως τόνισε, είναι άκρως απαραίτητο να διευκολυνθεί ο μετασχηματισμός της έντασης γνώσης και της καινοτομίας που παράγεται στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και να αξιοποιηθεί ο πλούτος των ερευνητικών αποτελεσμάτων, μέσω της οργανωμένης ανάπτυξης υπηρεσιών και διαδικασιών «επώασης», επιχειρηματικής επιτάχυνσης και υποστήριξης ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης οι τρεις εκπρόσωποι των ΑΕΙ έθεσαν και άλλα ζητήματα που αφορούν τα Ιδρύματα της Κρήτης, ζητήματα τα οποία όπως είπε ο κ. Διγαλάκης θα παρακολουθεί και θα είναι σε διαρκή επικοινωνία με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων.

Σε δήλωσή του, ο κ. Διγαλάκης σημειώνει: «Και τα τρία ΑΕΙ της Κρήτης έχουν αναπτύξει εδώ και δεκαετίες διεθνείς συνεργασίες και η κουλτούρα τους είναι εξωστρεφής. Η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ τους θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, τόσο για την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, όσο και για την ίδια την Κρήτη, την τοπική κοινωνία, την παραγωγή και την οικονομία. Χρειάζεται όλοι, ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις, Επιμελητήρια, φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, Δήμοι και Περιφέρεια, να σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια αυτή, ώστε να γίνει πράξη το “StudyinCrete”. Εμβληματικό παράδειγμα το Ταμείο Ανάκαμψης, μια μεγάλη ευκαιρία για όλη τη χώρα. Γι’ αυτό πρέπει και η Κρήτη να διεκδικήσει το μερίδιο που της ανήκει και ν’ αποτελέσει τον 4ο πόλο πανελλαδικά στην ανάπτυξη της Έρευνας και της Καινοτομίας, με βάση τον σχεδιασμό για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτή είναι μια διαρκής προσπάθεια στην οποία συμμετέχω ενεργά καθώς η Κρήτη έχει επιτύχει να είναι πρώτη σε ερευνητική χρηματοδότηση σε σχέση με τον πληθυσμό του ερευνητικού της δυναμικού».

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live