Το Ισραήλ συνεχίζει να στοχεύει κατοικημένες περιοχές σε όλη τη Γάζα με 214 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο. Τουλάχιστον 10.569 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Οι Παλαιστίνιες μητέρες που φιλοξενούνται σε σχολεία στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, απευθύνουν έκκληση στη διεθνή κοινότητα για ανθρωπιστική βοήθεια καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να περιορίζει τις προμήθειες που διέρχονται από την Αίγυπτο.

Η Najma al-Amwasi, η οποία έφυγε από τη βόρεια Γάζα, ζήτησε βοήθεια για τα παιδιά της.

«Τα παιδιά μας λιμοκτονούν. Χρειαζόμαστε επειγόντως αλεύρι. Παρακαλούμε την ανθρωπότητα να δείξει συμπόνια. Πρέπει να ανοίξει η συνοριακή διάβαση. Έχουμε υπομείνει τεράστια δεινά εξαιτίας των βομβαρδισμών. Οι πυρκαγιές του πολέμου πρέπει να σβήσουν», είπε στο Al Jazeera.

Κλαίγοντας καθώς περιέγραφε την απελπιστική κατάσταση, η Umm Moamen al-Arja είπε ότι θέλει απλώς να ζήσει μια κανονική ζωή όπως οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο.

«Δεν μπορούμε να βρούμε φαγητό και δεν υπάρχει αλεύρι. Ο κόσμος περιμένει σε μεγάλες ουρές για νερό. Θέλουμε απλώς να επιστρέψουμε στα σπίτια μας και να επανενωθούμε με τις οικογένειές μας», είπε η al-Arja.

Κορυφαίοι διπλωμάτες των G7 εξέδωσαν κοινή δήλωση καταδικάζοντας τη Χαμάς, υποστηρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και καλώντας για «ανθρωπιστικές παύσεις» στη Γάζα.

Η Διεθνής Ερυθρός Σταυρός (ICRC) αναφέρει ότι η αυτοκινητοπομπή του από πέντε φορτηγά και δύο οχήματα με ιατρικές προμήθειες έγινε στόχος στη Γάζα.

Δύο φορτηγά υπέστησαν ζημιές και ένας οδηγός τραυματίστηκε.

Την ίδια ώρα, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δημοσίευσε πλάνα από την έκταση των ζημιών μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κοντά στο νοσοκομείο al-Quds.

Στο βίντεο – όπου ακούγονται οι συνεχιζόμενες επιθέσεις – φαίνονται οχήματα της Ερυθράς Ημισελήνου κατεστραμμένα και δρόμοι γεμάτοι με συντρίμμια όταν στοχοποιήθηκαν κοντινές πολυκατοικίες

Καθώς οι πανικόβλητοι άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο, τα παράθυρα στα δωμάτια των ασθενών στο νοσοκομείο σπάνε και φαίνονται θραύσματα γυαλιού στο πάτωμα και ταβάνια διαλυμένα.

Στο μεταξύ, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε υπέρ της μομφής της Rashida Tlaib, της μοναδικής Παλαιστίνιας Αμερικανίδας στο Κογκρέσο, για τα σχόλιά της για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

"google ad"

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών ψήφισε τη μομφή της Rashida Tlaib, της μοναδικής Παλαιστίνιας Αμερικανίδας στο Κογκρέσο, για τα σχόλιά της για την επίθεση του Ισραήλ στην Γάζα.

Η Βουλή ψήφισε με 234 κατά 188 το βράδυ της Τρίτης για να μεμφθεί την επί τρεις θητείες Δημοκρατική βουλευτή από το Μίσιγκαν.

Περίπου 22 μέλη του κόμματός της ενώθηκαν με τους Ρεπουμπλικάνους υποστηρίζοντας ένα ψήφισμα που ισχυριζόταν ότι η Tlaib «προωθούσε ψευδείς αφηγήσεις σχετικά με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και ζητούσε την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ».

Η τιμωρία είναι ένα βήμα από την αποβολή και ακολουθεί ένα αποτυχημένο ψήφισμα μομφής την περασμένη εβδομάδα.

Ενώ επέκρινε την ισραηλινή απάντηση και την υποστήριξη των ΗΠΑ σε αυτήν, ο Tlaib έχει επίσης επανειλημμένα καταδικάσει την επίθεση της Χαμάς.

Πριν από την ψηφοφορία, υπερασπίστηκε τη θέση της λέγοντας ότι «δεν θα φιμωθεί» ούτε θα επιτρέψει να διαστρεβλωθούν τα λόγια της.

Έχοντας στο πλευρό της ορισμένους προοδευτικούς Δημοκρατικούς συναδέλφους της, τόνισε ότι η κριτική της ήταν πάντα στραμμένη προς την ισραηλινή κυβέρνηση και την ηγεσία της υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε ανθρώπους και κυβέρνηση», είπε. «Η ιδέα ότι η κριτική στην κυβέρνηση του Ισραήλ είναι αντισημιτισμός δημιουργεί ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο. Και έχει χρησιμοποιηθεί για να φιμώσει διάφορες φωνές που μιλούν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο το έθνος μας», τόνισε.

tvxs.gr