15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Γαλάζια είναι η δική μας πατρίδα. Η δική σας είναι κατακόκκινη

Ημερομηνία:

Γράφει ο Αντιναύαρχος (εα) Ηρακλής Καλογεράκης

Πριν λίγες μέρες τελείωσε μια από τις μεγαλύτερες διακλαδικές ασκήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, η EFES-2022, στην οποία συμμετείχαν περί τα 10.000 άτομα.

Η άσκηση αυτή γίνεται κάθε δύο χρόνια. Το 2016 εκκλήθηκαν και έλαβαν μέρος άτομα από 8 χώρες, το 2018 προσκλήθηκαν και έλαβαν μέρος και 800 Αφγανοί (!) στρατιώτες, ενώ το 2020 έλαβαν μέρος 20 χώρες. Στην φετινή άσκηση που εξελίχθηκε στη περιοχή Σιβρισάρι (45 χιλιόμετρα από Σμύρνη ή 44 χιλιόμετρα βόρεια της Σάμου) έλαβαν μέρος περί τα 9.000 άτομα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και περί τα 1.000 άτομα από 37 χώρες (με δυνάμεις ή με παρατηρητές).

Από τις χώρες αυτές οι περισσότερες, κατά την άποψη μου, μόλις αντιλήφτηκαν το σενάριο της ασκήσεως ή θα έπρεπε να αποχωρήσουν ή να διαμαρτυρηθούν και να καταδικάσουν την εξάσκηση των δυνάμεων που προετοιμάζονται για δράση σε νησί που ανήκει σε μια σύμμαχο χώρα.

Για την ιστορία, η περιοχή Σιβρισάρι (Seferihisar) που έγινε η άσκηση είναι μια παράκτια περιοχή της επαρχίας Σμύρνης (İzmir) όπου υπήρχαν κάποτε δυό σπουδαίες ελληνικές πόλεις της Ιωνικής Δωδεκάπολης (Λέβεδος & Τεός) ενώ σύμφωνα με την απογραφή λίγο πριν από τη Μικρασιατική καταστροφή, εκεί ζούσαν 5.540 κάτοικοι εκ των οποίων οι 2.000 ήταν Έλληνες.

Σύμφωνα λοιπόν με το σενάριο της πολυεθνικής αυτής άσκησης, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν σε εκτέλεση αποβατικών και αεραποβατικών επιχειρήσεων σε νησί με ευρεία χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) και πραγματικά πυρά. Ένα σενάριο που τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κάθε μέρα το προέβαλαν και έδειχναν σκηνές λέγοντας πως ήταν η δοκιμή ενός σχεδίου που στόχο είχε την κατάληψη ενός από τα «παραλόγως» αμφισβητούμενα από τους τούρκους νησιά της Ελλάδας. Την «ενημέρωση» αυτή την επιβεβαίωναν και τη σιγοντάριζαν τούρκοι πολιτικοί και στρατιωτικοί, με ομοβροντία εμπρηστικών δηλώσεων. Ο δε «πατέρας» του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου Τζιχάτ Γιαϊτζί, σχολίασε με νόημα ότι: “Η άσκηση EFES-2022 μας έδειξε ότι πολλές χώρες χρειάζεται να συμμετάσχουν στις ασκήσεις που πραγματοποιεί ο τουρκικός στρατός. Αυτό είναι ένδειξη του επιπέδου που έχουν φτάσει οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στον κόσμο“.

Το Τουρκικό υπουργείο Άμυνας συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης τροφοδοτούσε τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με φωτογραφίες και βίντεο, δείχνοντας σκηνές από απόβαση σε νησιά και τη κατάληψη μιας νήσου με αλεξιπτωτιστές και ειδικές δυνάμεις.

Ρίχνοντας τώρα μια ματιά σε ένα πίνακα των νησιών που οι χώρες στην περιοχή μας έχουν, μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε πως τα περίπου 440 νησιά που η Τουρκία έχει, δεν της φτάνουν και πως θέλει να πάρει κάποιο γειτονικό νησί από κάποια χώρα που έχει πολλά και που αυτό θα έχει κάποια αξία για τα μεγαλεπήβολα σχέδια της.

Αλλά και τα ΜΜΕ να μην ήταν, κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος, θα έκανε τις εξής απλές σκέψεις: Οι στρατιωτικές ασκήσεις γίνονται για να εκπαιδευτούν οι συμμετέχοντες σε κάποιο υπάρχον σχέδιο, με σκοπό να το επικαιροποιήσουν και να βελτιώσουν τις υπάρχουσες διαδικασίες. Σε περιπτώσεις που το σενάριο και οι σκοποί της ασκήσεως αφορούν πράγματι σχέδια, οι οδηγίες και ο τρόπος δράσης των δυνάμεων είναι απόρρητα στοιχεία, ενώ σε άλλες, όπως στη φετινή EFES-2022, είδαμε πως ήταν ευρέως ανακοινώσιμα και «προπαγανδιστικά» και πως μοναδικό σκοπό είχαν να ανησυχήσουν και να τρομάξουν, πιθανούς αντιπάλους.

Στην άσκηση αυτή, πρώτα έπεσαν με ελεύθερη πτώση αλεξιπτωτιστές για να κάνουν ανίχνευση του εδάφους. Μετά προσέγγισαν την «εχθρική ακτή» βατραχάνθρωποι για να κάνουν μετρήσεις και χαρτογράφηση και ταυτόχρονα να εξουδετερώσουν τα υποτιθέμενα εμπόδια. Στη συνέχεια ήλθαν τα αποβατικά και τα ελικόπτερα με τις μεταφερόμενες δυνάμεις για να καταλάβουν πλήρως το «νησί».

Όλη την ώρα που παρακολουθούσαν την άσκηση, ο Ερντογάν μαζί με τον ακροδεξιό του εταίρο Μπαχτσελί, χαμογελούσαν πονηρά ενώ ο Ακάρ έχοντας από δίπλα του τον Λίβυο ομόλογο του, ήθελαν με νόημα να μας δείξουν τι θα ακολουθήσει μόλις το καινούριο τους απόκτημα, το 4ο πλωτό γεωτρύπανο, ετοιμαστεί για επιχειρήσεις…..

Με το τέλος της άσκησης ο πονηρός Ερντογάν ανέφερε ειρωνικά στην ομιλία του:

"google ad"

«Πραγματοποιήσαμε την άσκηση EFES 2022 στη Σμύρνη. Σε αυτή την άσκηση συμμετείχαν 37 χώρες και η Ελλάδα έστειλε μήνυμα σε περισσότερες από τις μισές ότι δεν πρέπει να συμμετάσχουν. Σχεδόν όλες δεν άκουσαν, συμμετείχαν στην άσκηση μαζί μας, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ» και συνέχισε τη ρητορική των προκλήσεων ρίχνοντας πιο πολύ λάδι στη φωτιά.

Με την άσκηση αυτή διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά, ότι ελέχθη από «επίσημα χείλη» μια απειλή πολέμου κατά μιας γειτονικής χώρας. Κάτι που κανείς δεν έδειξε να το καταλαβαίνει. Μου θύμισε τις απόψεις του υποστηρικτή της πολιτικής του κατευνασμού, Βρετανού πρωθυπουργού Νέβιλ Τσάμπερλεν, στις παραμονές του Β’ ΠΠ.

Είπε επίσης στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος: «Ευτυχώς, αυτή η επιτυχημένη άσκηση ήταν ένα καλό βήμα για να δοθεί η απαραίτητη απάντηση. Έτσι θα πάει από εδώ και πέρα. Με σταθερά βήματα μπροστά. Όλοι θα δουν τι είναι αυτό το έθνος και τι μπορεί να κάνει, όπως είδαν στην άσκηση αυτή».

Όλα τα πλάνα που έδειξαν τα τουρκικά ΜΜΕ, ήθελαν να εντυπωσιάσουν τον ευκολόπιστο τουρκικό λαό και ταυτόχρονα να ασκήσουν πίεση στην Ελληνική πλευρά ή κατά τη λογική τους, να στείλουν ένα μήνυμα που θα τρομάξει τους Έλληνες.

Όλη τη περίοδο της άσκησης, αξιωματούχοι και ε.α. αξιωματικοί με καταιγισμό δηλώσεων, μας απέδειξαν πως και αγεωγράφητοι και ανιστόρητοι είναι. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως ή δεν έμαθαν, ή έμαθαν και ξέχασαν ή πως παραμυθιάζουν το λαό τους με όσα λένε. Μπορεί να είμαστε στον 21ο αιώνα αλλά όλοι τους διατηρούν τη νοοτροπία του απολίτιστου και καταστροφικού κατακτητή. Αυτοί ήλθαν στα μέρη μας και τώρα λένε εδώ και εκεί πως μας τα δάνεισαν…. και θέλουν να τα πάρουν πίσω. Αστεία πράγματα!

Οι σύμμαχοι μας, ιδιαίτερα αυτοί που έλαβαν ενεργό μέρος στην άσκηση-πρόκληση αυτή, θα έπρεπε τη στιγμή που η χώρα μας είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που για πολλά χρόνια είναι υπό την «απειλή πολέμου», να μην σκέφτονται όπως ο Τσάμπερλεν και να μην απευθύνονται και στα δυό μέρη, για να σβήσουν τη φωτιά που άναψε, αλλά μόνο στο μέρος που δημιουργεί τα προβλήματα. Προβλήματα που μπορεί να έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για όλο τον κόσμο. Θα πρέπει λοιπόν να σκεφτούν σοβαρά εναντίον ποίου στρέφεται το σενάριο της πρόσφατης τουρκικής άσκησης και μετά να εκφραστούν. Επί του θέματος ας ανατρέξουμε σε πρόσφατη συνέντευξη (11/6/22) του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ, που ανέφερε: «Μερικές φορές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά και από τις δύο πλευρές να ηρεμήσουν. Εάν η μία πλευρά είναι αυτή που εισβάλλει συνεχώς στον εναέριο χώρο σας, εάν η μια πλευρά είναι αυτή που εισβάλλει στα χωρικά σας ύδατα, εάν η μια πλευρά είναι αυτή που μιλά απειλητικά, τότε είναι ξεκάθαρο. Δεν καλούνται και οι δύο πλευρές, καλείται η πλευρά που δρα με αυτόν τον τρόπο και σε αυτήν την περίπτωση είναι η Τουρκία».

Οι πονηρά σκεφτόμενοι γείτονες μας, σχεδίασαν και εκτέλεσαν μια «πολυεθνική άσκηση» για να υποστηρίξουν την εικόνα της απειλής, που ο τούρκος πρόεδρος έχει αρχίσει να σχηματίζει, για τους δικούς του λόγους. Η κατάσταση αυτή εκτιμάται πως στοχεύει εκτός του εκφοβισμού της χώρας μας, στο να βάλει τη Τουρκία σε πολλά ταμπλώ της γεωστρατηγικής σκακιέρας (Ρωσία, Ουκρανία, Ιράκ, Συρία, Λιβύη και ΝΑΤΟ), ώστε να έχει μετά να παζαρεύει, αν βέβαια αυτό της επιτραπεί.

Η πρόσφατη «πολυεθνική» άσκηση, εκμεταλλεύτηκε την «εικόνα» αυτή και προέβαλε έντεχνα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και του εγχώριου αμυντικού υλικού, αλλά ταυτόχρονα έδειξε και ότι όσα μέσα και να έχεις, αν δεν έχεις τη «δύναμη ψυχής» στο έμψυχο υλικό, δεν επιτυγχάνεις τίποτε στο πεδίο της μάχης.

Είδαμε που πήγαιναν και κυρίως πως πήγαιναν οι εξασκούμενοι στρατιώτες. Όμως, βλέποντας τον τρόπο δράσης και των ενεργειών τους, μπορούμε με ευκολία να τους πούμε τις λέξεις που ναύαρχος τους είπε το 640 για την Μάλτα στον Ιμπραήμ : «Νησί (Μάλτα) γιόκ εφέντη μ’» και πως πρέπει να χωνέψουν ότι είτε «μέρα» μας έλθουν, είτε «νύχτα», όπως ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν Ομέρ Τσελίκ θέλει, να φροντίσουν να έχουν μαζί τους και αρκετά φτυάρια γιατί σίγουρα θα τα χρειαστούν…….

Η Ελλάδα γειτονάκια μας, δεν τρέμει όπως γράφετε στα πρωτοσέλιδα σας και αυτό, αν θα διαβάζατε προσεκτικά ιστορία, θα έπρεπε να το ξέρατε!

«Μολών λαβέ» και «όχι» θα σας ξαναπούμε!

Όσο για τη γαλάζια πατρίδα που ονειρεύεστε να την ξεχάσετε γιατί, γαλάζια είναι η δική μας πατρίδα, ενώ η δική σας ήταν, είναι και θα είναι, κατακόκκινη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ