Σαφές μήνυμα για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου από τον Έλληνα ΥΠΕΞ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης στα Χανιά
Σε μια περίοδο παγκόσμιας γεωπολιτικής αστάθειας και κρίσιμων διεθνών εξελίξεων, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης απηύθυνε βαρυσήμαντο χαιρετισμό στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία διεξάγεται στα Χανιά.
Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε τον ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης ως «θεματοφύλακα της δημοκρατίας, της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου», ενώ χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερο προνόμιο» τη φιλοξενία της Επιτροπής στην Ελλάδα.
Διεθνής Τάξη υπό πίεση
«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο βαθιάς αστάθειας, όπου οι βασικοί πυλώνες της διεθνούς τάξης που εδραιώθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δοκιμάζονται σκληρά — αν όχι καταρρέουν πλήρως», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην παραβίαση του θεμελιώδους κανόνα κατά της εδαφικής κατάκτησης, με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Εξήρε, παράλληλα, την άμεση αντίδραση του Συμβουλίου της Ευρώπης με την αποπομπή της Ρωσίας, καθώς και τις διεθνείς κυρώσεις, προειδοποιώντας ότι η αποδοχή τετελεσμένων μπορεί να νομιμοποιήσει τον αναθεωρητισμό με απρόβλεπτες συνέπειες.
Δημοκρατική οπισθοδρόμηση και ψηφιακές απειλές
Ο κ. Γεραπετρίτης ανέδειξε ως μείζονες προκλήσεις τη διάβρωση του κράτους δικαίου, την άνοδο του λαϊκισμού και την παραπληροφόρηση μέσω αναδυόμενων τεχνολογιών, επισημαίνοντας ότι η δημοκρατική υποχώρηση σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προκαλεί διαρκή ανησυχία.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ο ρόλος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων είναι ζωτικός, καθώς μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και της πολιτικής εποπτείας συμβάλλει στην έγκαιρη ανάδειξη κινδύνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.
«Η Ευρώπη έχει ευθύνη πέρα από τα σύνορά της»
Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και σε περιοχές εκτός Ευρώπης όπου καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Γάζα, το Σουδάν και η Λιβύη:
«Ο σεβασμός των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ευθύνη όλων μας. Δεν έχει σημασία αν οι παραβιάσεις συμβαίνουν εντός ή εκτός Ευρώπης. Η σιωπή δεν είναι επιλογή».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας στις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης:
«Η Ελλάδα, ως λίκνο της δημοκρατίας και μέλος του Συμβουλίου από το 1949, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις αξίες της ελευθερίας και του κράτους δικαίου. Εργαζόμαστε για μια Ευρώπη ανθεκτική, δημοκρατική και ηθικά ισχυρή στη διεθνή σκηνή».
Με μια παραπομπή στον Αριστοτέλη, ο υπουργός έκλεισε τον λόγο του καλώντας σε ενότητα:
«Όπως είπε ο Αριστοτέλης, “το όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του”. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Όλοι μαζί, μπορούμε να κάνουμε θαύματα».