Γεώργιος Ανυφαντάκης: Ο άγνωστος μεγάλος Κισσαμίτης και Έλληνας φωτογράφος που κατέγραψε την παραδοσιακή ζωή στην Κρήτη | Φωτός

Κανένα σχόλιο

Άγνωστος στην πλειοψηφία των Κρητικών παραμένει ο Γεώργιος Ανυφαντάκης (Ανυφαντής) ένας από τους καλύτερους μεταπολεμικούς φωτογράφους του νησιού που με έδρα το Καστέλι κατέγραψε πτυχές της παραδοσιακής ζωής και της καθημερινότητας.

Ο Κισαμίτης Γεώργιος Ανυφαντάκης με τον φακό του αποθανάτισε επίσης την κρητική φύση ενώ όπως και άλλοι επαγγελματίες φωτογράφοι της εποχής, υλικό του εκδόθηκε σε μορφή ταχυδρομικών καρτών, τα γνωστότερα ευρέως ως καρτ ποστάλ.

Δυστυχώς, η πλειοψηφία του υλικού του έχει χαθεί και η όποια προσπάθεια συλλογής του είναι δύσκολη. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν προσπάθειες από ανθρώπους που εμπνεύστηκαν από τη δουλειά του και που με πολύ κόπο κατάφεραν και συνέλλεξαν σπάνιες φωτογραφίες για τις επόμενες γενιές.

"Sponsored links"

Η πιο οργανωμένη προσπάθεια έχει γίνει στην ιστοσελίδα ganifantis.blogspot.gr από την οποία και αντλήσαμε το υλικό που σας παρουσιάζουμε.

Το βέβαιο είναι ότι οι κληρονόμοι του θα πρέπει να προσέχουν το υλικό που έχουν στα χέρια τους ώστε κάποια στιγμή να αξιοποιηθεί όπως πρέπει, μέσω της οργάνωσης έκθεσης ή μίας σταθερής παρουσίας σε κάποιο λαογραφικό ή πολιτιστικό ίδρυμα.

Εμείς σας παρουσιάζουμε κάποιες φωτογραφίες και σας καλούμε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα (πατώντας ΕΔΩ) όπου υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός φωτογραφιών του Κισσαμίτη φωτογράφου.

 

 

 

"Sponsored links"

 

 

 

Ψωματάκης Γιάννης σε πόζα του Ανυφαντή στα Φαλάσαρνα Ψωματάκης Γιάννης σε πόζα του Ανυφαντή στα Φαλάσαρνα
2 Δεκαετία του 70′ ο Νταγκουνόγιαννης αγναντεύει τον κόλπο της Κισάμου. Αριστερά του τα Φαλάσαρνα, και ευθεία μπροστά το ακρωτήρι της Γραμβούσας. Το “σήμα κατατεθέν” της τεράστιας αξίας του μεγάλου Ανυφαντή. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τον Προφήτη Ηλία!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live