17.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε φωτογραφίες των παιδιών στο διαδίκτυο

Ημερομηνία:

Πάνω από 110% αυξήθηκαν οι καταγγελίες στο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς διαδικτύου (http://www.saferinternet.gr)
Σαν να είμαστε στη μέση μιας πλατείας και να μιλάμε δυνατά σε όλους τους περαστικούς! Έτσι περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούν οι περισσότεροι χρήστες μέσα από το διαδίκτυο από τους ανθρώπους του Saferinternet.gr, εκθέτοντας τις περισσότερες φορές τα παιδιά τους σε κίνδυνο!
Περισσότερες από 1.270 κλήσεις δέχτηκε η SafeLine του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς διαδικτύου τους πρώτους οκτώ μήνες του 2010. Η αύξηση που σημειώθηκε άγγιξε το 114% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως στους ενήλικους σέρφερ. Είναι σημαντικό επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι καταγγελίες αυξάνονται κατά 1.250 ανά έτος. Υψηλά μερίδια, εκτός από τον ρατσισμό και τις οικονομικές απάτες μέσω διαδικτυακών αγορών, έχει η κακοποίηση παιδιών και η πορνογραφία.
Όπως επισημαίνει η Βερόνικα Σαμαρά, υπεύθυνη για τη δράση ενημέρωσης του Saferinternet.gr, «είναι σαν να αφήνουμε ορθάνοιχτη την πόρτα του σπιτιού μας σε καθένα που θέλει να μπει και να πάρει μια “γεύση” από την ιδιωτική μας ζωή. Νομίζω ότι τα παραπάνω ουδέποτε θα τα κάναμε στον φυσικό κόσμο, άρα τίθεται το ερώτημα γιατί τα κάνουμε στο διαδίκτυο. Πιστεύουμε ότι εμπιστευόμαστε τα στοιχεία αυτά μόνο σε φίλους μας;
Και αν ναι, γιατί; Ας διαβάσουμε, δε, τους όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου των ιστοσελίδων αυτών για να δούμε πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα στοιχεία μας και σε ποιους τρίτους μπορεί να προωθηθούν».
Η κα Βερόνικα Σαμαρά επισημαίνει ότι οι γονείς, όταν αναρτούν στο διαδίκτυο στοιχεία από τα παιδιά τους, όπως φωτογραφίες, ονόματα, πληροφορίες για τη ζωή των παιδιών τους, τότε μπορεί και – χωρίς να το θέλουν – να θέσουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο. «Οι παιδεραστές, οι παιδόφιλοι και οι groοmers – αυτοί που αποπλανούν ανήλικους με σκοπό τη σεξουαλική κακοποίηση – έχουν βρει μέσα από το διαδίκτυο απεριόριστες δυνατότητες εξεύρεσης θυμάτων, και φυσικά το πρώτο που θα ψάξουν είναι πληροφορίες που θα στοχοποιήσουν το δυνάμενο θύμα στον φυσικό κόσμο: φωτογραφίες, ονόματα, διευθύνσεις, σχολείο κ.λπ.».
Πέντε συμβουλές κατάλληλες για ανηλίκους
– Να προστατεύετε την ιδιωτική σας ζωή και να μη δίνετε αλόγιστα προσωπικά σας δεδομένα.
– Να μην μπαίνετε σε ιστοχώρους όπου ζητείται κωδικός (password) από υπολογιστές σε δημοσίους χώρους (Ιντερνετ καφέ, αεροδρόμια, κ.λπ.)
– Να σκέφτεστε πριν δημοσιεύσετε οτιδήποτε στο διαδίκτυο, καθώς από τη στιγμή της δημοσίευσης, ποτέ δεν μπορείτε να γνωρίζετε πού μπορεί να καταλήξει αυτή η δημοσίευση.
– Να θυμάστε ότι οι άνθρωποι που γνωρίζουμε μόνο μέσω διαδικτύου, μπορεί να μην είναι αυτοί που λένε ότι είναι. Τη στιγμή που δεν τους γνωρίζουμε στο φυσικό κόσμο, ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Ειδικά οι ανήλικοι, ποτέ δεν πρέπει να συναντιούνται με πρόσωπα που γνωρίζουν μόνο μέσω διαδικτύου.
– Να μη δίνετε τους κωδικούς σας σε κανέναν, ακόμα και στους πιο στενούς σας φίλους. Αν πιστεύετε ότι κάποιος κωδικός σας μαθεύτηκε ή εκλάπη, αμέσως να τον αλλάξετε.

www.saferinternet.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ