Γιατί η Ελλάδα του 2014 θα θυμίζει έντονα την Ελλάδα του 1980

Κανένα σχόλιο

Τη δραματική μείωση του επίπεδου διαβίωσης των Ελλήνων αναδεικνύει η έκθεση της Eurobank, στην οποία επισημαίνεται ότι μέσα σε μόλις δύο χρόνια ο σχετικός δείκτης έχασε 12 μονάδες και τον επόμενο χρόνο αναμένεται να πέσει σε επίπεδα αντίστοιχα της δεκαετίας του 1980.

Στην έκθεση της τράπεζας όπου υπάρχει προβληματισμός για τις προοπτικές του δημόσιου χρέους, αναφέρεται ότι το επίπεδο διαβίωσης (που μετράται με το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) είχε φτάσει το 2009 στο ανώτερο σημείο που βρέθηκε ποτέ. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είχε φτάσει στο 85,2% του μέσου όρου 15 χωρών της Ε.Ε. δηλαδή το επίπεδο διαβίωσης ήταν πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχετικός δείκτης κινούνταν κάτω από το 75% καθόλη τη διάρκεια του 1990 και ανέβηκε τα χρόνια της εισόδου στο ευρώ.

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια όμως, συγκεκριμένα ως το 2011, το επίπεδο διαβίωσης έπεσε στο 73% (δηλαδή επίπεδα διαβίωσης της δεκαετίας του 1990) ενώ το 2012 και το 2013 θεωρείται βέβαιος πως θα πέσει κάτω από τις 70 μονάδες.

"Sponsored links"

Συνολικά, οι αναλυτές της Eurobank, γράφει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή» υπολογίζουν ότι η μείωση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από το 2008 έως το 2012 έφτασε το 20% ενώ οι προοπτικές είναι ακόμα πιο δυσοίωνες για το μέλλον. Όπως σημειώνουν, το 2014 το επίπεδο διαβίωσης θα πέσει στις 65 με 66 μονάδες, δηλαδή όσο περίπου ήταν τη δεκαετία του 1980.

Πηγή γραφήματος: «Η Καθημερινή»
Πηγή: iefimerida.gr

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις