Γιατί η 4ήμερη εργασία μπορεί να είναι το μέλλον – Τι έδειξε πείραμα 6 μηνών

Κανένα σχόλιο

Το μήνυμα ότι το «λιγότερο» είναι στην ουσία «περισσότερο» στέλνει μία ομάδα εταιρειών, οι οποίες συμμετείχαν σε ένα πείραμα διάρκειας 6 μηνών με θέμα τη μείωση της εβδομαδιαίας εργασίας κατά μία ημέρα. Δηλαδή από 40 ώρες σε πέντε μέρες, η εργασία να γίνει 32 ώρες σε τέσσερις ημέρες χωρίς μείωση μισθού.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει η New York Post, στο τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία -τόσο των εταιρειών όσο και των εργαζομένων- συμφώνησαν ότι πρόκειται για τέλεια ιδέα, με σχεδόν όλους να λένε ότι είναι απίθανο να επιστρέψουν ποτέ στην «κανονικότητα» των 40 ωρών εργασίας.

Στο πιλοτικό πρόγραμμα, που διοργανώθηκε από το μη κερδοσκοπικό 4 Day Week Global Foundation, συμμετείχαν 33 εταιρείες και σχεδόν 1.000 εργαζόμενοι. Η μελέτη, που έγινε κυρίως σε αμερικανικές και ιρλανδικές εταιρείες, διεξήχθη από ερευνητές στο Κολέγιο της Βοστώνης, το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου και στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

"Sponsored links"

Στο τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες ήταν συντριπτικά θετικοί.

Αυξήθηκαν τα κέρδη των εταιρειών με την αλλαγή στο ωράριο

Όσον αφορά στη βαθμολόγηση της παραγωγικότητας και της απόδοσης, οι ερωτηθέντες έδωσαν στην τετραήμερη εβδομάδα 9 στα 10. Πολλοί εργαζόμενοι είπαν επίσης ότι αισθάνονταν λιγότερο άγχος, βίωσαν λιγότερη αϋπνία, εξάντληση και είχαν βελτιωμένη σωματική και ψυχική υγεία.

Οι λιγότερες ώρες με τον ίδιο μισθό δεν ήταν μόνο καλές για το ηθικό και την ευημερία των εργαζομένων, αλλά και για τους εργοδότες. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα έσοδα της μέσης εταιρείας αυξήθηκαν κατά 38% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η Juliet Schor, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Boston College και επικεφαλής ερευνητής του πειράματος, είπε ότι οι εργαζόμενοι δεν ανέφεραν αύξηση του φόρτου εργασίας, επίσης.

«Αυτό υποδηλώνει ότι η στρατηγική αναδιοργάνωσης της εργασίας πέτυχε και ότι η απόδοση δεν επιτεύχθηκε μέσω επιτάχυνσης, κάτι που δεν είναι ούτε βιώσιμο ούτε επιθυμητό», είπε.

Ωράριο «win-win» για εργοδότες και εργαζομένους
Ο Jon Leland, επικεφαλής στρατηγικής για το Kickstarter, που συμμετείχε στη μελέτη, την αποκάλεσε «πραγματική win-win».

«Η τετραήμερη εβδομάδα ήταν μεταμορφωτική για την επιχείρησή μας και τους ανθρώπους μας», είπε ο Leland. «Το προσωπικό είναι πιο συγκεντρωμένο και πιο αφοσιωμένο, βοηθώντας μας να πετύχουμε τους στόχους μας καλύτερα από πριν», συμπλήρωσε.

Το 4 Day Week Global Foundation, το οποίο ξεκίνησε το 2017 για να χρηματοδοτήσει έρευνα σχετικά με την εν λόγω ιδέα, ολοκλήρωσε επίσης μια παρόμοια, ακόμη μεγαλύτερη μελέτη σε 70 εταιρείες και 3.300 υπαλλήλους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Φεβρουάριο.

"Sponsored links"

Το 2018, μια εταιρεία από τη Νέα Ζηλανδία δοκίμασε μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και ανέφερε θετικά ευρήματα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας αυτής εμπνεύστηκε να δοκιμάσει μια τετραήμερη εβδομάδα, καθώς διάβασε μια έρευνα του 2016 με 1.989 βρετανούς υπαλλήλους γραφείου, η οποία έδειξε ότι οι εργαζόμενοι είναι παραγωγικοί μόνο για μόλις λιγότερο από τρεις ώρες μιας οκτάωρης εργάσιμης ημέρας, επειδή παρασύρονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συζητούν θέματα εκτός δουλειάς με συναδέλφους.

 

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live