Για τον παραλογισμό με την επίθεση στο Νοσοκομείο Χανίων: Από τα παλαμάκια στους ήρωες, τώρα θα τους αρχίσουμε τις μπούφλες;

Κανένα σχόλιο

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων και ο Συλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Χανίων έδωσαν μια συγκλονιστική συνέντευξη τύπου αναφορικά με τις καταγγελίες που δημοσιεύονται τον τελευταίο καιρό για την κατάσταση στο νοσοκομείο Χανίων και τους θανάτους από τον κορωνοϊό. Μιλησαν για προσπάθεια απαξίωσης με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Βαρδή Γεωργακάκη να τονίζει χαρακτηριστικά:

“Βοηθήστε το Νοσοκομείο, είναι δικό σας σε λίγο θα ιδιωτικοποιηθεί αυτές είναι οι εξαγγελίες. Αυτό θέλουμε; να το κλείσουμε;»

Ας βάλουμε τα πράγματα λοιπόν σε μια σειρά. Αρχικά, έχουν ακουστεί ακραια πράγματα. Κάποιοι έφτασαν στο σημείο να συγκρίνουν την κατάσταση που επικρατούσε στο γνωστό Γηροκομείο στα Χανιά με τους θανάτους των ηλικιωμένων με τα υπαρκτά προβλημάτα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Χανίων. Βεβαίως, όλα όσα συμβαίνουν, η κακή κατάσταση του κτιρίου το οποίο δε συντηρείται, η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού έχει και επιπτώσεις στη νοσηλεία ασθενών, όμως η σύγκριση είναι πέρα από αβάσιμη και τρομερά άδικη.

"Sponsored links"

Στην περίπτωση του νοσοκομειου δεν έχουμε μία ιδιωτική επιχείρηση που κόβει κόστη για να κερδοσκοπήσει με κόστος ανθρώπινες ζωές αλλά το κράτους και την πολιτεία που αποφασίζει και προχωρά εδώ και χρόνια – λογω ιδεολογικής αγκύλωσης – σε ελάττωση της χρηματοδότησης και δεν προχωρά στις απαραίτητες προσλήψεις. Ο στόχος να σπρώξει τους πολίτες προς την ιδιωτική υγεία, ανεξαρτήτως αν αυτοί έχουν τη δυνατότητα και παρά τους υψηλότατους φόρους που πληρώνουν. Δηλαδή, η εμπορευματοποίηση του δημόσιου αγαθού της υγείας γεννά την υποβάθμιση την οποία μετά βιώνει στο πετσί της η πλειοψηφία των πολιτών που δεν έχει και δυνατότητες για νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές.

Η υποβάθμιση δε σημαίνει ότι το προσωπικό που εργάζεται στα δημόσια νοσοκομεία ειναι χαμηλότερης στάθμης ή ικανοτήτων. Σημαίνει ότι είναι πολύ περισσότερο πιεσμένο, εργάζεται υπό αντίξοες συνθήκες, πολλές ώρες, κακά αμοιβόμενο σε κακούς εργασιακούς χώρους, πολλές φορές δίχως τα απαραίτητα μηχανήματα.

Πολλοι από αυτούς που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία το κάνουν επειδή έχουν ένα υψηλό αίσθημα προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Αν ήθελαν να πλουτίσουν θα άνοιγαν ιδιωτικά ιατρεία, θα εργάζονταν σε ιδιωτικά νοσοκομεία, θα έκαναν business με εταιρείες. Θα έφευγαν έστω στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Φεύγουν στο εξωτερικό. Χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές από την Ελλάδα ακόμα και σήμερα που μιλάμε φεύγουν για να εργαστούν σε χώρες όπως η Γερμανία. Αυτοί που μένουν δεν είναι χειρότεροι επαγγελματίες, είναι πραγματικοί ήρωες. Και είναι ήρωες γιατί δεν έχουν κανένα συμφέρον από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Αντιθέτως, έχουν κάθε λόγο να απαιτούν να αλλάξει η κατάσταση. Όμως παρά τις αντιξοότητες δεν τα παρατούν. Παραμένουν στη θέση τους και προσφέρουν.

Δε σιωπούν. Μιλούν διαρκώς. Ανατρέξτε απλά στα αρχεία των εφημερίδων στα Χανιά και τα τελευταία χρόνια θα βρείτε κυριολεκτικά πολλές δεκάδες ανακοινώσεις. Έχουν προχωρήσει τόσες φορές σε κινητοποιήσεις επισημαίνοντας τα αυτονόητα που κι εμείς έχουμε κουραστεί να τα δημοσιεύουμε. Συνηθίσαμε πια την κακομοιριά που περιγράφουν και δε μας κάνει εντύπωση. Συνηθίσαμε να ακούμε ότι χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς προσλήψεις το επίπεδο των υπηρεσιών πέφτει γιατί στα νοσοκομεία εργάζονται άνθρωποι, όχι ρομπότ.

Και όταν τα ρεπό έχουν καταργηθεί, όταν αναγκάζεσαι να δουλεύεις ακόμα και όταν είσαι άρρωστος – γιατί αν δε δουλέψεις δε βγαίνει η δουλειά και το να μη βγει η δουλειά στα νοσοκομεία σημαίνει ότι κάποιοι συνάνθρωποί μας θα πεθάνουν – τότε είναι λογικό ότι και τα λάθη θα αυξάνονται και οι παραλείψεις θα έχουν μεγαλύτερο κόστος, και θα υπάρχουν και περισσοτερα νεύρα και εκνευρισμός, γιατί μαντέψτε, και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ…

Εδώ απλοί άνθρωποι που εργάζονται σε δουλειές που το διακύβευμα δεν είναι ανθρώπινες ζωές όταν εξουθενώνονται κάνουν λάθη και εκνευρίζονται, είναι δυνατόν στα νοσοκομεία όπου η πίεση είναι τρομερή να μην υπάρχει εκνευρισμος, ειδικά όταν νοιώθεις ότι η πολιτική ηγεσία σε έχει παρατήσει στη μοίρα σου, και το μόνο που κάνει είναι να σου κτυπά την πλάτη, να σε λέει “‘ηρωα” και να καλεί τους πολίτες να σου βαρούν παλαμάκια από τα μπαλκόνια;

Τώρα κόψαμε και τα παλάμακια και θα τους αρχίσουμε και τις μπούφλες;

Είμαστε σοβαροί ή χάθηκε τελείως η λογική σε αυτή τη χώρα;

"Sponsored links"

Με όλα αυτά, δε θέλουμε να υποβαθμίσουμε τις καταγγελίες στις οποίες προχώρησαν συμπολίτες μας σε άλλα μέσα. Προφανώς θα υπάρχει και αλήθεια σε αυτά που καταγγέλονται. Προφανώς ο κάθε πολίτης θέλει τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας για τους ανθρώπους που αγαπά και νοιάζεται. Όμως είναι άδικο και εν τέλει αναποτελεσματικό να κτυπάς αυτόν που ουσιαστικά είναι αυτός που δεν τα έχει ακόμα παρατήσει και αγωνίζεται για το αγαθό της δημόσιας υγείας και όχι τους πολιτικούς που έχουν αφήσει τη δημόσια υγεία σε αυτή την κατάσταση.

Δε γίνεται να κτυπάμε τους ήρωές μας που αγωνίζονται για να παραμείνουμε ζωντανοί. Πρέπει να αγωνιστούμε για να πάψουν να χρειάζεται να είναι ήρωες.

 

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live