Δεκάδες πολίτες τίμησαν τη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη Caretta caretta στην Παχιά Άμμο
Με μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακή συμμετοχή μικρών και μεγάλων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1η Ιουνίου η περιβαλλοντική δράση με τίτλο «Γιορτή θαλάσσιας χελώνας» στην Παχιά Άμμο του Σταυρού Ακρωτηρίου Χανίων. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (SEA), σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Βάμου (Κ.Ε.ΠΕ.Α / ΚΠΕ Βάμου).
Η δράση είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, και ιδίως των παιδιών, για την ανάγκη προστασίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, η οποία επιλέγει την παραλία της Παχιάς Άμμου ως σημαντικό βιότοπο ωοτοκίας.
Εκπαίδευση, δημιουργία και βιωματική μάθηση
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, δεκάδες παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε εργαστήρι κατασκευών περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, το οποίο υλοποιήθηκε από την παιδαγωγική ομάδα του Κ.Ε.ΠΕ.Α Βάμου.
Παράλληλα, τοποθετήθηκε στην άμμο ένα μεγάλο επιδαπέδιο παιχνίδι του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ», μέσα από το οποίο οι μικροί συμμετέχοντες γνώρισαν με βιωματικό τρόπο τα εμπόδια που συναντούν τα χελωνάκια από τη στιγμή της εκκόλαψης μέχρι να φτάσουν στη θάλασσα.
Κεράσματα και λαχειοφόρος για καλό σκοπό
Στην εκδήλωση προσφέρθηκαν παραδοσιακά κεράσματα που παραχώρησαν αφιλοκερδώς επιχειρήσεις του Σταυρού και των Χανίων, τα οποία είχαν ετοιμάσει γυναίκες της περιοχής. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε κλήρωση με δώρα που προσφέρθηκαν από τοπικές επιχειρήσεις του Ακρωτηρίου και υποστηρικτές του Συλλόγου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τα έσοδα προορίζονται για την κάλυψη εξόδων του αγώνα προστασίας της παραλίας Παχιά Άμμου, του σημαντικότερου βιότοπου Caretta caretta στο Ακρωτήρι Χανίων.
Ενημερωτικές παρεμβάσεις και μουσική παράδοση
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η ενημέρωση από εκπρόσωπο του ΑΡΧΕΛΩΝ για τη ζωή και τις ανάγκες της θαλάσσιας χελώνας. Επίσης, έγινε αναλυτική παρουσίαση για τον συνεχιζόμενο αγώνα προστασίας της περιοχής του Σταυρού, ενώ η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για άλλες περιβαλλοντικές δράσεις στον Νομό Χανίων.
Η γιορτή ολοκληρώθηκε με παραδοσιακή μουσική από το συγκρότημα Γιαρ Αμάν, δημιουργώντας μια ζεστή και ελπιδοφόρα ατμόσφαιρα δίπλα στο κύμα.
Συλλογική κινητοποίηση για έναν βιώσιμο Σταυρό
Οι διοργανωτές ευχαρίστησαν θερμά όλους όσοι παρείχαν αφιλοκερδώς υλικοτεχνική και οργανωτική υποστήριξη, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας για την προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής συνεχίζεται και αφορά το σύνολο της κοινωνίας.
Η εκδήλωση αποτέλεσε ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η κοινοτική συμμετοχή μπορούν να ενώσουν δυνάμεις για την προστασία του τόπου, των ειδών του και του μέλλοντός μας.