Γ.Βαρουφάκης σε διαμαρτυρία στο Λονδίνο για τον Τζούλιαν Ασάντζ: Ο πιο ορκισμένος εχθρός του Τζούλιαν, ο μεγαλύτερος εχθρός της ελευθερίας, είναι η ΑΠΑΘΕΙΑ

Κανένα σχόλιο

Στην γνωριμία του με τον Τζούλιαν Ασάνζ αναφέρθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος συμμετείχε σε διαμαρτυρία στο Λονδίνο μαζί με τον Roger Waters των Pink Floyd, τον Brian Eno αλλά και τον πατέρα του Ασαντζ με αίτημα την μη έκδοση στις ΗΠΑ του ιδρυτή των Wikileaks.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 σημείωσε ότι τον γνώρισε το 2015 «όταν εκείνος ενδιαφέρθηκε για μένα ως κάποιος που ξεμπρόστιασε τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης οι οποίοι, κεκλεισμένων των θυρών, σε πλήρες σκότος, αποφάσιζαν εναντίον των συμφερόντων των πολιτών που εκπροσωπούσαν. Το κοινό μας πρότζεκ που ξεκίνησε από τότε κορυφώνεται τώρα, στις 10 Μαρτίου, με την παρουσίαση των Euroleaks».

«Ο μέγιστος εχθρός είναι η απάθεια, η αβάσταχτη σιωπή των καλών ανθρώπων, κουρασμένων ανθρώπων, πολύ εξαντλημένων και απογοητευμένων για να έχουν την ενέργεια να διαδηλώσουν», τόνισε μεταξύ άλλων ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25.

"Sponsored links"

Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι «το μήνυμα όλων είναι απλό: Είμαστε όλοι Wikileaks. Ο καθένας μας είναι ένα τοσοδούλι MeLeaks που πασχίζει να ξεσκεπάσει την κατάχρηση εξουσίας και να ρίξει μια μικρή αχτίδα φωτός οπουδήποτε η εξουσία προσπαθεί να γιγαντωθεί υπό την κάλυψη του σκοταδιού που την κάνει θηριώδη, άσχημη, μισανθρωπική. Οπότε, βρείτε το κουράγιο. Είμαστε εδώ ώστε ο εγκλεισμός του Τζούλιαν να κλείσει και η άοπλη, η γυμνή αλήθεια να έχει την τελευταία λέξη».

Ανακοινώνοντας ότι αύριο Κυριακή θα επισκεφθεί τον Ασάνζ στη φυλακή μαζί με τον πατέρα του φυλακισμένου, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι «θα κάνω ό,τι μπορώ για να του μεταφέρω το πνεύμα σας, το πνεύμα των μελών του DiEM απ΄ όλη την Ευρώπη, τις ευχές των βουλευτών μας, – του ΜέΡΑ25 – κι όλων όσων διαδηλώνουν αυτή τη στιγμή έξω από την Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 ΓιάνηΒαρουφάκη.

«Τίποτα δεν τιμωρεί πιο βάναυσα η εξουσία από τη διαρροή των ένοχων μυστικών της. Και κανένας δεν αντιμετωπίζει μακρύτερη ποινή από τον Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο Τζούλιαν κέρδισε το δικαίωμα να δανειστεί τη φράση ενός άλλου φυλακισμένου, ενός άλλου εχθρού της Αυτοκρατορίας – του ΜαχάτμαΓκάντι.

Όπως ο Γκάντι, ο Τζούλιαν θα μπορούσε να πει: Μπορείτε να με αλυσοδέσετε, να με βασανίσετε, ακόμα και να τσακίσετε το κορμί μου, αλλά ποτέ δεν θα μπορέσετε να φυλακίσετε το νου μου.»

Μπορεί να το πει αυτό κάλλιστα.

Όμως εμείς δεν δικαιούμαστε να συμφωνήσουμε.

Εμείς δεν πρέπει να τους αφήσουμε να τσακίσουν το κορμί του.

"Sponsored links"

Εμείς πρέπει να θέσουμε τέλος στον βασανισμό του.

Κι αυτό γιατί πρώτα ήρθαν για τον Τζούλιαν. Μετά θα έρθουν για τους συνοδοιπόρους μας. Μετά για τους φίλους μας. Κατόπιν για τα παιδιά μας. Τέλος, για τους δημοσιογράφους που δεν κινητοποιήθηκαν υπέρ του Τζούλιαν. Έρχονται για κάθε άνθρωπο που αρνήθηκε να υποταχθεί στους ισχυρούς που εγκληματούν εναντίον της ανθρωπότητας στο όνομά μας και χωρίς εμείς να το γνωρίζουμε.

Ο Μάικ Πομπέο, πρώτος διευθυντής της CIA που διόρισε ο Τραμπ και σήμερα Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, χαρακτήρισε τα Wikileaks «μη κυβερνητική εχθρική προς το κράτος υπηρεσία πληροφοριών». Πολύ σωστά. Τα Wikileaks είναι πράγματι μια «μη κυβερνητική εχθρική προς το κράτος υπηρεσία πληροφοριών». Όπως θα έπρεπε να είναι όλα τα μέσα ενημέρωσης, η κάθε εφημερίδα, το κάθε κανάλι ή ραδιόφωνο.

Ο ΝτανΈλσπεργκ και ο Νόαμ Τσόμσκι προειδοποίησαν τους δημοσιογράφους που απέχουν από την εναντίωση στην απέλαση του Ασάνζ στις ΗΠΑ: Είστε οι επόμενοι στον κατάλογο των καταζητούμενων ενός Προέδρου που σας θεωρεί «εχθρούς του λαού».

Όταν αποστρέφετε το βλέμμα από τον βασανισμό του Τζούλιαν συναινείτε με την δική σας δίωξη.

Βέβαια, εσείς που βρίσκεστε εδώ σήμερα, στην Πλατεία του Βρετανικού Κοινοβουλίου, έχετε ήδη αποδείξει ότι το γνωρίζετε αυτό. Ότι όλοι μας το γνωρίζουμε. Και πως εσείς, εμείς, έχουμε αποδεχθεί το χρέος μας να το καταστήσουμε γνωστό σε εκείνους που δεν το ξέρουν.

Βλέπετε, ο πιο ορκισμένος εχθρός του Τζούλιαν, ο μεγαλύτερος εχθρός της ελευθερίας, δεν είναι κάποιοι κακοί άνθρωποι που συνωμοτούν σε κρυφά δωμάτια γεμάτα καπνό. Όχι, η συνειδητή, ορθολογικά σχεδιασμένη κακία δεν είναι ο μεγαλύτερος εχθρός. Ο μέγιστος εχθρός είναι η ΑΠΑΘΕΙΑ. Η ΑΒΑΣΤΑΚΤΗ ΣΙΩΠΗ καλών ανθρώπων. Κουρασμένων ανθρώπων πολύ εξαντλημένων και απογοητευμένων για να έχουν την ενέργεια να διαδηλώσουν. Η ΚΟΥΡΑΣΗ είναι ο εχθρός, ο καλύτερος σύμμαχος των ολιγαρχών.

Τον Τζούλιαν τον γνώρισα το 2015 όταν εκείνος ενδιαφέρθηκε για μένα ως κάποιος που ξεμπρόστιασε τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης οι οποίοι, κεκλεισμένων των θυρών, σε πλήρες σκότος, αποφάσιζαν εναντίον των συμφερόντων των πολιτών που εκπροσωπούσαν. Το κοινό μας πρότζεκ που ξεκίνησε από τότε κορυφώνεται τώρα, στις 10 Μαρτίου, με την παρουσίαση των Euroleaks.

Λίγο μετά, τον Φεβρουάριο του 2016, μαζί με τον Μπράιαν Ίνο, τον Νόαμ Τσόμσκι και δεκάδες χιλιάδες προοδευτικούς ευρωπαίους ιδρύσαμε στο Βερολίνο το Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη, το. DiEM25, με τον Τζούλιαν να συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σήμερα, στέκομαι δίπλα σας μεταφέροντάς σας την αλληλεγγύη που έρχεται από κάθε γωνιά της ευρωπαϊκής ηπείρου. Από τη Γερμανία. Από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τα Βαλκάνια, της Ανατολική Ευρώπη, τη Νότια Ευρώπη, τη Σκανδιναβία, την Τουρκία. Μπορεί να είστε πλέον εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά θα παραμείνετε για πάντα στο κέντρο του ευρωπαϊκού κινήματος προοδευτικών για πάντα.

 

Αύριο, θα επισκεφτώ τον Τζούλιαν στη φυλακή, μαζί με τον Τζον – τον υπέροχο πατέρα του. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να του μεταφέρω το πνεύμα σας, το πνεύμα των μελών του DiEM απ΄ όλη την Ευρώπη, τις ευχές των βουλευτών μας. – του ΜέΡΑ25 – κι όλων όσων διαδηλώνουν αυτή τη στιγμή έξω από την Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα.

 

Το μήνυμα όλων είναι απλό: Είμαστε όλοι Wikileaks. Ο καθένας μας είναι ένα τοσοδούλι MeLeaks που πασχίζει να ξεσκεπάσει την κατάχρηση εξουσίας και να ρίξει μια μικρή αχτίδα φωτός οπουδήποτε η εξουσία προσπαθεί να γιγαντωθεί υπό την κάλυψη του σκοταδιού που την κάνει θηριώδη, άσχημη, μισανθρωπική.

 

Όπως είπε πρόσφατα ο φίλος μου Φίλιπ Ανταμς, και φίλος του Τζούλιαν, δεν θα τους επιτρέψουμε να μετατρέψουν τον Τζούλιαν στον μοντέρνο Άνθρωπο με τη Σιδερένια Μάσκα, στον Άνθρωπο που ζει ξεχασμένος σε κάποιο Σιδερένια Κελί.

 

Οπότε, βρείτε το κουράγιο. Είμαστε εδώ ώστε ο εγκλεισμός του Τζούλιαν να κλείσει κι η άοπλη, η γυμνή αλήθεια να έχει την τελευταία λέξη».

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις