20.8 C
Chania
Friday, December 1, 2023

Γ. Μαργαρώνης: “Σε αυτή την κρίση το ζητούμενο είναι, η επιβίωση όλων, η δίκαιη αντιμετώπιση όλων και η ενίσχυση τους”

Ημερομηνία:

Ο επικεφαλής της παράταξης “Νέα Πορεία” και Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΧ κ. Γιάννης Μαργαρώνης έστειλε επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Στ Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή και τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας κ. Αντ. Παπαδεράκη που ζητά τη λήψη μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Αναλυτικά η επιστολή: 

Μέσα στη λαίλαπα που δημιούργησε η υγειονομική κρίση του covid 19 και μετά  την δεκαετή οικονομική κρίση, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο επιβίωσης. Σε ποσοστό που συνεχώς αυξάνεται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση και ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα λόγω των προβλημάτων που έχουν από κόκκινα δάνεια από απώλεια ρυθμίσεων απότομη πτώση τζίρου και άλλα.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή  υπήρξε ως μέτρο στήριξης αξιόπιστο και οριζόντιο προς όλες τις επιχειρήσεις.

Η τρίτη του φάση πού τώρα διανέμεται αν και καθυστέρησε υπερβολικά βάσει των αρχικών εξαγγελιών, είναι μειωμένη στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και αυτό μας δυσκολεύει πάρα πολύ.

Η εξαγγελία του προγράμματος ενίσχυσης της περιφέρειας μας έδωσε Ελπίδα για περαιτέρω ενίσχυση με στόχο της επιβίωσης μας στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Όλες οι προσδοκίες διαψεύστηκαν διαβάζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Σε αυτή την κρίση το ζητούμενο είναι, η επιβίωση όλων, η δίκαιη αντιμετώπιση όλων και η ενίσχυση τους.

Αυτό δίνει το αίσθημα ισονομίας και ισοπολιτείας προς όλους που παλεύουμε εδώ και 12 χρόνια να κρατηθούμε ζωντανοί να προσφέρουμε στις τοπικές μας οικονομίες διατηρώντας τις θέσεις εργασίας και να μη διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός περισσότερο.

Σε αυτές τις αρχές θέλουμε όλες τις δυνάμεις ενωμένες και όλους τους φορείς να λειτουργούν συντονισμένα προς αυτή την κατεύθυνση.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το πρόγραμμα αυτό προήλθε από το πρότυπο κεντρικής περιφέρειας το οποίο αποδέχτηκαν όλες οι υπόλοιπες.

Εξαιρούνται όμως πολλές κατηγορίες μικρομεσαίων και ιδιαίτερα οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρές και  πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Το 2019 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τα ΧΑΝΙΑ ξεκινώντας με τις θεομηνίες, στην  συνέχεια με την πτώση του τουρισμού και κλείνοντας με τη δραματική ζημιά στην Αγροτική παραγωγή.

Συνεπώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δύσκολα έκλεισαν με κέρδη τη χρονιά αυτή. Αυτός είναι λόγος απένταξης άμεσα ή έμμεσα λόγω συμμετοχής των εταίρων και σε άλλες ενδεχομένως κερδοφόρες επιχειρήσεις.

"google ad"

Βλέποντας λοιπόν ότι μόλις μία στις δέκα επιχειρήσεις Θα τύχει της χρηματοδότησης της περιφέρειας Θα θέλαμε να προτείνουμε τα εξής :

Τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος το οποίο θα έχει:

1) Βάση βαθμολογίας χαμηλή περίπου 40% για να περιλάβει όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις πλην των πραγματικά προβληματικών.

2) η βαθμολογία να έχει πιο ομαλή πτώση ανάλογα με την πτώση του τζίρου. Π. Χ. Ανά 10% πτώση τζίρου 5% πτώση βαθμολογίας.

3)Οι  θέσεις εργασίας  < ΕΜΕ > να είναι από 0 έως 10 ενισχύοντας Έτσι την πλειοψηφία δηλαδή το 90% των επιχειρήσεων και η ανάλογη βαθμολογία να μειωθεί από το 25% στο 10%  ( 1% ανά ΕΜΕ )

4) το ποσό της ενίσχυσης να είναι για όλους από 2.000€ εώς 20.000€

5)Το κόστος  υποβολής φακέλου να γίνει επιλέξιμη δαπάνη

6) να επανέλθει το καθεστώς de minimis στα 200.000 ευρώ ανά επιχείρηση στην τριετία.

7) να απαλειφθεί ο όρος ζημιογόνα για το 2019 και να αντικατασταθεί βάση τριετίας.

8) να υπάρξει συζήτηση για τους επιλέξιμους καδ.

9) κάθε επιχείρηση αντιμετωπίζεται ως αυτόνομη μονάδα και όχι ως συνδεδεμένη.

Κλείνοντας ζητάμε από το περιφερειακό συμβούλιο να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες που θα απαλείψουν τα προβλήματα και τις αδικίες μεταξύ των κρητικών επιχειρήσεων.

Σας ζητάμε να βοηθήσετε αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση για την οποία δεν ευθυνόμαστε και μαζί να σχεδιάσουμε το μέλλον της κρητικής οικονομίας και κοινωνίας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γάζα: Τουλάχιστον 32 νεκροί Παλαιστίνιοι από το ισραηλινό «σφυροκόπημα» – Διαπραγματεύσεις για νέα εκεχειρία

Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα μετά τη λήξη της επταήμερης εκεχειρίας προκάλεσαν τον...

«Τα Χανιωτάκια» έκλεισαν τα 40

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Χανίων σε συνεργασία...