21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Γ. Σταθάκης: “Πρέπει να γίνει σαφές ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις όπως έχουν συμφωνηθεί”

Ημερομηνία:

Συνέντευξη στον Real Fm και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου παραχώρησε ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης όπου έκανε σαφές με κάθε τρόπο ότι αυτά που η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων με τους δανειστές θα εφαρμοστούν.

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα:

ΕΡ: Κύριε Υπουργέ αυτά που συμφωνήσατε με τους εταίρους στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, θα τα εφαρμόσετε. Γιατί η αίσθηση που έχω ακούγοντας τους υπουργούς αυτής της κυβέρνηση είναι ότι δε θα τα εφαρμόσετε. Για παράδειγμα για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, νομίζω ότι ακούγοντας τα στελέχη της κυβέρνησης ότι ξαναακούω τον Παναγιώτη Λαφαζάνη παρότι έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ή μιλώντας για το θέμα του ΕΛΠ και της πώλησης του 67% βλέπω ότι επικεφαλής του Υπουργείου παραμένει ο κ. Δρίτσας ο οποίος έχει δηλώσει φανατικά ενάντια στην υπόθεση αυτή. Το ερώτημα λοιπόν είναι, θα εφαρμόσετε αυτά που έχετε συμφωνήσει ή το σήμα που θα συνεχίσετε να εκπέμπετε έξω θα είναι συγκεχυμένο;

Νομίζω ότι πρέπει να καταστήσουμε με σαφήνεια στο τι έχουμε συμφωνήσει. Έχουμε συμφωνήσει…

ΕΡ: Ξέρετε γιατί σας ρωτώ; Στο προεκλογικό σας πρόγραμμα μέτρησα 9 αποκρατικοποιήσεις ενώ στο μνημόνιο που υπογράψατε μέτρησα 20. Λείπουν 11 από το μνημόνιο στο πρόγραμμά σας. Κάτι συμβαίνει.

Το μόνο που συμβαίνει είναι ότι η Συμφωνία προβλέπει αυτό. Η Συμφωνία προβλέπει τις 9 ιδιωτικοποιήσεις. Οι υπόλοιπες 11 δε θα προχωρήσουν και αυτές θα περάσουν στο Ταμείο Αξιοποίησης το οποίο θα ιδρυθεί και θα έχει τριακονταετή ορίζοντα. Σε αυτές θα ενταχθούν οι ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ, του νερό και πολλά άλλα στα οποία εμείς εκ μέρους μας είπαμε ότι δε θα ιδιωτικοποιήσουμε, θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Αυτές που θα προχωρήσουμε είναι οι 9 ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκονται εν εξελίξει και σε στάδιο ολοκλήρωσης. Το τρίτο μνημόνιο τραβά αυτή τη διαχωριστική γραμμή. Η αγορά ενέργειας θα έχει στάδια απελευθέρωσης όμως η ΔΕΗ θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.

ΕΡ: Το μνημόνιο περιλαμβάνει 20 ιδιωτικοποίησεις μέχρι το 2017. Και έχω μπροστά μου τα σχετικά κείμενα.

Αυτό είναι το προηγούμενο μνημόνιο και όχι η Συμφωνία. Η διατύπωση για το Ταμείο κάνει σαφή διαχωρισμό, τι θα προχωρήσει από το ΤΑΙΠΕΔ και τι από το νέο Ταμείο.

ΕΡ: Και σε αυτές τις 9 πάντως, το σήμα που δίνει η κυβέρνηση, όπως στο θέμα του ΟΛΠ είναι ότι τοποθέτησε επικεφαλή στο αρμόδιο υπουργείο έναν άνθρωπο που διαφωνεί. Η για παράδειγμα ακούμε ένα συγκεχυμένο μήνυμα με τα 14 αεροδρόμια. 

Αληθές είναι και πρέπει να γίνει σαφές ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις όπως έχουν συμφωνηθεί.

ΕΡ: Και επομένο λέτε οτι κακώς ακούγεται.

Δε λέω κάτι τέτοιο. Αυτό που λέω είναι ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει το πρόγραμμα όπως έχει συμφωνηθεί και δεν υπάρχει καμία παράκκληση από αυτό.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...