20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Δέσμευση Βορίδη από τον Μυλοπόταμο για ενίσχυση των συνεταιρισμών και στοχευμένα μέτρα για αγρότες

Ημερομηνία:

Συνάντηση με αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς του Μυλοποταμου πραγματοποιήσε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Μάκης Βορίδης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο στο Πέραμα με επίκεντρο τα ζητήματα των συνεταιρισμών και το σχεδιασμό για την στήριξη και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και του εισοδήματος των επαγγελματιών του κλάδου.

Στη σύσκεψη μετείχε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος, ο Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Μανώλης Χνάρης, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Μυλοποτάμου, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής και ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης.

Με το βλέμμα στην ενίσχυση των συνεταιρισμών

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα συνεταιρισμών, ο Υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία πως μέσα από τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα υπάρξει στήριξη και ενίσχυση τους ενώ τόνισε πως το Υπουργείο επεξεργάζεται σχεδιασμό για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Κρήτης και του Νόμου.

O ίδιος σε δηλώσεις του έστειλε το μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα συνεταιρισμών και επεσήμανε: “Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα συνεταιρισμών ειναι αφορμή με την επίσκεψη στον Μυλοπόταμο και τον αγροτικό συνεταιρισμό να στείλουμε το μήνυμα πόσο σημαντικό ειναι για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των αγροτών και την διαφύλαξη του εισοδήματός τους προκειμένου να μπορέσουν απέναντι σε ισχυρά εμπορικά συμφέροντα να παρουσιάζουν την δική τους φωνή και δύναμη. Προκειμένου να ενισχύσουν τις παραγωγικές τους δυνατότητες στην απόδοση των καλλιεργειών τους. Όλα αυτά συνδέεονται με ένα ισχυρό συνεταιριστικό κίνημα. Εχουμε φτιάξει έναν καινούργιο νόμο που δίνουμε τη δυνατότητα στους αγρότες να συναιτεριστούν και να διαμορφώσουν με τον δικό τους τρόπο και τις δικές τους επιθυμίες τα καταστατικά τους έτσι ώστε να ειναι πιο αποτελεσματική η λειτουργία των συνεταρισμών. Ευελπιστούμε οτι στο επόμενο διάστημα θα ενισχυθεί το συνεταιριστικό κίνημα προς το συμφέρον των αγροτών και παραγωγών μας”.

Με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας τα οποία έθεσαν στην σύσκεψη οι εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα έκτακτα μέτρα στήριξης λόγω του κορωνοΐού, οι εκκρεμείς καταβολές εξισωτικής αποζημίωσης που υπάρχουν για ορισμένους επαγγελματίες, το κόστος παραγωγής και το μεταφορικό ισοδύναμο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επεσήμανε πως το Υπουργείο προχωρά σε σχεδιασμό προκειμένου να μπορέσει να ενισχύσει την πρωτογενή παραγωγή. Όπως εξήγησε ο κος Βορίδης συγκεκριμένα: “Την Δευτέρα θα μιλήσουμε συγκεκριμένα και για τον τρόπο με τον οποίο θα επισπεύσουμε την καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και για τον τρόπο που γίνεται το πρώτο βήμα της ανασυγκρότησης του ΕΛΓΑ προς το συμφέρον και όφελος των παραγωγών μας”.

Σε ό,τι αφορά την πρόωρη καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης ο κος Βορίδης τόνισε πως δεν υπάρχουν προς το παρόν συγκεκριμένα δεδομένα αφού η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και επεσήμανε: “εργαζόμαστε πάνω σε αυτό ωστόσο εξετάζουμε την δυνατότητα αυτή. Έχει και περίπλοκα Νομικά ζητήματα και υπάρχει και κάτι το οποίο εξετάζουμε που ειναι το κόστος των τόκων. Ειναι κάτι που θα δούμε αν μπορούμε να το κάνουμε ή όχι”.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στα μέτρα ενίσχυσης αιγοπροβατοτροφίας με συνολικά 32,2 εκ ευρώ μετά απο τον επανυπολογισμό που έγινε και την αύξηση που δόθηκε. “Ήδη κινείται η διαδικασία για την καταβολή της ενίσχυσης” επεσήμανε ο κος Βορίδης.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ελαιοπαραγωγής ο Υπουργός τόνισε πως υπάρχει μια σειρά απο ζητήματα στον κλάδο , ωστόσο πρόσθεσε πως η τιμή “ειναι κάτι στο οποίο δεν μπορούμε να επέμβουμε”. Παράλληλα, υπογράμμισε: “Εκείνο το οποίο συζητάμε ειναι οτι έχουν ή ειναι να καταβληθούν κάποιες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για ζημίες που έγιναν το προηγούμενο έτος λόγω φυσικών καταστροφών, έχει ετοιμαστεί η έκθεση της επιτροπής Αυγουλά όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι και της Περιφέρειας Κρήτης για την οποία δούλεψε ο Μανώλης Χνάρης και παρέδωσε ένα σημαντικό πόρισμα και με το οποίο θα πορευτούμε για να δούμε την δυνατότητα λήψης ενισχύσεων απο την Ευρωπαική Επιτροπή αφού προσδιορίσουμε τις τιμές”.

Ταυτόχρονα, τόνισε πως εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων απο τον κορωνοΐό τα οποία θα εκτιμηθούν το επόμενο διάστημα και πρόσθεσε: Έχουμε χαράξει μια στοχευμένη προσέγγιση κοιτάμε που υπάρχουν επιπτώσεις και ενισχύουμε τους τομείς. Φαίνεται μέχρι στιγμής πως υπάρχουν επιπτώσεις στην θερμοκηπιακή παραγωγή κάτι που αφορά την Κρήτη, και σε αυτό δουλεύουμε και θα δούμε τον τρόπο ενίσχυσης των συγκεκριμένων καλλιεργειών το επόμενο διάστημα”

Γ. Κεφαλογιάννης:”Βασικός άξονας η ενίσχυση των αγροτών και κτηνοτρόφων” 

Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο κος Βορίδης “γνωρίζει πως η καρδιά της κτηνοτροφίας χτυπάει στον Μυλοπόταμο και επειδή έχει κληρονομήσει ορισμένες αγκυλώσεις γνωρίζω πως εργάζεται πάνω σε αυτό προκειμένου να τις ξεπεράσει”. Επιπλέον πρόσθεσε: “Το βασικό ειναι να ενισχυθεί ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος , γίνεται μια εξαιρετική δουλειά στο Υπουργείο κάτι το οποίο έχει ήδη φανεί αλλά θα το δούν και οι παραγωγοί μας το επόμενο διάστημα και αυτό θα ειναι ένα αντίδοτο στην κρίση την οποία βιώνουμε το τελευταίο διάστημα”.

goodnet.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...