16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Δήμος Πλατανιά: Προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων

Ημερομηνία:

Εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου ο Δήμος Πλατανιά ενημερώνει τους κατοίκους για τα εξής:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της Πυροσβεστικής Διάταξης 20/2023 (ΦΕΚ 2549/Β΄/19-04-2023), οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των ακόλουθων εκτάσεων:

α) Οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων.

β) Οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.

γ) Εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των προαναφερόμενων περιπτώσεων (α) και (β).

δ) Εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα.

Έχουν την υποχρέωση να προβούν στον καθαρισμό των ανωτέρω χώρων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου 2024 και στη συντήρηση του καθαρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2024, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Ο απαιτούμενος καθαρισμός, σύμφωνα με την προαναφερόμενη Πυροσβεστική Διάταξη περιλαμβάνει τα εξής:

α) Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

β) Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

γ) Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

δ) Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

ε) Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Επιπλέον, οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων του προαναφερόμενου καθαρισμού. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

"google ad"

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα παραπάνω, ο Δήμος Πλατανιά, βάσει του άρθρου 75, παρ. 1, περ. β΄, υποπερ. 26 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, όπως ισχύει, οφείλει να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό του χώρου με την επιβολή προστίμου ύψους πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ, καθώς και στην επιβάρυνση της δαπάνης του αυτεπάγγελτου καθαρισμού και απομάκρυνσης των υλικών, στους ιδιοκτήτες, νομείς ή επικαρπωτές του χώρου αυτού.

Επιπρόσθετα, ενημερώνουμε ότι οι ιδιοκτήτες των παρόδιων στην αγροτική και δημοτική οδοποιία καλλιεργειών, υποχρεούνται να προβούν στην κοπή των κλαδιών και στην απομάκρυνση τυχόν εμποδίων (περιφράξεις, αρδευτικά δίκτυα, ελαιόπανα, κλπ) που παρακωλύουν την απρόσκοπτη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων. Η διατάραξη της ασφαλούς διέλευσης των οχημάτων τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο τετρακοσίων (400,00) ευρώ, κατά τα άρθρα 47 & 48 του Κ.Ο.Κ., καθώς και κατά το άρθρο 290 Π.Κ., ακόμη κι αν οφείλεται σε αμέλεια.

Τονίζεται ότι ο Δήμος Πλατανιά, όπως και όλος ο Νομός, ανήκει στις ιδιαίτερα επικίνδυνες περιοχές της χώρας για την εκδήλωση πυρκαγιών, γεγονός το οποίο επιβάλει την ιδιαίτερα προσεκτική συμπεριφορά και υπεύθυνη στάση απ’ όλους μας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...