Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια – Αγωνία για την αγορά κηπευτικών στην Κρήτη

Κανένα σχόλιο

Δεμένα είναι από σήμερα τα πλοία στα λιμάνια της χώρας, λόγω της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την κατάρτιση και υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2023.

Οι κινητοποιήσεις των ναυτικών αναμένεται να λήξουν στις 6 π.μ. της Παρασκευής (10/2).

"Sponsored links"

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, Μανώλης Ορφανουδάκης μιλώντας στο Cretalive, σημείωσε ότι στη φάση αυτή, με την εξαγγελθείσα 48ωρη απεργία, υπήρχε η σχετική ενημέρωση, οπότε το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο.

“Δεν γνωρίζουμε όμως τι θα γίνει σε περίπτωση που η απεργία αποφασιστεί να συνεχιστεί. Προς το παρόν, το ελέγχουμε. Και ας μην ξεχνάμε ότι αυτή την περίοδο η ζήτηση έχει πιάσει “κόκκινο” λόγω και της μειωμένης παραγωγής”.

Σύμφωνα με τον Γραμματέα του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μιχάλη Βιαννιτάκη η απεργία έρχεται μετά από απαγορευτικό απόπλου λόγω κακοκαιρίας και η αγωνία των παραγωγών είναι μεγάλη καθώς αυτή την περίοδο παράγονται κι εξάγονται κηπευτικά όπως ντομάτες, αγγούρια και πιπεριές.

Και από τη Βιάννο, όμως, αν και σε αυτή τη φάση της απεργίας το θέμα ελέγχεται, η αγωνία είναι έκδηλη για τις επόμενες ημέρες.

Θυμίζουμε ότι επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη , απέστειλε ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας σχετικά με την 48ωρη απεργία της ΠΝΟ, στην οποία αναφέρει:

“Μέσα στον χειμώνα η αγροτική Κρήτη συνεχίζει να παράγει και προμηθεύει με αγροτικά προϊόντα την ηπειρωτική Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη. Όμως, για μία ακόμα φορά αναγκαζόμαστε να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση επιβατών και προϊόντων. Ένας ακόμα Φλεβάρης προστίθεται στους προηγούμενους τουλάχιστον 30 όπου η Κρήτη αποκόπτεται από την υπόλοιπη Ελλάδα και Ευρώπη λόγω αυτού του γεγονότος. Το ζήτημα είναι όμως αυτή τη φορά είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. Υπέρογκο κόστος παραγωγής (κυρίως λόγω αύξησης ενέργειας και καυσίμων), ανεξέλεγκτη διακίνηση προϊόντων, εμπορικές πρακτικές χωρίς έλεγχο και δανειακές υποχρεώσεις των αγροτικών, δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό. Αναμφίβολα όλα τα προηγούμενα γίνονται εντονότερα σε μια προεκλογική περίοδο όπως αυτή που διανύουμε τώρα.Να σημειωθεί ότι η απεργία θα προέρχεται από απαγορευτικό απόπλου λόγω κακοκαιρίας και αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολη την υφιστάμενη κατάσταση. Για τους παραπάνω λόγους, ζητάμε την διασφάλιση ότι εντός 48 ωρών και με το πέρας της απεργίας θα αποπλεύσουν τα πλοία χωρίς άλλη καθυστέρηση”

Καλές οι τιμές

Σύμφωνα με τον Μανώλη Ορφανουδάκη, αυτή την περίοδο, η ζήτηση σε κηπευτικά είναι πολύ μεγάλη αλλά η παραγωγή περιορισμένη, λόγω και των καιρικών συνθηκών αλλά κι εξαιτίας εξωγενών παραγόντων.

“Ακόμα δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ζημιές. Αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες με τον παγετό. Είναι λογικό και αναμενόμενο, όμως, όταν έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες, να μην ωριμάζει ο καρπός. Εμείς προνοούμε και βάζουμε στα θερμοκήπια ναϋλον και θερμοκουρτίνες, αλλά εάν συνεχιστούν οι χαμηλές θερμοκρασίες, θα έχουμε πρόβλημα “, πρόσθεσε.

"Sponsored links"

Οι τιμές παραγωγού σε αυτή τη φάση χαρακτηρίζονται καλές. Όπως ο ίδιος είπε, το αγγουράκι πωλείται κατά μέσο όρο στο 1,80 ευρώ το κιλό, η τομάτα στο 1,50 ευρώ και η πιπεριά σε νορμάλ τιμή περίπου στα 2,00 ευρώ το κιλό.

 

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live