12.8 C
Chania
Saturday, December 9, 2023

“Δεν είναι φούσκα ακόμα η τεχνητή νοημοσύνη” – Τεχνολογική έκρηξη βλέπει ο οικονομολόγος Siegel

Ημερομηνία:

Αισιόδοξος για μια έκρηξη της Big Tech με “καύσιμο” την τεχνητή νοημοσύνη εμφανίστηκε ο καθηγητής στη Σχολή του Wharton και γνωστός οικονομολόγος Jeremy Siegel.

Η φρενίτιδα για τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, που οφείλεται στη ζήτηση για τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης και στις προηγμένες κάρτες γραφικών που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση αυτών των chatbots σε υπερ-υπολογιστές, ωθεί τους επενδυτές να στραφούν σε συγκεκριμένους χρηματιστηριακούς τίτλους, την ώρα που ορισμένοι άλλοι ανησυχούν για “φούσκα” στην αγορά.

“Δεν πρόκειται ακόμη για φούσκα”, εκτίμησε ο Siegel, καθηγητής Χρηματοοικονομικών στη Σχολή του Wharton στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, μιλώντας τη Δευτέρα στο CNBC. Όπως είπε, δέχεται επανειλημμένα το ερώτημα για το αν θα έχουμε επανάληψη της “φούσκας των dot-com” που έσκασε στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Μάλιστα, ο οικονομολόγος David Rosenberg, έχει εκφράσει την άποψη ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να καταρρεύσει όπως οι μετοχές dot-com στα τέλη των 90s.

“Αρχικά, υπήρξε ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη και η Nvidia επισφράγισε αυτό το συναίσθημα με εντυπωσιακά κέρδη. Αυτή ήταν μια διπλή ώθηση”, τόνισε ο Siegel.

Η μετοχή της Nvidia σημείωσε ράλι 24% την περασμένη Πέμπτη, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο 2023, πιάνοντας ιστορικά υψηλά χάρη στην εντυπωσιακή ζήτηση για τα τσιπ της που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη. Το ράλι ενίσχυσε την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας σε περίπου 1 τρισ. δολάρια.

Ο CEO της Nvidia, Jensen Huang, επισήμανε κατά την ενημέρωση για τα αποτελέσματα, ότι η εταιρεία βλέπει “ραγδαία αύξηση της ζήτησης” για τα προϊόντα της στα data centers. O τίτλος της Nvidia σημειώνει θηριώδη αύξηση της τάξης του 166% από την αρχή του έτους.

″Μακροπρόθεσμα θα έλεγα ότι η μετοχή της Nvidia ήταν μάλλον ελαφρώς υπερτιμημένη. Αλλά βραχυπρόθεσμα, γνωρίζουμε ότι το momentum μπορεί να οδηγήσει έναν τίτλο πολύ πάνω από τη βασική αξία του. Πόσο πάνω… κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει”, σχολίασε ο Siegel.

Την Κυριακή, η Nvidia ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας υπερ-υπολογιστών τεχνητής νοημοσύνης με μεγάλη μνήμη για την ανάπτυξη τεράστιων μοντέλων επόμενης γενιάς για εφαρμογές γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. Το Nvidia GH200 Grace Hopper Superchip αναμένεται να “χαρίσει” στον υπερ-υπολογιστή σχεδόν 500 φορές μεγαλύτερη μνήμη από ό,τι η προηγούμενη γενιά τσιπ Nvidia DGX A100, που παρουσιάστηκε το 2020.

“Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και τα συστήματα συστάσεων είναι οι ψηφιακές μηχανές της σύγχρονης οικονομίας”, επισήμανε ο Huang της Nvidia. “Οι υπερυπολογιστές AI DGX GH200 ενσωματώνουν τις πιο προηγμένες τεχνολογίες επιταχυνόμενων υπολογιστών και δικτύωσης της Nvidia για να διευρύνουν τα σύνορα της τεχνητής νοημοσύνης”.

Ο Siegel σχολίασε ότι οι μετοχές που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη έχουν δώσει ώθηση στον δείκτη S&P 500, που θα μπορούσε να βγει “νικητής από την τραπεζική κρίση”.

“Γνωρίζουμε ότι οκτώ ή εννέα μεγάλες εταιρείες έχουν δημιουργήσει όλα τα κέρδη του S&P 500. Οι υπόλοιπες 490 έχουν παραμείνει αμετάβλητες ή έχουν υποχωρήσει. Ναι, ο Nasdaq ανακάμπτει μετά το υπερβολικό sell-off του 2022, αλλά κατά τη γνώμη η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο κινητήριος μοχλός που ωθεί ψηλότερα τις εταιρείες τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης”, σημείωσε ο Siegel.

“Να θυμάστε ότι οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης κάθε είδους, είτε τεχνολογικές είτε όχι, δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τις πιστωτικές συνθήκες. Πρέπει να ανησυχούν για τα επιτόκια, ναι. Αλλά οι πιστωτικές συνθήκες θα επηρεάσουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις”, πρόσθεσε ο Siegel.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ